Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Συζήτηση για τις συντάξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού παρουσία δεκάδων συνταξιούχων

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζήτηση για τις συντάξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού

παρουσία δεκάδων συνταξιούχων

Σήμερα 5/4/23 με τον εργατολόγο και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Τεμπονέρα και συντρόφους από την Ο.Μ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ στο ΚΑΠΗ της Καραχάλιου έγινε μια εξαιρετική εκδήλωση για θέματα συνταξιοδοτικά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και η συζήτηση ζωηρή και ιδιαίτερα αποδοτική. Απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα και οι απορίες που έθεσαν οι συμπολίτες μας.

Συζητάμε ανοικτά τα προβλήματα των συμπολιτών μας και δίνουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Όμως την καθοριστική απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου και θα στείλουν τον Μητσοτάκη σε μόνιμες διακοπές και τη ΝΔ στην αντιπολίτευση.

 

                                                                                                                                                                                                                                                  Οργάνωση Μελών

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γλυφάδας

http://syrizaglyfadas.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/SyrizaGlyfadasOfficial/

τηλ. 210 9640027

Γ. Γεννηματά 71 Πλ. Αγ. Τρύφωνα

165 62, Άνω Γλυφάδα  

 

 

Απόσπασμα από άρθρο του Διονύση Τεμπονέρα  

1.Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, που διέλυσαν οικονομία και αγορά εργασίας από το 2010 έως και το 2014, είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι, για τις παρεμβάσεις στις συντάξεις, όχι μόνο μέχρι το 2014, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν.

2.Με μια οικονομία χρεοκοπημένη, με μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας(με υψηλοτάτη ανεργία) και με φυγή 400.000 νέων ασφαλισμένων-εργαζομένων στο εξωτερικό(γεγονός που επηρεάζει δραστικά, τον λόγο εργαζομένων προς συνταξιούχους) είναι αδύνατο, οι συντάξεις να διατηρηθούν, στα προ μνημονίου επίπεδα.

3.Κανένας ασφαλιστικός νόμος, δεν μπορεί να στηρίξει αξιοπρεπείς παροχές-συντάξεις, αν δεν «πατάει» σε καλές και σταθερά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας.

4.Η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η επαναλειτουργία του ΣΕΠΕ, ο περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, η αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος με πάταξη της αισχροκέρδειας, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η καταπολέμηση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος(προστασία λαϊκής στέγης, σεβασμός της οικογένειας, ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας κλπ.) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, όχι μόνο για να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αλλά και για να μπορεί να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για να μπορεί τελικά, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, σε συνδυασμό με την κοινωνική του αποτελεσματικότητα.

5.Η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις, είναι μια πορεία που απαιτεί χρόνο, και ριζοσπαστικές αλλαγές, με διάθεση σύγκρουσης με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται την χώρα. Απαιτείται να ανασχεθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, με παράλληλη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Απαιτούνται κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί από όλους.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, το πρώτο βήμα είναι να φύγει η κυβέρνηση που ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση (βλ. λειτουργία ΤΕΚΑ), ψήφισε τον αντεργατικό «νόμο Χατζηδάκη», κατήργησε την 13η σύνταξη, έβαλε χέρι στην κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων και προσέφερε πλήθος αναθέσεων και παχυλούς μισθούς, στα γνωστά «γαλάζια golden boys».

 

Μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα βελτιώσει τους μισθούς και θα ανορθώσει την οικονομία, είναι βέβαιο ότι, θα μπορεί, να χρηματοδοτήσει επαρκώς το ασφαλιστικό σύστημα και να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις.

 

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

https://www.ieidiseis.gr/opinions/184631/dionysis-temponeras-o-nomos-katroygkalou-kai-oi-meiomenes-syntakseis?fbclid=IwAR2ukFLKtAMSD-VAiJmnZ8xUeyMgv4KEEikumIHifo5dOAPkQw5aeWOBIxY