Στην ανάγκη να διευκρινιστεί ο νέος ορισμός του δάσους, που θα αντικαταστήσει εκείνον του Δρυ, συμφώνησαν οι φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή διαβούλευση για το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για την προστασία των καμένων της Αττικής. Οι φορείς εξέφρασαν επιμέρους επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις τους ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Στη διαβούλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι των συλλόγων των δασολόγων, της Νομαρχίας Αν. Αττικής, του ΤΕΕ, του WWF και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Δασών Αν. Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευαγγελία Αμμανατίδου και Βασίλης Μουλόπουλος, ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, και εκπρόσωποι της θεματικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι πρόκειται για ανεπαρκές, αναποτελεσματικό και αποσπασματικό νομοσχέδιο με πολλές ασάφειες, το οποίο όμως περιέχει και θετικές διατάξεις, όπως είναι η κατάργηση των ρυθμίσεων Δρυ. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να στηριχθεί η Δασική Υπηρεσία και να συνταχθούν δασικοί χάρτες, ενώ εξαιρούνται των ρυθμίσεων οι περιοχές που κάηκαν στις φωτιές της Πάρνηθας και του Υμηττού. Κοινό αίτημα αποτέλεσε και η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Προχειρότητα και αλλαγές χρήσης γης
Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ειρήνη Τσακιροπούλου εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο "έχουμε ένα βήμα, το οποίο πρέπει να γίνει σαφής πολιτική βούληση και να γενικευθεί σε όλη τη χώρα", ενώ σημείωσε ότι "τίποτα απ' ό,τι πρότεινε το ΤΕΕ δεν ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου". "Θα περιμέναμε έστω και μια δήλωση για την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας", που έχει απαξιωθεί, τόνισε ο Κώστας Λιαρίκος του WWF, ενώ ο Θανάσης Μπουζινέκης από την Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο "κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά με μεγάλη δόση προχειρότητας" και υπογράμμισε ότι "επείγει να ενεργοποιηθούν οι πόροι για την κτηματογράφηση".
Η Ιωάννα Στεργίου, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, τόνισε ότι δεν κηρύσσονται αναδασωτέα τα κληροτεμάχια και οι ιδιωτικές εκτάσεις, επικρίνοντας τη Δασική Υπηρεσία. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως άτολμο, αποσπασματικό, και εκτίμησε ότι επιτρέπει την ανακατασκευή του καζίνου Πάρνηθας, του ΧΥΤΑ Γραμματικού και αλλαγές χρήσης γης εις όφελος μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών στον Υμηττό. Η Ι. Στεργίου συμφώνησε με την πρόταση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία για τις κατεδαφίσεις και σημείωσε ότι αποκλείεται η αυτοδιοίκηση από την κατάρτιση των δασικών χαρτών.
Υπεράσπιση δημόσιας γης και περιουσίας
"Δεν θεσμοθετείται η αδυναμία επέκτασης οικισμών που γειτνιάζουν με δάση", επεσήμανε ο Βαγγέλης Στογιάνης της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής. Το ζήτημα της υπεράσπισης της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας ανέδειξε ο Πάνος Τότσικας από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Υμηττό, ο οποίος τόνισε ότι ανατίθεται στην Κτηματολόγιο Α.Ε., "μία ιδιωτική εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν", η προάσπισή τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι κινδυνεύουν 3 εκατ. στρ. δημόσιας γης και ότι ως σωτήρια λύση εμφανίζεται η παράδοση της γης στους καταπατητές καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει δυσάρεστος με 400.000 οικογένειες που εμπλέκονται στις καταπατήσεις.
Την έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στα υπουργεία υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Κώστας Παπαντώνης, ενώ ο Μανώλης Γιοματάρης από την "Ομάδα Πευκίτες" πρότεινε τη σύσταση διεύθυνσης περιβάλλοντος στην Αστυνομία μέχρι να υπάρξει Περιβαλλοντική Αστυνομία έθεσε το ζήτημα των οικισμών προ του 1923 και της κατάργησης του ανοικτού οικοδομικού τετραγώνου.
Στα αλισβερίσια που γίνονται στα καμένα του Υμηττού στη Γλυφάδα, που εξαιρείται του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε ο Τάσος Ταστάνης της Διαδημοτικής Συντονιστικής Υμηττού, ο οποίος ανέφερε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης εξαίρεσε από την αναδάσωση 2.000 από τα 7.000 καμένα στρ. του Υμηττού και προχώρησε σε αλλαγή χρήσης ιδιοκτησιών ιδιωτικών εταιρειών.
Ευνοούν το (ιδιωτικό) Κτηματολόγιο Α.Ε.
Τη νομιμότητα των ενεργειών του περιφερειάρχη υπερασπίσθηκε ο διευθυντής Δασών Ανατολικής Αττικής Τάσος Καζάσης, ο οποίος πρότεινε την απαγόρευση της δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας. Την εξάλειψη των παρεκκλίσεων στα εκτός σχεδίου πρότεινε και ο δασάρχης Καπανδριτίου Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι "το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό, αρκεί να εφαρμόζεται", ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει σχέδια πόλης και οριοθέτηση περιοχών υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας. "Τα παράνομα είναι κυρίως μέσα αγροτικές εκτάσεις, όχι σε δασικές", υποστήριξε ο διευθυντής Δασών της Περιφέρειας Αττικής Γεράσιμος Παπαγεωργίου, ο οποίος πρότεινε να ανασυσταθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ η ενιαία Διεύθυνση Κτηματολογίου.
Ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης επεσήμανε την "έντονη αγωνία" του συντάκτη του νομοσχεδίου να αποδυναμώσει τη Δασική Υπηρεσία και να ενδυνάμωσει το Κτηματολόγιο που είναι ιδιωτική εταιρεία, ενώ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο "αποπροσανατολίζει από τα βασικά προβλήματα των δασών που είναι Ενιαία Δασική Υπηρεσία και τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων".