Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 2ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ Ν.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  2ης  ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
28 & 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Δυο  χρόνια και τρεις μέρες πέρασαν βαριά σαν ιστορία.
Δυο χρόνια που η αριστερά της Ευρώπης, που όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της Ευρώπης έστρεψαν την προσοχή τους και στηρίζουν τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ και στον αγώνα του λαού της χώρας μας.

Δυο χρόνια και τρεις μέρες αγώνες για να περάσουμε από τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, από το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης  στην πλήρη πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Δυο χρόνια και τρεις μέρες χρειάστηκαν για να περάσουμε από τα ανταλλακτικά παζάρια και τις συλλογικές κουζίνες  στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε όσους δεν έχουν άλλη πηγή βιοπορισμού.

Δυο χρόνια και τρεις μέρες για να γράψει o ιστορικός του μέλλοντος ότι σε διάστημα δέκα μηνών ένα εκατομμύριο άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα κυνηγημένοι από πολέμους, από φτώχεια, από πείνα και ο ελληνικός λαός με την κυβέρνηση του τους έβγαλε από τα κύματα, τους στέγνωσε,  τους τάισε, τους περιέθαλψε και τους βοήθησε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την δική τους γη της Εδέμ. Οι λίγες μαύρες εξαιρέσεις αυτού του ιστορικού γεγονότος, ούτε που θα καταδεχθεί η ιστορία να αναφέρει.


Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.   Μπροστά στην ιστορική ευκαιρία με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις  σε αξίες να φύγει    από   το δυσμενές περιβάλλον  που διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο και η διαρκής λιτότητα, όχι μόνο στη χώρα μας , μια συμφωνία που δεν αποτελεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αποτέλεσμα των απειλών των δανειστών να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη. 

Ή να οδηγηθεί στην διάλυση και στην άνοδο των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων και της ακροδεξιάς ρατσιστικής πολιτικής.

Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί  θέμα καθοριστικής σημασίας και η επίλυσή του απαιτεί συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Πρέπει να φέρουμε τα πράγματα σε μια κανονικότητα όπως εμείς την εννοούμε, να αναπτύξουμε το δικό μας πρόγραμμα, το παράλληλο πρόγραμμα.  Πρέπει να επιβάλουμε ουσιαστικές αλλαγές για την παιδεία την υγεία να καταπολεμήσουμε την διαφθορά να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τέτοιες που να ελαφρύνουν τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να προχωρήσουμε στον εκδημοκρατισμό του κράτους και της διοίκησης, να επιβάλουμε την διαφάνεια. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας και δια μέσου της υγιούς επιχειρηματικότητας, με κύριο βάρος στη μικρή και μεσαία αλλά και στην συνεταιριστική επιχειρηματικότητα.

Βασικός στόχος στρατηγικής εξόδου από την κρίση είναι η δίκαιη ανάπτυξη με ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου με οικολογικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.
                  
Με συνταγματική κατοχύρωση  πρέπει να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια  και το νερό. Στα πλαίσια αυτά ο αγώνας για τον δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ είναι καθοριστικός.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού ώστε όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις ή σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και οι πολίτες με ειδικές ανάγκες όλο και περισσότερο να αισθάνονται ισότιμοι και να έχουν ίσες ευκαιρίες εντός του κοινωνικού συνόλου.

Να συνεχίσουμε την μεγάλη προσπάθεια στο προσφυγικό με βάση της αρχές μας ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Για την πραγμάτωση όλων αυτών χρειάζονται συμμαχίες μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς . Χρειάζεται να διευρύνουμε τις επιρροές μας και να  περιορίσουμε την ανάπτυξη των συντηρητικών απόψεων. Στον ελλαδικό χώρο η σοσιαλδημοκρατία και ο χώρος του κέντρου, βαδίζουν παράλληλα με νεοφιλελεύθερες επιλογές, σε κοινωνικά αλλά και οικονομικά θέματα. Πρέπει  να επιδιώξουμε τον απεγκλωβισμό τους από αυτές τις επιλογές. Η διαρκής παρουσία των μελών  στα κοινωνικά κινήματα και στο χώρο της νεολαίας παίζουν σημαντικό ρόλο.

