Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Μεγάλη εκδήλωση – συζήτηση, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας στο Δημαρχείο της πόλης, Δευτέρα 19/11/2007, για την δημιουργία «Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πράσινου στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».

Στην εκδήλωση που ήταν μαζικότατη, (γέμισε όλη η αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου και ο χώρος του φουαγέ με όρθιους).

Ομιλητές ήταν οι: Δημήτρης Παπαδημούλης Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Άκης Μπαδογιάννης γιατρός στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και Νίκος Μπελαβίλας Αρχιτέκτονας – Πανεπιστημιακός Ε.Μ.Π. Δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο Τάσος Ταστάνης Αρχιτέκτονας – Γραμματέας του Συνασπισμού Γλυφάδας.

Υπήρξε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για την αναγκαιότητα δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πράσινου στο σύνολο του χώρου. Τονίστηκε απ΄ όλους του ομιλητές ότι η κατασκευή του πάρκου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ανάσας ζωής για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στα βουνά της Αττικής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις ο Δήμαρχος της Γλυφάδας Γιάννης Θεωδορόπουλος. Ο Δήμαρχος του Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας Σπύρος Βαμβακερός. Ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών Οδυσσέας Παπαδόπουλος. Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Αγγελόπουλος. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι Γλυφάδας Νίκος Νικολάου, Μαίρη Παπάζογλου, Βαγγέλης Στάμος, Θανάσης Σπονδυλίδης. Νίκος Βάκκας.

Οι επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων Γλυφάδας και Δημοτικοί σύμβουλοι : Στέλιος Λανδράκης, Κώστας Κόκορης, Αθηνά Λυγνού, Θόδωρος Σπονδυλίδης.

Πολυμελής αντιπροσωπία από την «Δημοτική Κίνηση Γλυφάδα Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες».

Ο Πάνος Τότσικας από το «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών».

Οι Πάνος Κλείτσας – Νίκος Τσιγκουνάκης – Άγγελος Παπασπύρου από την «Συσπείρωση Μαζικών Φορέων και Δημοτικών Κινήσεων Γλυφάδας – Αλίμου- Αργυρούπολης- Ελληνικού». Ο Νίκος Πυρουνάκης από την «Πρωτοβουλία κατοίκων στα Νότια».

Η Αντιδήμαρχος Ελληνικού Ροϊδή Γεωργακάκη.

Οι πρώην Δημοτικοί σύμβουλοι Γλυφάδας Μάκης Φιλόπουλος, Γιάννης Χαμπάκης, Γ. Λούβρος.

Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Ευρυάλης.

Ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Γλυφάδας Κώστας Μοσχοβάκης.

Επίσης παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έκαναν πολίτες και κάτοικοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο Άκης Μπαδογιάννης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του έθεσε τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν για την δημιουργία του πάρκου. Θύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού στο Δημαρχείο της Αργυρούπολης για την δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου στο σύνολο του χώρου και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας τα έξεις:

«Απορρίπτουμε τα πρασινισμένα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου για λόγους εντυπώσεων έχουν βαφτεί με πράσινο ακόμη και τα πάρκιν των αυτοκινήτων. Ακριβώς γιατί διεκδικούμε πραγματικό πράσινο. Δέντρα δηλαδή και όχι υδροβόρο γκαζόν. Υποστηρίζουμε το αίτημα των Δήμων και των κινημάτων για διάσωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και αξιοποίησή του με δημιουργία Πάρκου Υψηλού Πράσινου στο σύνολο της έκτασης.

Όπως υποστηρίζουμε τα αιτήματα του κινήματος για το Πάρκο Γουδί, τον Ελαιώνα, το Ποικίλο, τη Χρωπεί, του Ρετσίνα, το χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, την υπογειοποίηση του προαστικού.

Όπως υποστηρίζουμε τα αιτήματα του κινήματος για το παραλιακό μέτωπο. Γιατί η Αθήνα μπορεί να αλλάξει όχι με δήθεν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του τύπου της αντιπαροχής, του τύπου τα χτίζω όλα και μετά φυτεύω τις ταράτσες.

Μπορεί να αλλάξει με προστασία και κάλυψη των μεγάλων ελεύθερων χώρων που υπάρχουν ακόμη με ψηλό πράσινο και όχι με το τσιμέντο που ενδιαφέρει τις κατασκευαστικές και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια αλλαγή της Αθήνας δίνει τις δυνάμεις και τη συμβολή του και στους θεσμούς και στα κινήματα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων…».

Ο Νίκος Μπελαβίλας Αρχιτέκτονας – Μηχανικός και Πανεπιστημιακός του Ε.Μ.Π. Δημοτικός σύμβουλος με το «Λιμάνι της Αγωνίας» στον Πειραιά, μέλος κινημάτων πόλης για την υπεράσπιση των Δημοσίων χώρων, περιέγραψε με μελανά σημεία την πολεοδομική εξέλιξη των Αθηνών, την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού.

Κατάθεσε επιστημονικά και οικονομικά στοιχεία για το κόστος κατασκευής του πάρκου και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Θέλουμε ένα πάρκο που να έχει χώμα…».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Δημ. Παπαδημούλης, στάθηκε στην επίμονη άρνηση του υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, να αξιοποιήσει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτοβουλία της ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος για την χρηματοδότηση του πάρκου σε ποσοστό 85% από κοινοτικά κονδύλια.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιάννης Θεοδωρόπουλος στη συνέχεια τόνισε, ότι κι αυτός στέκεται αλληλέγγυος στους αγώνες των πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ για το δίκαιο αίτημα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πράσινου στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Τάσος ΤΑΣΤΑΝΗΣ, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, γραμματέας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Γλυφάδας τόνισε: «Η σημερινή εκδήλωση μας δεν είναι η τελευταία. Είναι η συνέχεια μιας επίπονης προσπάθειας κι ενός αγώνα για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Σ΄ αυτό τον αγώνα σας καλούμε να παλέψουμε μαζί. Να συστρατευτείτε μαζί μας, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα που εναντιώνονται στην κατασκευή του πάρκου είναι απίστευτα μεγάλα. Πρέπει να γίνουμε ένα ποτάμι αντίστασης απέναντι στη λογική που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και την αγορά πάνω από την κοινωνία…».

Γλυφάδα 22- 11 – 2007