Σε ακόμη μία παράνομη πράξη προχωρά μια κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη, υπογραμμίζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για 99 χρόνια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση.

Σε ανακοίνωσή του στηλιτεύει την κυβερνητική πρακτική, η οποία "δείχνει για πολλοστή φορά τις αυταρχικές της πρακτικές απέναντι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιστημονικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα, την απαξιωτική της στάση απέναντι σε θεσμούς και νόμιμες διαδικασίες, αλλά ακόμη και την πλήρη αδιαφορία της για τις μελλοντικές ποινικές συνέπειες που θα έχει για τα μέλη της και τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ".
Εστιάζει στο περιεχόμενο της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως, αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ, "το 'άντρο' της αδιαφάνειας, της παρατυπίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος, που προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης, παρότι δεν έχει λήξει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και παρότι το ΤΕΕ, ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, εκτιμά πως το Ελληνικό παραχωρείται στον 'επενδυτή' με οικονομικό αντάλλαγμα 222% χαμηλότερο από τη σημερινή εμπορική του αξία. Ούτε λόγος βέβαια να γίνει για τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις, αλλά και για το κόστος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για την ολοκλήρωση της 'επένδυσης' στο Ελληνικό".
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμη ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να θέσουν προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ως εργαλείο εκβιασμού τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στη Lamda Development για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή κώλυμα θα προκύψει μετά την υπογραφή της σύμβασης. Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να θέσουν προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

Επιτροπή Αγώνα: Πελώριο σκάνδαλο

Πρόκειται για λεηλασία πολύτιμης δημόσιας γης βάσει της εμπεριστατωμένης μελέτης του ΤΕΕ, από την οποία προκύπτει πως η αξία τής προς παραχώρηση έκτασης είναι τουλάχιστον τριπλάσια, ενώ με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής η αξία της είναι δεκαπλάσια τουλάχιστον, προειδοποιεί η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.
Θεωρεί δε ότι "το πελώριο αυτό σκάνδαλο θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των αρμόδιων δικαστικών αρχών, εφόσον και ο αντεπίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρότεινε την απόρριψη της αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ, που σημαίνει πως πρέπει να εφαρμοστεί η Πράξη 197/2014 του Ζ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου".
Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο αγώνας για τη διάσωση του Ελληνικού μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Τις μέρες που ακολουθούν, καθώς η σύμβαση πρέπει να περάσει και από τη Βουλή, το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο του γενικότερου ενδιαφέροντος και καλεί όλους τους πολίτες σε κινητοποίηση για την αποτροπή της κυβερνητικής και δικαστικής αυθαιρεσίας.