Στον ευρωπαϊκό χώρο η Σοσιαλδημοκρατία παρουσιάζει κλυδωνισμούς, λόγω των  στρατηγικών της αδιεξόδων. Εκτός λοιπόν από τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων μπορούμε να διαμορφώσουμε συμμαχίες με  δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας εφόσον απομακρυνθούν από την νεοφιλελεύθερη πολιτική . Στόχος μας πρέπει να είναι οι μετατοπίσεις που μπορούν να γίνουν να βρίσκονται εντός του δικού μας πολιτικού, ιδεολογικού πλαισίου ώστε να δημιουργήσουμε τις σταθερές για να αναπτύξουμε  πολιτικές κατά  της λιτότητας, βάζοντας φραγμούς στην ακροδεξιά και σε κάθε μορφή εθνικιστικών κινήσεων, σκιαγραφώντας άλλο ευρωπαϊκό πολιτικό μοντέλο αντίθετο από το σημερινό το οποίο παρουσιάζει ένα αποκρουστικό προφίλ. Η δραστηριότητά μας στο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς θα πρέπει να είναι εντονότερη και με δική μας πρωτοβουλία. αλλά και από κοινού να σχεδιάσουμε δραστηριότητες και παρεμβάσεις σε κινηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Για να πετύχουμε αυτά χρειάζεται να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κόμματός μας με περισσότερη δημοκρατία, με ενίσχυση των οργάνων του, με ουσιαστικό διάλογο, με σύνδεση  και με  διακριτό ρόλο από την κυβέρνηση. Να μην παρασυρθούμε από ένα κακό κυβερνητισμό, όπως τον ξέρουμε από άλλα ιστορικά παραδείγματα.

ΝΟΤΙΑ ΑΘΗΝΑ: Η πραγματικότητα, οι προοπτικές για δίκαιη ανάπτυξη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει μια μεγάλη περιοχή από την εργατούπολη του Ταύρου έως την αστική Γλυφάδα. Είναι περιοχή με κοινωνική ανομοιογένεια. Περιλαμβάνει τις εργατικές γειτονιές το Ταύρου και των Τζιτζιφιών, τις μικροαστικές περιοχές του Μοσχάτου, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης και της αστικές του Παλαιού Φαλήρου και της Γλυφάδας. Τα τελευταία χρόνια στις γειτονιές του Ταύρου και των Τζιτζιφιών κυρίως έχει εγκατασταθεί και σημαντικός αριθμός μεταναστών.
Πριν την κρίση δεν υπήρχαν έντονα φαινόμενα φτώχειας και αποκλεισμού, αφού οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ανήκαν στα μικρομεσαία στρώματα και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η πληθυσμιακή ομάδα με  τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης ήταν ίσως η ομάδα των μεταναστών.  Τα τελευταία χρόνια όμως  με την κρίση της ύφεσης και της ανεργίας, τα μικρομεσαία στρώματα αντιμετώπισαν έντονα το πρόβλημα της ανεργίας,  έχασαν εισοδήματα  και σήμερα πολλές οικογένειες έχουν όχι μόνο θέματα μείωσης του επιπέδου διαβίωσης αλλά και θέματα απλής επιβίωσης. Την εικόνα των περιοχών συμπληρώνουν και οι μικρές ατομικές/οικογενειακές επιχειρήσεις, (οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων) οι οποίες επίσης τα τελευταία χρόνια έχασαν μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών τους και αναγκάστηκαν να κλείσουν επιτείνοντας την εικόνα της φτώχειας στις γειτονιές μας.

Η περιοχή που καλύπτει η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νότιας Αθήνας περικλείεται από τους άξονες της λεωφόρου Πειραιώς και Λεωφόρου Βουλιαγμένης, από τον Υμηττό, τον ποταμό Κηφισό και τις ακτές του Σαρωνικού. Αυτά τα φυσικά όρια στην περιοχή προσδίδουν και τα χαρακτηριστικά των πολιτικών επιλογών.  

Η μεγάλη βιομηχανική περιοχή της Πειραιώς είχε εδώ και χρόνια μαραζώσει αφήνοντας την θέση της σε μια ανάπτυξη – φούσκα του χρηματομεσιτικού κεφαλαίου, που με όχημα τους Ολυμπιακούς αγώνες οδήγησε στην μεγαλύτερη αναδιανομή γης υπέρ του κατασκευαστικού κεφαλαίου στην περιοχή ιδίως κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού.  Το ίδιο συνέβηκε και με την βιοτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου, που στην αρχή αντικαταστάθηκε από την έντονη εμπορική δραστηριότητα κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης, που και αυτή τώρα πιέζεται από τις μεγάλες εμπορικές μονάδες τα mall.
 
Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από το 2008 και μετά την κατάρρευση της φούσκας του real estate και τον μαρασμό των τοπικών αγορών και τις γειτονίες μας δεν έχουν σημαντικούς χώρους δουλειάς. Περισσότερο χαρακτηρίζονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης. Στην περιοχή της οδού Πειραιώς στα «κουφάρια» δόμησης, που άφησε η αποβιομηχάνιση, έχουν εγκατασταθεί εταιρείες υπηρεσιών, χρηματοπιστωτικές και τηλεφωνικές κυρίως με εκατοντάδες εργαζόμενους μερικής και επισφαλούς εργασίας. Είναι προφανές ότι η ζωή αυτών των στρωμάτων έχει επιδεινωθεί και αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό και την μεγαλύτερη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι φανερό ότι αυτό θέτει την αναγκαιότητα να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που είναι και η βάση της πολιτικής μας στήριξης.
Από το 2010 και πριν σε αρκετές γειτονιές οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κινήσεων πολιτών και άλλων συλλογικοτήτων, που αναπτύχθηκαν στο πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης.

Η αλόγιστη ανάπτυξη του χρηματομεσιτικού κεφαλαίου οδήγησε σε προσπάθειες του και πολιτικές επιλογής ιδιοποίησης και των τελευταίων ελεύθερων χώρων πρασίνου στην περιοχή. Ο Υμηττός δέχεται πιέσεις αστικοποίησης και μόνο οι αγώνες των ενεργών πολιτών μέχρι σήμερα αντιστάθηκαν στην αστικοποίηση του. Το ίδιο συνέβηκε και για τον χώρο του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτρη, που χάρη στους ενεργούς πολίτες και τους αγώνες του έμεινε αδόμητος και μετά την παραχώρηση του από την Κυβέρνηση πριν λίγους μήνες ανοίγει ο δρόμος για κοινόχρηστη χρήση.

Οι ακτές στο Φαληρικό Δέλτα και στο Σαρωνικό δέχτηκαν και δέχονται την μεγαλύτερη πίεση. Για μεν το Φαληρικό Δέλτα μετά την παραχώρηση του στην Περιφέρεια Αττικής το καλοκαίρι 2016 ανοίγονται θετικές εξελίξεις, οι εξελίξεις όμως στο παράλιο μέτωπο  γενικά και στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι δύσκολες.

Το Ελληνικό αποτέλεσε μέρος του συμβιβασμού με τους δανειστές καθώς ήδη από το 2014 υπήρχε σύμβαση με τους δανειστές. Η αναθεώρηση της σύμβασης από την παρούσα κυβέρνηση ανοίγει προοπτικές για να κερδηθούν επιμέρους αρκετά για τους πολίτες της Αθήνας. (Δημόσιο κοινόχρηστο Πάρκο 2000 στρεμμάτων ανοιχτό στην θάλασσα και στις γύρω περιοχές.)
Επαναβεβαιώνουμε για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στο σύνολο τους το κείμενο των θέσεων της 12/6/2016 της απερχόμενης Ν.Ε. όπου
Βασικές επιδιώξεις και αναγκαίες συνθήκες του αγώνα αυτού είναι:
* Η συνολική αποτύπωση και δημοσιοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και πως αυτό προσαρμόζεται και δένει με την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, που ήδη έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια.
* Οι ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες με τη σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης και Παρακολούθησης του Έργου με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, επιμελητήρια, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και εμπορικές οργανώσεις με κυβερνητική απόφαση, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες μεγάλες αναπλάσεις άλλων χωρών.
* Η σημαντική μείωση της δόμησης, μιας και παρά τις προσπάθειες ακόμη παραμένει υψηλή, και ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις και ιδίως τα πολλά εμπορικά κέντρα τύπου Mall, που θα καταστρέψουν τις υπάρχουσες εμπορικές επιχειρήσεις των όμορων δήμων.
* Η αποφυγή δημιουργίας Καζίνο στην έκταση αυτή που θα καταστρέψει τον κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό, μετατρέποντας την περιοχή σε ναό του τζόγου και του εύκολου πλουτισμού.
* Η παραμονή και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στην τοποθεσία που είναι σήμερα. Με το μνημόνιο κατανόησης επιτεύχθηκε ο στόχος να παραμείνουν εντός της περιοχής επένδυσης μετακινούμενες σε άλλο χώρο.
* Η παραμονή του αμαξοστάσιου των λεωφορείων εντός του χώρου στην κατεύθυνση της αναβάθμιση των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς.
* Η εγκατάλειψη των όποιων ιδεών για αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης και της κατασκευής της Περιφερειακής οδού διά μέσω του χώρου αυτού.
* Η άμεση αντικατάσταση των μελών του ΔΣ και των υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων στελεχών της Ελληνικό Α. Ε., γιατί αποδεδειγμένα δεν μπορούν να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, μιας και προτάσσουν τα συμφέροντα του επενδυτή σε βάρος του δημοσίου, τα δικά τους προσωπικά, μικροπολιτικά και άλλα συμφέροντα.
* Η ενδυνάμωση της λειτουργίας του γραφείου για το Ελληνικό με την παράλληλη στήριξη των προτάσεων του ΕΜΠγια τα διατηρητέα κτήρια και τη στήριξη των προτάσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
* Η διερεύνηση άμεσων αλλαγών και προετοιμασία σε σχέση με τα νέα δεδομένα ως προς το σχήμα άσκησης της κρατικής διοίκησης στην περιοχή που επιβάλουν αλλαγές και στην διοικητική διάρθρωση.
* Η αλλαγή του όρου της σύμβασης του 2014, για συνολική απαλλαγή της επένδυσης από τέλη και φόρους
Η ΝΕ Νότιας Αθήνας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζει τους δίκαιους αγώνες μαζί με τις συλλογικότητες, τα κινήματα, το λαό και τους εργαζόμενους με στόχο την προστασία της δημόσιας περιουσίας από την επιχειρούμενη λεηλασία της από τους λίγους αλλά ισχυρούς παράγοντες. Με γνώμονα αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Κυβέρνηση με επιχειρήματα και ιδέες, έτσι ώστε να την βοηθήσει να ανατρέψει τη σύμβαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του 2014,προς όφελος του λαού μας, για να ζήσει ο λαός με αξιοπρέπεια.
Το νόμιμο, το ηθικό και το δίκαιο θα νικήσει, στη μητέρα των μαχών θα κερδίσουμε.
Για το παράκτιο μέτωπο η αδράνεια στην καλύτερη περίπτωση των τοπικών δημοτικών αρχών δημιουργεί καθυστερήσεις υπέρ όσων επιβουλεύονται για ίδιον όφελος τον δημόσιο χώρο. 
Τα κόμματα στην περιοχή μας κινούνται όπως και σε όλη την χώρα και τα ποσοστά και η δράση τους ακολουθεί αυτή την διαπίστωση. Ιδιαιτερότητα στην περιοχή αποτελεί η απήχηση του ΚΚΕ στο Ταύρο λόγω ιστορικών καταβολών και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που έχουν πιο αστικά χαρακτηριστικά.
Η ιδιαίτερη ιστορικότητα του Ταύρου  απαιτεί την παραχώρηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών ΕΟΜΕΧ, ακίνητο που το ΕΑΜ και η Εθνική Αλληλεγγύη κατά την διάρκεια της κατοχής είχαν στεγάσει δράσεις αλληλεγγύης,  από το ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσιο φορέα για να στεγαστούν υπηρεσίες αλληλεγγύης και κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.

Νομαρχιακή Επιτροπή: Απολογισμός, προκλήσεις

Η προηγούμενη νομαρχιακή συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2013  και αμέσως ξεκίνησε η τριπλή μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και των ευρωεκλογών).

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Στις Δημοτικές εκλογές οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς γενικότερα απέτυχαν να εκλέξουν δήμαρχο. Να κερδίσουν κάποια δημαρχιακή αρχή από τους οκτώ δήμους Σε αυτό συνετέλεσε ότι δεν έγινε με σωστό τρόπο η ανάλυση του κοινωνικού και οικονομικού διακυβεύματος  της περιοχής και δεν συνεκτιμήθηκαν οι πολιτικές και κυρίως οικονομικές δυνάμεις και οι παρεμβάσεις τους.
Αντίθετα στις Περιφερειακές εκλογές, παρά τις ίδιες αντιθέσεις και πιέσεις η εκλογή στέφθηκε με επιτυχία.
Οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη επιτυχία στην πορεία προς την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2015. Τα αποτελέσματα στην περιοχή μας στις ευρωεκλογές κινήθηκαν σε αυτό το νικηφόρο πλαίσιο. 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 από τις οποίες προέκυψε η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μια μεγάλη μάχη που δόθηκε με ελπίδα και αυταπάρνηση από όλα τα μέλη του κόμματος.
Το δημοψήφισμα αποτέλεσε σταθμό για τις δυνάμεις μας. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν στα πλαίσια της κοινωνικής – ταξικής ανομοιογένειας , που χαρακτηρίζει την περιοχή.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Σε γενικές γραμμές η νομαρχιακή ανταποκρίθηκε στην εκλογική μάχη (παντού εκλογικά κέντρα και περίπτερα, έγκυρη διανομή υλικού και ψηφοδελτίου,  Κάλυψη των τμημάτων με εκλογικούς αντιπροσώπους. Διάφορες συσκέψεις με σχετικά ανοργάνωτο τρόπο με ευθύνη μελών ή υποψηφίων, περιοδείες σε λαϊκές και χώρους δουλειάς.

Κορυφαίες δράσεις της ΝΕ πέρα από τις εκλογικές αναμετρήσεις:

Σημαντικές δράσεις για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα των κινημάτων υπήρξαν στο προσφυγικό. Στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ άνοιξε η πρώτη δομή φιλοξενίας προσφύγων τον Σεπτέμβριο 2015 κατά ομολογία με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αργότερα η δομή μεταφέρθηκε στο Ελληνικό και εκεί οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κινημάτων συνέχισαν τον αγώνα αλληλεγγύης.

Για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο  Ελληνικό έγιναν δυο συνελεύσεις όλων των μελών της ΝΕ. Τα κείμενα και οι αποφάσεις μας αποτέλεσαν σημαντικά εργαλεία δουλειάς και διαπραγμάτευσης. Η επόμενη ΝΕ πρέπει να φροντίσει για την σύσταση Ομάδας Έργου για το Ελληνικό και τους άλλους δημόσιους χώρους, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία μας σύσκεψη, που εκ μέρους της ΝΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προτείνει δράσεις και παρεμβάσεις.

Στο Φαληρικό Δέλτα τα πράγματα πάνε όπως περίπου τα διεκδικούσαμε. Μετά την παρέμβαση και της ΝΕ προς την Κυβέρνηση για να πάρει πίσω την άτυχη απόφαση να εγκαταστήσει εκεί δικαστήρια, ο χώρος παραχωρήθηκε για σαράντα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής από την 15-12-2016 υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για το έργο. Μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τους ενεργούς πολίτες της περιοχής και την Περιφέρεια  Αττικής.

Το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι πολύ σημαντικό οικοσύστημα στην περιοχή μας. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε οι όποιες απαραίτητες παρεμβάσεις λόγω της έντονης αστικοποίησης να μην κυρώσουν την λειτουργία του ως οικοσύστημα.

