Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

31/05/2010


Με την απάνθρωπη επίθεσή της στα πλοία του «Free Gaza Movement» που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν, η κυβέρνηση του Ισραήλ έδρασε ξανά και επισήμως ως πειρατής. Διέπραξε ένα νέο διεθνές έγκλημα.

Παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, επέδραμε στρατιωτικά σε διεθνή ύδατα. Χρησιμοποίησε στρατιωτική βία εναντίον άοπλων πολιτών.. Εμποδίζει κάθε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους. Όσα προσχηματικά υποστηρίζει είναι για να καλύψει τη βαρβαρότητα της συμπεριφοράς της.

Και ενώ Έλληνες πολίτες, που μετέχουν στην αποστολή, πέφτουν θύματα της ισραηλινής κυβερνητικής βίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να προστατεύσει τη ζωή τους. Αγνόησε τα διαβήματα του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε κάνει εδώ και πολλές μέρες. Έκανε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ, ενώ η ανθρωπιστική αποστολή βρισκόταν σε εξέλιξη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ, το οποίο πρέπει να δώσει λόγο στη διεθνή δικαιοσύνη για το νέο έγκλημά του.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Υποστηρίζουμε σταθερά το δικαίωμα των Παλαιστίνιων να έχουν ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του '67 και να ζουν όπως όλοι οι πολίτες του κόσμου. Γι αυτό και στην αποστολή συμμετείχαν στελέχη μας, φίλοι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έμπρακτη συμμετοχή στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την προστασία της ζωής των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής που απειλείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους φίλους να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Αθήνα σήμερα στις 7 το απόγευμα μπροστά στην Iσραηλινή πρεσβεία και στις 6 το απόγευμα στην Kαμάρα στη Θεσσαλονίκη.

To Γραφείο Τύπου

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ 2010

Οι συνδικαλιστικές κινήσεις των εργαζομένων των Δήμων, των Νομαρχιών και των Περιφερειών, που κινούνται στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., Συσπείρωση Εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Εναλλακτική Συσπείρωση Εργαζομένων στις Περιφέρειες, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» στη Βουλή καλούν όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις με στόχο την απόσυρση του νσχ και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε Δήμους , Νομαρχίες και Περιφέρειες. Καλούν επίσης όλους τους εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 26 Μάη 2010. (Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. Στάση εργασίας 11πμ, συγκέντρωση στις 12μ και πορεία στη βουλή, ενώ οι άλλες Ομοσπονδίες 24ωρη απεργία).

Το σχέδιο αυτό, όπως επανειλημμένα τονίσαμε κινείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ενταγμένο στο περιβόητο πρόγραμμα σταθερότητας που μας επέβαλαν το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. , ακόμη περισσότερου περιορισμού του αναδιανεμητικού ρόλου και των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους και διευκολύνει την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες και το κεφάλαιο. Αποκλειστικός του στόχος η μετακύλιση της κρίσης στους εργαζόμενους και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση

Απομακρύνει ακόμη περισσότερο την τοπική εξουσία απ’ όποια δυνατότητα λαϊκού ελέγχου και δημιουργεί Ο.Τ.Α. προέκταση της κρατικής εξουσίας για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών και για την αναπαραγωγή ενός διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος εξουσίας.

Μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση βοηθούμενη από ΛΑ.Ο.Σ και Ν.Δ. επιδιώκει την δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο.

«Καλλικράτης» για τους εργαζόμενους σημαίνει:

50 χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες αφού καμιά σύμβαση δεν θα ανανεωθεί.

Κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης Δήμων, Νομαρχιών, υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Απολύσεις ακόμη και μόνιμων αφού όλο το προσωπικό θα μεταφερθεί αρχικά σε προσωποπαγείς θέσεις. Στη συνέχεια θα συσταθούν νέοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) με θέσεις που μπορεί να είναι λιγότερες από το προσωπικό που υπηρετεί. Άρα απολύσεις όσων περισσεύουν.

Δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι υπουργοί (Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου) προλειαίνουν το έδαφος λέγοντας ότι μονιμότητα υπάρχει εφόσον υπάρχει οργανική θέση, καθώς και ότι προβλέπεται «ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης» για υπερχρεωμένους Ο.Τ.Α., δηλ. για την πλειοψηφία τους.

Υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εργαζομένων ανατρέποντας την κοινωνική και προσωπική τους κατάσταση αφού αυτές μπορούν να γίνονται και εκτός Νομού.

Κατάργηση θέσεων και αλλαγή εργασιακής σχέσης για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα αφού κάθε Δήμος θα τα συγχωνεύσει υποχρεωτικά ώστε να έχει μόνο δύο εκ των οποίων το ένα θα είναι κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση, εφόσον υπάρχει. Κινδυνεύουν δηλ κυρίως εργαζόμενοι των βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ κλπ να μεταταχθούν σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Κατάργηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., και της αποκλειστικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα απορρίμματα και μεταφορά της στην Περιφέρεια ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα στους ιδιώτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους για το αν χρειάζονται και πού συνενώσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν εθελοντικό χαρακτήρα, καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διοικητική οργάνωση της χώρας, τις αρμοδιότητες, τους πόρους κλπ

Καμιά απόλυση εργαζομένου Περιφέρειας, Νομαρχίας, Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παροχή δυνατότητας επιλογής του φορέα μετάταξης σε όλους τους εργαζόμενους των υπό κατάργηση η συγχώνευση υπηρεσιών.

Συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες σύνταξης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των νέων αυτοδιοικητικών φορέων.

Απόδοση στους Δήμους των παρακρατημένων πόρων και μεταφορά των απαραίτητων κονδυλίων. Με κούφια λόγια δεν γίνονται αλλαγές.

Ο «Καλλικράτης» δεν κρατεί καλά. Το παράδειγμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του «Καποδίστρια» είναι ενδεικτικό.

Δεν θα αποδεχτούμε ένα σχέδιο που στηρίζεται σε περικοπές θέσεων εργασίας, σε αναγκαστικές και βίαιες μεταθέσεις προσωπικού, που περιορίζει τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες όσο όμορφο όνομα και αν του φορέσανε.

Ο «Προκρούστης» με το όνομα «Καλλικράτης» πρέπει και θα μας βρει αντίθετους.

Λεφτά υπάρχουν για υποβρύχια και την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους, την παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους και για την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α.

1.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.

2.ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

3.ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Εργαζόμενοι/ες
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ-πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αξιώσεις του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ- ολοκληρώνει το έγκλημα της πλήρους αποδόμησης του Δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Η μοναδική της επιδίωξη είναι ο περιορισμός της δαπάνης μέσω της απαλλαγής του κράτους από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του και ο περιορισμός της δαπάνης αυτής στα σημερινά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ.
Το ασφαλιστικό για την κυβέρνηση δεν είναι ένα κοινωνικό ζήτημα αλλά ένα δημοσιονομικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση όπως και για άλλα ζητήματα επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη της πολιτείας στους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Προσπαθεί να αποσείσει την τεράστια ευθύνη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και των εκπροσώπων του κεφαλαίου που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (κρατική διαχείριση, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα), που αποστέρησαν τεράστιους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα μέσα από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα, την μη καταβολή θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους.
Οι υπαίτιοι της κακοδαιμονίας δεν μπορεί να εμφανίζονται ως εξυγιαντές του συστήματος. Αυτό αποτελεί απύθμενη υποκρισία την οποία εκπέμπει πρώτα απ’ όλους ο κ. Λοβέρδος.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί.
Με το νομοσχέδιο αυτό σφαγιάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μειώνονται δραστικά οι συντάξεις και των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων, αυξάνονται δραματικά τα όρια ηλικίας και επιβάλλεται η διαχρονική αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας. Αυξάνεται η δαπάνη του ασφαλισμένου ,υπονομεύεται ο κοινωνικός και διανεμητικός χαρακτήρας και οι αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών αφού ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά.
Με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται επίσης ο τομέας της υγείας και επιβάλλονται υποχρεωτικές ενοποιήσεις.
Οι ασφαλισμένοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνουν περισσότερα για να παίρνουν όλο και πιο μικρές συντάξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και στο ασφαλιστικό. Καλεί τους εργαζομένους, όλο τον λαό, να ξεσηκωθούν και να υπερασπίσουν δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και σήμερα κατεδαφίζονται από την τρόικα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής ένωσης και ΔΝΤ.
Υπάρχει άλλη λύση, όμως αυτή εντάσσεται σε ένα διαφορετικό σχέδιο απεμπλοκής από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ, προοδευτικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της χώρας, ριζοσπαστικής αναδιανομής του εισοδήματος, αύξησης της φορολόγησης του κεφαλαίου, στήριξης της απασχόλησης, ουσιαστικής καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, σταδιακής επιστροφής των λεηλατημένων πόρων, χτυπήματος της αφαίμαξης των οργανισμών υγείας από τις φαρμακευτικές και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Εργαζόμενοι/ες
Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι ο καινούριος παίκτης που έχει εμφανιστεί στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό κυρίως μετά τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα και οργή απεργιακές συγκεντρώσεις στης 5 του Μάη, οι λαϊκές και εργατικές κινητοποιήσεις, που είναι το μόνο που πραγματικά φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και το αποτελεσματικότερο οχυρωματικό έργο που μπορεί να ανακόψει τις αντεργατικές πολιτικές.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη στις 20/05

Συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11 πμ στο πεδίο του Άρεως.

Προσυγκέντρωση στο Μουσείο στις 10:30 πμ .


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010


Μήνυμα αντίστασης στη σαρωτκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να διοχετεύσει την οργή του κόσμου στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Σειρά τις επόμενες ημέρες παίρνουν κι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του σχήματος.

Σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση του σχήματος στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης η Χριστίνα Ζιάκκα, μέλος Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μέλος του Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας μαζί με το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μ. Γλέζο θα μιλήσουν για την απάντηση της αριστεράς στην κρίση, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά) στις 7 μ.μ.. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετήσουν αντιπροσωπείες κομμάτων από την ευρωπαϊκή αριστερά. Πρόκειται για τη Μαρίζα Ματίας (Marisa Matias), ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας GUE/NGL, από το Πορτογαλικό "Μπλόκο της Αριστεράς" (Bloco de Esquerda), ο Τζο Χίγκινς (Joe Higgins), ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας GUE/NGL, από το Ιρλανδικό "Σοσιαλιστικό Κόμμα" (Socialist Party), και ο Ζαν-Πιέρ Μπράρ (Jean-Pierre Brard), Βουλευτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), εισηγητής του ΓΚΚ στη συζήτηση στο Γαλλικό Κοινοβούλιο (3/5/2010) για το "Σχέδιο Βοήθειας" της κυβέρνησης Σαρκοζί προς την Ελλάδα.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς για στήριξη της συγκέντρωσης του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων για τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της MARFIN - Τρίτη 9/5, 7μ.μ.

Το Δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής Αριστεράς στηρίζει την πρωτοβουλία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα να διοργανώσει συγκέντρωση μνήμης για τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin, την Τρίτη, 11 Μάη 2010, στις 19.00 έξω από το υποκατάστημα της Marfin, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στην Βουλή και καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική συμμετοχή

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Marfin: τέλος εποχής για την αριστερή αθωότητα

Το άρθρο του Θ.Καρτερού στην σημερινή ΑΥΓΗ εκφράζει απόλυτα το πως νοιώθω αυτές τις μέρες μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Αθήνα αλλά κυρίως κυρίως με την σχεδόν ανύπαρκτη αντίδραση της Αριστεράς στα γεγονότα.
"

Του Θανάση Καρτερού

Αν οι υπάλληλοι της Marfin δεν είχαν δεχτεί πιέσεις για να δουλεύουν σε μέρα απεργίας, αν η πόρτα δεν ήταν κλειδωμένη, αν η εταιρεία εισάκουγε την κοινή λογική και τους άφηνε να φύγουν νωρίτερα, αν τα πυροσβεστικά έφταναν γρηγορότερα, αν υπήρχε έξοδος κινδύνου, αν τα τζάμια ήταν θωρακισμένα, αν... Πολλά «αν» στοιχειώνουν την τραγωδία της Marfin.

