Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Σε νέα μονοπάτια ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Κ. Ζαγάρα


Σε νέα μονοπάτια βαδίζει η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά μετά την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις για δημοκρατική εμβάθυνση, με τη θέσπιση της έννοιας μέλους και τη δημιουργία Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ παντού, ανοίγουν νέα σελίδα. ενώ πλέον το σχήμα εισέρχεται σε φάση υλοποίησής τους.

Προωθούνται οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης

Ικανοποιημένα από τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης δηλώνουν τα στελέχη του συμμαχικού σχήματος, ενώ το στίγμα για την επόμενη μέρα δίνει ο Αλ. Τσίπρας, προτείνοντας να ανοίξει η συζήτηση για την ανασύνθεση της αριστεράς.

Μιλώντας στην "Αυγή της Κυριακής" ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Νταβανέλος, χαρακτήρισε τις αποφάσεις “εξαιρετικά προωθητικές”, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει αμέσως να υλοποιηθούν”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρέπει “να γίνει μέσα σε κλίμα δράσης, εξωστρέφειας και διεκδίκησης, ώστε να μπει ο κόσμος στις γραμμές του σχήματος”.

Προωθούνται οι αποφάσεις

Η προώθηση των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης απασχολεί πλέον τις δυνάμεις του πολιτικού υποκειμένου, ενώ αναζητούνται τρόποι άμεσης εφαρμογής τους. Στην κατεύθυνση αυτή η Γραμματεία κάλεσε τις Τοπικές, Κλαδικές και Θεματικές Επιτροπές να συγκροτηθούν και να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις, που μεταξύ άλλων θα πρέπει, με δική τους ευθύνη, να ανοίξουν ενιαίο Μητρώο Μελών. Παράλληλα η Γραμματεία του σχήματος ανέλαβε να “φιλοτεχνήσει” την κάρτα μέλους. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου αναμένεται να συγκροτηθεί και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, που θα αποτιμήσει τα οργανωτικά ζητήματα που εκκρεμούν. Ταυτόχρονα θα εκτιμήσει πού βρίσκονται οι διαδικασίες της Επιτροπής που αναλαμβάνει να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη, 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσουν και τα θέματα του Γραφείου Τύπου, του περιοδικού και του site, με τον γραμματέα του ΣΥΝ, Δ. Βίτσα, να προτείνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου να καταλαμβάνει ο εκάστοτε συντονιστής του σχήματος.

Επιστροφή στην κοινωνία

Πέρα από τα οργανωτικά ζητήματα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν και συγκροτούν τις εξωστρεφείς δράσεις και την “επιστροφή” τους στην κοινωνία. “Οφείλουμε να οξύνουμε την πολιτική μας παρέμβαση και να ξεκαθαρίσουμε την κατεύθυνση και τον ορίζοντα που πρέπει να κατευθυνθούμε”, υπογραμμίζει ο Αντ. Νταβανέλος. Τα ζητήματα της οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας, μαζί με τα θέματα και τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας, θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του σχήματος, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται να ανοίξει καμπάνια με θέμα “γίνε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ” εν όψει της σύγκλησης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Τέλος, την Τετάρτη θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.