Στην δημοτική πολιτική παρατηρείται υστέρηση από τις ΟΜ. Δεν υπάρχει ανάλυση του κατά τόπους οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος, ούτε φυσικά προτάσεις για αλλαγή του. Έτσι δεν υπάρχει συνολική πολιτική πρόταση, για τον διάλογο με άλλες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες στον  αγώνα για τις προκλήσεις του σήμερα και την διαμόρφωση της κατάστασης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι ΟΜ της Νότιας Αθήνας και το πολιτικό προσωπικό έχουν και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα μια τέτοια πορεία δουλειάς στην διαμόρφωση της πρότασης για την αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος. Η μακρόχρονη συμμετοχή μας στα πολύμορφα κινήματα μας έχει εξοπλίσει με την γνώση για αυτό.

Βασικοί στόχοι της επόμενης περιόδου:

 Η εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής  συγκροτεί ένα όργανο με νέα αυξημένα πολιτικά καθήκοντα που προκύπτουν από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την ανάγκη να εξειδικευτεί το πολιτικό πλαίσιο παρέμβασης στον νότιο τομέα της Αθήνας με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη θα πρέπει να βάλει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση των κομματικών μας οργανώσεων και η γείωση αυτών στις τοπικές κοινωνίες.

Άμεσα καθήκοντα το επόμενο διάστημα είναι:
·         Η εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΝΕ που θα βασίζεται στις αποφάσεις του συνεδρίου, δίνοντας έμφαση στην ήδη διαφοροποιημένη πολιτική παρέμβαση, αλλά και σε εκείνη που τώρα διαμορφώνουμε για τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία οικογένεια, τη μικρή επιχείρηση, τις γυναίκες, τη νεολαία, τον πολιτισμό.
·         Ο συντονισμός με την Κυβέρνηση, την ΚΟ και τα Τμήματα της ΚΕ για τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών του κόμματος και των κυβερνητικών πολιτικών, την ενημέρωση και υποστήριξη του κυβερνητικού έργου μέσα στην κοινωνία, και την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι οργανώσεις του κόμματος και τα όργανά του πρέπει να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής σε κάθε πτυχή της. Έτσι θα μπορέσουν να στηρίζουν αποτελεσματικά την κυβέρνηση, να την τροφοδοτούν με τα αιτήματα της κοινωνίας, να την κρίνουν και να διορθώνουν, ως «αριστερή συνείδηση», λάθη και αστοχίες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ειδική χρέωση στη νέα ΝΕ.
·         Η μαζικοποίηση των οργανώσεών μας και η διεύρυνση της εκλογικής μας επιρροής. Έχουμε συνομολογήσει ότι οι ΟΜ της ΝΕ, όπως και σχεδόν παντού, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με την κοινωνία (αριθμητικά, ηλικιακά, με βάση την εκπροσώπηση στις τοπικές κοινωνίες κλπ). Εκτός από τις απαραίτητες καμπάνιες εγγραφής νέων μελών θα πρέπει να δούμε διαδικασίες που θα κάνουν το κόμμα και τις ΟΜ έναν χώρο που θα εμπνέει νέους ανθρώπους να το πλησιάσουν, σε συνεννόηση και με την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς θα πρέπει να συνδυάζει τον διεκδικητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του ρόλο, με τη δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης των νέων μελών μας.   
·         Η ενιαιοποίηση της λειτουργίας του κόμματος, η εμπιστοσύνη και στήριξη της θεσμικής λειτουργίας των οργάνων (συντονιστικά, γενικές συνελεύσεις, ομάδες δουλειάς) και η σύνδεσή τους με τα τμήματα της ΚΕ.
·         Η αύξηση της συμμετοχής και η εμπλοκή όλων των μελών στην κομματική ζωή της οργάνωσης: Στεκόμαστε απέναντι στη λογική της ανάθεσης Δίνουμε προτεραιότητα στην αυτενέργεια, τις νέες ιδέες, τις ανοιχτές, «φιλικές» κομματικές διαδικασίες Θωρακίζουμε πολιτικά και ιδεολογικά τα μέλη μας.
·         Το άνοιγμα των ΟΜ ως αποτέλεσμα της εξωστρεφούς δραστηριότητας και η γείωσή τους στην τοπική κοινωνία μέσα από πολύμορφες δράσεις (συμμετοχή σε φορείς, συλλόγους, σωματεία εργαζομένων, αυτοδιοικητικά σχήματα, δίκτυα αλληλεγγύης, ομάδες γειτονιάς, λαϊκές συνελεύσεις κλπ).