Ωστόσο, όσο κι αν τα «αν» έχουν βάση, όσο κι αν λείπουν ακόμα πολλές απαντήσεις, καραδοκεί πάντα το βόλεμα αριστερών συνειδήσεων πίσω απ' αυτά. Η πολιτική τακτοποίηση, τραβώντας τα «αν» από τα μαλλιά, να φτάσουμε στο συμπέρασμα στο οποίο βλέπουμε να φτάνουν ήδη δειλά-δειλά, ή και πιο ανοιχτά, διάφοροι, συχνά καλόπιστοι, εν ονόματι διαφόρων καλών σκοπών: για το δράμα φταίει η εργοδοσία, η κυβέρνηση και σε τελευταία ανάλυση ο καπιταλισμός.

Ωραία, φταίει σε τελευταία ανάλυση ο καπιταλισμός. Αυτοί που σήκωσαν το χέρι τους όμως για να σκοτώσουν ανθρώπους, μισθοφόροι κάποιας καπιταλιστικής μαφίας, ή εθελοντές της φονικής βίας, διαταραγμένοι μελανοχίτωνες, ή διατεταγμένοι προβοκάτορες, που ζεσταίνουν τις μηχανές του συστήματος και καίνε αθώους, δεν είναι άθλιοι δολοφόνοι; Είναι δυνατό να φωτίζει κανείς τις αιτίες της δράσης τους και να παραβλέπει τα αιματηρά, καταστροφικά της αποτελέσματα;

Δεν ήταν ασφαλώς τυχαίο το έγκλημα της Marfin. Πρέπει να δώσουν λόγο όσοι το προετοίμασαν, όσοι άφησαν γυμνούς στους λύκους τους εργαζόμενους, όσοι κερδοσκοπούν με την οδύνη. Αλλά πρέπει πρωτίστως να δώσουν λόγο οι δολοφόνοι. Που από καιρό έγραφαν μπροστά στα μάτια μας το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας. Συστηματικά, οργανωμένα, προβοκάροντας κάθε είδους εκδήλωση, καταστρέφοντας και καίγοντας, κρυμμένοι συχνά πίσω από την αριστερή λογική κι ευαισθησία, που έρχονται από πολύ μακριά, από τίμιους αγώνες και άγριες διώξεις τίμιων αγωνιστών.

Ε, λοιπόν, φτάνει. Πέρασε η εποχή της αθωότητας. Κανείς δεν δικαιούται πια να επικαλείται άγνοια και αγνές προθέσεις. Όταν ειρηνικοί διαδηλωτές γίνονται όμηροι επίδοξων δολοφόνων, πρέπει να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Και τους άλλους. Και όχι μόνο με παραινέσεις. Διαφορετικά ας κάτσουμε όλοι στ' αβγά μας. Γιατί είναι άλλο η ανοχή απέναντι σε διαφορετικές απόψεις και δράσεις, απέναντι σε νέους ανθρώπους που ψάχνουν διέξοδο στα αδιέξοδα, κι άλλο η ανοχή απέναντι στο έγκλημα, όποια ιδεολογική κουκούλα κι αν φοράει..."


ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την ουσιαστική ακύρωση του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας, επέφερε σήμερα η Κυβέρνηση με την αιφνίδια και «εν κρυπτώ» ψήφιση μιας απλής τροπολογίας επί του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες με ονομαστική ψηφοφορία και τις γνωστές πολιτικές παρενέργειες.

Με αυτή την τροπολογία αφαιρείται η καθοριστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον ΕΝ ΛΕΥΚΩ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ.Ν.Τ. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενώ, δηλαδή, η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση σύμφωνα με το χθεσινό νομοσχέδιο να φέρει προς κύρωση στη Βουλή όλες τις συμφωνίες που θα υπέγραφε ο αρμόδιος Υπουργός, με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου περιορίζεται σε απλή συζήτηση και ενημέρωση.

