Ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους από την εμφάνιση Σαμαρά στη ΔΕΘ. Γράφουν ότι υπήρξε Βατερλώ του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου, διότι είχε δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες. Χτυπούν το σαμάρι για ν' ακούσει το γαϊδούρι! Όσα συνέβησαν ήταν προδιαγεγραμμένα. Η τρόικα επιμένει στη σιδερένια πειθαρχία με τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να εγκρίνει ακόμη και την πιο ασήμαντη αλλαγή στο Πρόγραμμα. Στην ουσία οι όποιες φοροαπαλλαγές μετακυλίονται από τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη. Όσα χρήματα μπαίνουν από τη μια τσέπη μας, βγαίνουν από την άλλη!
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για επικοινωνιακό φιάσκο του Σαμαρά, αλλά για άλλη μια ατράνταχτη απόδειξη ότι το πρόγραμμα της λιτότητας και της ανεργίας που ακολουθεί πιστά παράγει κοινωνική απόγνωση και πολιτική αποσταθεροποίηση. Επιμένει ο πρωθυπουργός στον ρόλο του καλού μαθητή στο φροντιστήριο της Μέρκελ, "πρωταγωνιστεί" στις συνόδους κορυφής από το τελευταίο θρανίο, απ' όπου ακούγεται ως αντίλαλος της καγκελαρίου. Έχει εναποθέσει το πολιτικό μέλλον του στην εύνοια της Μέρκελ.
Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία στον δημόσιο ευρωπαϊκό χώρο αναπτύσσεται διάλογος για το αναγκαίο τέλος της λιτότητας. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι εξαγγελίες του Ευρωπαίου αρχιτραπεζίτη Ντράγκι. Χώρες του Νότου συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα της σιδερένιας πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας. Ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση στη διεθνή συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας, όπου ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της Αριστεράς για την έξοδο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.
Υπήρξε αίσθηση από την παρέμβαση Τσίπρα, όπως αυτό αποτυπώνεται στον διεθνή Τύπο. Ο ηγέτης της ελληνικής Αριστεράς δεν χάιδεψε τα αφτιά των συνομιλητών του, μίλησε καθαρά, χωρίς διγλωσσία και επέμεινε ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που θα υπερβαίνουν το ασφυκτικό πλαίσιο της ευρω-επιτήρησης. Μίλησε για τη διαπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου με την πολιτική εξουσία στη χώρα μας, καθώς και για το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Κι όλα αυτά τα είπε δημόσια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
Τι να σχολιάσει κανείς; Ο Σαμαράς στη ΔΕΘ εμφανίστηκε υπάκουος στην τρόικα και αντιπολιτευόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας στο Κόμο απηύθυνε τη δημοκρατική πρόκληση για την αλλαγή της Ευρώπης. Πήγε εκεί με τις δικές του θέσεις, αναζήτησε δυνατότητες και ψηλάφησε συμμαχίες, με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό Νότο.
ΔΕΘ - Κόμο