·         Η ανάπτυξη της οικονομικής δουλειάς που θα κατοχυρώνει την οικονομική αυτοδυναμία των ΟΜ και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής μας. Η ανάπτυξη της οικονομικής δουλειάς έχει στόχο προς τα έξω της οργάνωσης. Είναι οι οικονομικές εξορμήσεις, οι συνεστιάσεις, οι λαχειοφόρες αγορές, οι συνδρομές για τα έντυπα μας, το ραδιοσταθμό μας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα οικονομικών σχέσεων που συνδέει τις ΟΜ με τον μαζικό τους χώρο. Η συμμετοχή στην οικονομική δουλειά και συνεισφορά περιλαμβάνει, επίσης, τους εκλεγμένους , βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη, που οφείλουν βάσει των αποφάσεων του κόμματος να συνεισφέρουν οικονομικά στο κόμμα και την αλληλεγγύη και για τους οποίους ισχύει η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος η οποία έχει αρχίσει να υλοποιείται από την ΚΕ.
·         Η ανάπτυξη της ιδεολογικής και, με έμφαση, της πολιτικής συζήτησης λόγω και των διαφορετικών πολιτικών αφετηριών. Το κόμμα οφείλει να διατηρεί την ιδεολογική και πολιτική γραμμή που έχουμε συναποφασίσει στο συνέδριο μας. Είναι καθήκον του να μην υποστείλει τη σημαία των διεκδικήσεων και να υπερβαίνει τις συμβατικές κυβερνητικές υποχρεώσεις – να μην αφήνει να ξεχνάμε από που ερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Στην βάση των παραπάνω οφείλουμε να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς με τις Θεματικές Θεωρίας και την παράλληλη σύνδεση/υποστήριξή τους από το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς».
·         Η ανάπτυξη της αυτοδιοικητικής δουλειάς. Ο πυλώνας της ΤΑ είναι βασικός πυλώνας στήριξης της κοινωνίας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος.  Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συμβολή των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που προωθεί η κυβέρνηση. Στηρίζουμε τον διάλογο και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση  σαν πάγιο εκλογικό σύστημα ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου και δέυτερου βάθμού το 2019.
·         Ως κόμμα οφείλουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία στον αυτοδιοικητικό  χώρο μέσα από μαζικά αυτόνομα αυτοδιοικητικά σχήματα επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις με προοδευτικό και ριζοσπαστικό πρόσημο, με κινηματική δράση και γείωση στις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τις συνεδριακές μας αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε την αριστερή διοίκηση  της Περιφέρειας Αττικής. .  Τα προηγούμενα χρόνια πολλά αυτοδιοικητικά μας σχήματα δημιουργούνταν λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση και συνεχή διασύνδεση μεταξύ των αυτοδιοικητικών μας στελεχών (α΄ & β΄ βαθμού), σε έναν τύπο συναντήσεων ομάδων εργασίας, ώστε αφενός να αλληλοενημερωθούν για το σύνολο των θεμάτων και αφετέρου να χαράξουν την κοινή τους στόχευση για το επόμενο διάστημα σε όσα περισσότερα ζητήματα αφορούν στα όρια ευθύνης της ΝΕ.
·         Εκτιμούμε ότι στα πλαίσια καλύτερης οργανωτικής λειτουργίας της Νομαρχιακής Επιτροπής οι κλαδικές ΟΜ πρέπει να είναι οργανωτικά συνδεδεμένες με την Ν.Ε.
·         Κρίνεται απαραίτητο η άμεση ανάληψη  πρωτοβουλιών από την Ν.Ε. και από τις Ο.Μ  για την πολιτική στήριξη και την ενίσχυση του ρόλου των ριζοσπαστικών αριστερών έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων της Αυγής, της Εποχής, του Κόκκινου και του Left.gr στην κατεύθυνση  της δημοκρατικής, ανεξάρτητης και ουσιαστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης  του Ελληνικού λαού.