Η πράξη αυτή της κυβέρνησης, που επικαλείται διαρκώς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ακυρώνει το ρόλο του ελληνικού Κοινοβουλίου και το καθιστά απλό παρατηρητή των αποφάσεων που θα λαμβάνονται πλέον ερήμην των πολιτών και των αντιπροσώπων τους.

To Γραφείο Τύπου

07/05/2010

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Συμμετοχή στην περικύκλωση της Βουλής από τα συνδικάτα - Πέμπτη, 6/5, στις 6 μμ

Το Δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί τους εργαζόμενους/ες σε μαζική συμμετοχή στην περικύκλωση της Βουλής που διοργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα αύριο το απόγευμα, Πέμπτη στις 6 μμ στο Σύνταγμα. Η σημερινή μεγαλειώδης κινητοποίηση των εργαζομένων, η μεγαλύτερη μετά την πτώση της χούντας, θα είναι η αφετηρία για την κλιμάκωση των κοινωνικών αγώνων με στόχο την ακύρωση των αντεργατικών μέτρων που προωθεί ο συνεταιρισμός κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και που γυρίζουν το ρολόι της ιστορίας δύο αιώνες πίσω.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο θάνατό τους.

Όλοι και όλες στους δρόμους

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετίζουμε την πρωτοφανή και μεγαλειώδη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν την αφετηρία νέων πιο μαζικών αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα πιο βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση, με τη βαθιά αντικοινωνική της πολιτική και την προσφυγή στον μηχανισμό των ΔΝΤ-Ε.Ε. πυροδοτεί την κοινωνική σύγκρουση.

To Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Όλοι και Όλες στους δρόμους!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα τα συμφώνησε με τους συνεταίρους της ΔΝΤ και ΕΕ είναι βάρβαρα, ακραία νεοφιλελεύθερα, αντεργατικά και γυρίζουν τους εργαζόμενους της χώρας μας πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η κατεδάφιση των εργασιακών, κοινωνικών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η καταδίκη τους στην ανεργία, την ανέχεια και τη φτώχεια δεν πρέπει να περάσουν. Οι αγώνες, οι θυσίες και το αίμα γενιών και γενιών της εργατικής τάξης δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Όλοι και όλες στους δρόμους των αγώνων, όλοι και όλες στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ και των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ και στην απεργιακή τους συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.

Όλοι και όλες στη Γενική Πανελλαδική απεργία στις 5 του Μάη, στις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και στην κλιμάκωση των αγώνων για να μην περάσει ο αντεργατικός Αρμαγεδδών.

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα 5/05 στις 11:00 πμ στο πεδίο του Άρεως.

Προσυγκέντρωση στις 5/05 στις 10:30 πμ στο Μουσείο.

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών.

Παρουσιάζει ως μονόδρομο τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απαξίωση του υλικού και ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Αυτές οι εγκληματικές επιλογές δεν αφορούν την επόμενη τριετία. Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ σκοτεινό, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις δύο επόμενες δεκαετίες. Γιατί αν, τελικώς, δεχτούμε αυτό το δρόμο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αποκατασταθούν ακόμα και οι ελάχιστες, αλλά υπαρκτές σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Αυτές οι επιλογές που η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. , σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα.

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είναι ο δρόμος της αναθέρμανσης της οικονομίας, της παραγωγικής της ανασυγκρότησης, με μια ριζικά αντίστροφη αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να καλυφθεί από πόρους που θα προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους χαμηλόμισθους και από τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Με φορολογική δικαιοσύνη, με αύξηση της επιβάρυνσης των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που φοροαπαλλάσονται προκλητικά, με δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.

Αυτό το δρόμο καλούμε τον ελληνικό λαό να επιλέξει, μέσα από τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για το τόπο: Από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μέσα από ένα δημοψήφισμα, ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του.

To Γραφείο Τύπου