εδώ στο νότο: Θέμα αυτεπάγγελτης εισαγγελικής παρέμβασης για παραπλάνηση σε θέματα υγείας στα νότια προάστια:
Για τη βρώμικη ιστοσελίδα των νοτίων προαστίων, η οποία παίζει το πρώτο βιολί και στην εμετική στοχοποίηση των προσφύγων, καθώς και για την τοπική "μικρή"
διαπλοκή έχουμε ασχοληθεί την Κυριακή 3 Απριλίου.
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Θα ακολουθήσουν οι δήμαρχοι Αλίμου & Γλυφάδας στο βούρκο του μαύρου μετώπου τον κ. Κωνσταντάτο;Ειδικά για τον τρόπο που παρουσίασε το θέμα με ένα συνηθισμένο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μια παρουσίαση που εξιτάρει ρατσιστικά ένστικτα, παραπλανεί το κοινό και προκαλεί πανικό στις τοπικές κοινωνίες, εγείρεται σοβαρό θέμα κατά πόσο ο εισαγγελλέας θα έπρεπε ήδη να ενεργήσει αυτεπάγγελτα.
Το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών που ακολουθεί είναι κατατοπιστικό.
*** * ***
Φτηνές απόπειρες στοχοποίησης των προσφύγων στο Ελληνικό
του Δημήτρη Αγγελίδη
Όπως διευκρινίζει το έγγραφο, νοσήματα όπως η ελονοσία οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κάποιων ειδών κουνουπιών που έχουν μολυνθεί, όταν τσιμπήσουν μολυσμένο άτομο.
Καθώς η ελονοσία έχει εμφανιστεί σε αυξημένο βαθμό σε περιοχές όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Ινδία, η παρουσία προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπάρχουν τα κατάλληλα κουνούπια, δημιουργεί θεωρητικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελονοσίας.
Ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς που εξοντώνουν τα κουνούπια αυτά και με μέτρα που περιορίζουν την κυκλοφορία των κουνουπιών, όπως η αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού ή το κούρεμα φυτών και θάμνων.
Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το φετινό έγγραφο κάνει ειδική αναφορά «σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες», καθώς κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται φέτος σε πολλές περιφέρειες, στις οποίες επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να αμελήσουν τους ψεκασμούς όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής δυσκολίας.
Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά προβλέπονται για κάθε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και μετανάστη εξετάσεις μεταξύ άλλων για ελονοσία.
Στην πράξη, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οργανωμένα κέντρα υποδοχής, είναι δύσκολο να γίνει ο έλεγχος σε κάθε νεοεισερχόμενο και περιορίζεται σε περιπτώσεις στις οποίες έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα ασθένειας ή στον πληθυσμό που με βάση το ιστορικό μετακίνησης υπάρχει πιθανότητα να έχει νοσήσει.
Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή, καθώς όσοι προέρχονται από τις χώρες κινδύνου διασχίζουν πρώτα άλλες χώρες και μένουν για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, οπότε το πιθανότερο είναι πως θα εμφανίσουν συμπτώματα πριν έρθουν στην Ελλάδα.
Μάλιστα πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι για άλλα νοσήματα, όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Ζίκα, που εμφανίζουν συμπτώματα σε διάστημα λίγων ημερών, η πιθανότητα μετάδοσης αφορά κυρίως όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τις χώρες κινδύνου, όπως η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, και όχι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Προξενεί λοιπόν πολύ σοβαρά ερωτήματα το δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας των νοτίων προαστίων vimaonline.gr στις 8 Απριλίου, το οποίο, σχεδόν ένα μήνα αφού είχε αποσταλεί στην τοπική αυτοδιοίκηση στις 15 Μαρτίου το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το παραθέτει ολόκληρο με την ένδειξη «αποκλειστικά» και με τίτλο «Αποκάλυψη: Εγγραφο βόμβα για Ελληνικό - Κίνδυνος για Ελονοσία, Δάγκειο Πυρετό και ιό Ζίκα».
Παραθέτει μάλιστα αριθμούς νοσούντων από δάγκειο πυρετό, Ζίκα ή τη νόσο Chikungunya στην Αϊτή, τη Λατινική Αμερική ή παγκοσμίως, που και μόνο η ανάγνωσή τους μπορεί να δημιουργήσει πανικό, αν και δεν έχουμε προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα από εκεί, ενώ και όσοι προέρχονται από την Ασία θεωρείται απίθανο να έχουν νοσήσει.
Την ίδια ημέρα η ιστοσελίδα δημοσιοποίησε την επιστολή της προέδρου τής «Ελληνικόν Α.Ε.», της εταιρείας που συστήθηκε για την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου (με ορίζοντα τις 15 Νοεμβρίου) και έχει παραχωρήσει τον χώρο στην κυβέρνηση για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.
Η επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει ότι έληξε στις 31 Μαρτίου η σύμβαση παραχώρησης, ότι εκκρεμεί η κάλυψη των δαπανών από το αρμόδιο υπουργείο και ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη εξαιτίας του αριθμού φιλοξενούμενων, υπερπολλαπλάσιου όσων είχαν συμφωνηθεί, όπως και σοβαρών προβλημάτων φύλαξης, ασφάλειας και υγιεινής.
Ωστόσο πηγές της «Ελληνικόν Α.Ε.» διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» πως η εταιρεία αντιλαμβάνεται την έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί το κλείσιμο των συνόρων στο προσφυγικό και πως δεν ζητά την εκκένωση του χώρου, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, βελτίωση των συνθηκών, όπως και να μην προστεθούν άλλοι φιλοξενούμενοι.
Ωστόσο η ιστοσελίδα επανήλθε τη Δευτέρα, αναφέροντας πως η πρόεδρος της «Ελληνικόν Α.Ε.» «ζήτησε την εκκένωση του χώρου», το ίδιο και οι δήμαρχοι της περιοχής με προθεσμία τη λήξη της σύμβασης, ενώ δεν αντιστέκεται σε σχόλια που κινούνται πια εντός των ορίων του ρατσισμού:
«Εικόνες με τα σκουπίδια που υπάρχουν παντού όπου ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κάνουν να σκεφτείς ότι η καθαριότητα δεν είναι στοιχείο του πολιτισμού τους. Είναι σαν να περιμένουν τις ‘‘υπηρέτριες’’ του Ελληνικού Κράτους [...]».
Την Πέμπτη, η Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών αναμένεται να στείλει κλιμάκιο και να εξετάσει τη δυνατότητα ψεκασμού σε παραπλήσια ρέματα.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως αναζητούνται χώροι για την αποσυμφόρηση του Ελληνικού από τους 4.500 τωρινούς φιλοξενούμενους σε άμεση προτεραιότητα μετά την Ειδομένη και τον Πειραιά και πως θα καταβληθεί προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών.
Η «Εφ.Συν.» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ελληνικού, Γ. Κωνσταντάτο, για να έχει τη θέση του.
Την Πέμπτη, η Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών αναμένεται να στείλει κλιμάκιο και να εξετάσει τη δυνατότητα ψεκασμού σε παραπλήσια ρέματα.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως αναζητούνται χώροι για την αποσυμφόρηση του Ελληνικού από τους 4.500 τωρινούς φιλοξενούμενους σε άμεση προτεραιότητα μετά την Ειδομένη και τον Πειραιά και πως θα καταβληθεί προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών.
Η «Εφ.Συν.» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ελληνικού, Γ. Κωνσταντάτο, για να έχει τη θέση του.