·         Η εμπλοκή στο προσφυγικό ζήτημα και οι προεκτάσεις του δεν πρέπει να μείνουν έξω από την πολιτική μας λειτουργία. Στηρίζουμε, συμμετέχουμε και οργανώνουμε πολύπλευρες και πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Χρειάζεται να εντείνουμε την δουλειά μας μέσα από την «Αλληλεγγύη για Όλους», η οποία απέκτησε νέα χαρακτηριστικά, και να συντονίσουμε καλύτερα το έργο της στην περιοχή ευθύνης μας. . Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που καταπιάνονται με την αλληλεγγύη, δεν είναι φιλάνθρωποι και αυτό δεν πρέπει να ισχύει ούτε για τους αποδέκτες. Είναι άνθρωποι πολιτικά ενεργοί, που έχουν μάθει να λειτουργούν με κατάθεση ψυχής  μέσα σε χώρους δημοκρατίας, και με αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες. Κατεύθυνση του κόμματος, και της νομαρχιακής, πρέπει να είναι η σύμπραξη των κινημάτων και των συμμετεχόντων σε αυτά, μέσα σε κινήματα καταναλωτικά, συνδικαλιστικά, ή τοπικά.
·         Αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι το μέτωπο απέναντι στο ρατσισμό και τον φασισμό. Αυτό το μέτωπο δεν προσανατολίζεται αποκλειστικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή, αλλά αφορά στην αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων εκφασισμού της κοινωνικής και δημόσιας ζωής.
·         Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εντελώς απαξιωμένο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν έχουν πια καμία εκτίμηση από τους εργαζόμενους. Αυτό πρέπει να ανατραπεί, οι δυνάμεις μας να δώσουν τη μάχη για την αλλαγή του οργανωτικού υποδείγματος. Πρέπει να μπει φραγμός στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με ταυτόχρονη στήριξη και προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Να παλέψουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενάντια στη μαύρη εργασία και τη μερική απασχόληση. 
·         Η προώθηση του πολιτισμού στην περιοχή μας με ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού και ιστορικού περιβάλλοντος με στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά και η έκφραση τοπικών σχημάτων πολιτιστικής δημιουργίας. Να συμβάλουμε στη δημιουργία διαδημοτικών πολιτιστικών δράσεων, με στόχο Θεατρικά, Μουσικά φεστιβάλ, καθώς και άλλες πολιτιστικές δράσεις που θα δίνουν το στίγμα μας στον πολιτισμό. Να επικαιροποιήσουμε τη λειτουργία των Στεκιών.
·         Στόχος της αθλητικής μας επιτροπής πρέπει να είναι οι εξωστρεφείς δράσεις, βασισμένες στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον Αθλητισμό για όλους, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και την περιφέρεια Αττικής για την ανάδειξη του έργου τους.
·         Η συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εκδημοκρατισμό του κράτους, την προάσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, τα κινήματα κατά του φασισμού και του ρατσισμού.
Η διεύρυνση της απήχησής μας στη νέα γενιά περνάει πρωτίστως μέσα από τη δουλειά και την παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε από κοινού, Κόμμα και Νεολαία, τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων και να αναδείξουμε τις πολιτικές που αναπτύσσει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, στηρίζουμε ενεργά την προσπάθεια της Νεολαίας, τόσο συμμετέχοντας στις κεντρικές δράσεις της, όσο και βοηθώντας τη να αναπτυχθεί οργανωτικά. Οι υπό ένταξη νέοι κάτω των 30 ετών πρέπει να οργανώνονται  στη Νεολαία μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανασυγκρότησή της. Τέλος, κρίνουμε αναγκαία την στενότερη σύνδεση Κόμματος – Νεολαίας και επιζητούμε την παρουσία της Νεολαίας στις διαδικασίες του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Αν η απερχόμενη ΝΕ είχε την χαρά και την ευθύνη να είναι αυτή που αγωνίστηκε και είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας και να αναλαμβάνει την βαριά για όλους μας ευθύνη να κυβερνήσει την χώρα στα δύσκολα της χρεωκοπίας και της επιτροπείας, η επόμενη ΝΕ πρέπει να είναι αυτή που θα αγωνιστεί για να δει την χώρα υπό την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει πίσω την επιτροπεία και να μπαίνει στην δίκαιη ανάπτυξη.


Μοσχάτο 28 κ 29 Ιανουαρίου 2017