Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τ. Κορωνάκης: Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις

"Η κυβέρνηση σε καμιά στιγμή δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις. Η κυβέρνηση όμως από την αρχή πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και στο εσωτερικό και το εξωτερικό χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτό είναι γνωστό πια, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον", τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.   Σε συνέντευξή του στον Βήμα fm, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία η οποία θα είναι οδυνηρή για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα" και πως"η κυβέρνηση για να οδηγηθεί σε συμφωνία θα διασφαλίσει, ότι θα σταματήσει το βάρος να πέφτει στα χαμηλά και μεσαία στρώματα" 
Παράλληλα, έκανε σαφές πως η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός της Ευρώπης, εντός της Ε.Ε. "Αυτοί που αμφισβητούν σήμερα την Ευρώπη δεν είμαστε εμείς", είπε.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Οι στιγμές είναι πράγματι κρίσιμες. Αυτό που έχει πει από την αρχή η κυβέρνηση είναι, ότι σε καμιά στιγμή δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις. Αυτό είναι γνωστό από την προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση όμως από την αρχή πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και στο εσωτερικό και το εξωτερικό χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτό είναι γνωστό πια, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Άρα η πίεση αυτή την στιγμή είναι και προς την κυβέρνηση, είναι όμως και προς τους εταίρους.
Οι θεσμοί είναι ενήμεροι. Πλησιάζουν οι ώρες προς το τέλος της διαπραγμάτευσης που όλοι πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Είχαμε τη Συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, η οποία υπονομεύτηκε από την επόμενη μέρα. Οι δύο αρχές με τις οποίες είχαμε φτάσει στη συγκεκριμένη συμφωνία ήταν: η νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε ακόμα κι αν διαφωνεί μ' αυτούς και οι εταίροι μας να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού.
Εμείς καταθέσαμε σειρά προτάσεων - μεταρρυθμίσεων για πράγματα που είτε δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν είχε ασχοληθεί για να γίνουν όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο έλεγχος των τριγωνικών συναλλαγών, η αδειοδότηση των καναλιών, είτε για μέτρα που θα μείωναν το δημοσιονομικό κόστος όπως η εισπραξιμότητα των φόρων που θα έφερναν δημοσιονομικά οφέλη. Για όλα αυτά έχει πλέον αποδεδειγμένα και από τους εταίρους κατατεθεί, ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα και οι εταίροι να κάνουν ένα βήμα. Δεν μπορούν να απαιτούνται όλα τα βήματα να γίνουν από τη δική μας πλευρά. Το βήμα που πρέπει να κάνουν είναι ο σεβασμός στην εντολή του ελληνικού λαού.
Δεν γίνεται να επαναφέρουν στο τραπέζι θέματα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί, γιατί έχουν απορριφθεί από τον ελληνικό λαό.
Kαι αυτό δεν έχει να κάνει με την αντοχή της κυβέρνησης, είναι ζήτημα αντοχής της ελληνικής κοινωνίας για την οποία έχει εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση.
Από τις δημοσκοπήσεις και από την επαφή μας με την κοινωνία εκφράζεται απόλυτη στήριξη στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Σήμερα είναι η ώρα του διλήμματος για τους εταίρους και όχι για μας. Η Ευρώπη ή θα συνεχίσει με τη δημοκρατία ή θα συνεχίσει με τη λιτότητα και ό,τι αυτή φέρνει. Η αμφισβήτηση της δημοκρατίας σε καιρούς κρίσης ιστορικά άνοιξε τον δρόμο στην ακροδεξιά. Και αυτά τα μηνύματα σήμερα στην Ευρώπη τα παίρνουν. Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς πριν λίγες μέρες δήλωσε, ότι δεν πιστεύει, πως η κ. Μέρκελ θέλει να καταγραφεί ως η ηγέτης της Γερμανίας που πρωταγωνίστησε για τρίτη φορά σε 110  χρόνια στη διάλυση της Ευρώπης.
Το Σύνταγμα της Ευρώπης, η συνταγματική αρχή της Ευρώπης, δεν είναι η λιτότητα, αλλά η δημοκρατία. 
Η φάση που βρισκόμαστε είναι πράγματι κρίσιμη, αλλά δεν τελειώνουν τα θέματα σε μια μέρα, μία κι έξω.
Η ελληνική πλευρά πηγαίνει στο Eurogroup έχοντας στις αποσκευές της πάρα πολλές προτάσεις. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, αν οι εταίροι μας θέλουν μια συμφωνία με την Ελλάδα ή όχι.
Γιατί αν η άποψη των εταίρων μας είναι σώνει και καλά - ανεξάρτητα από το τι λέει ο ελληνικός λαός - η Ελλάδα να υπογράψει νέο μνημόνιο, τότε αυτή η λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράφει νέο μνημόνιο, δεν θα φέρει νέα μέτρα σκληρής λιτότητας που το βάρος θα επωμίζονται πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Εμείς ήρθαμε για να αντιστρέψουμε μια πορεία. Και αυτή την εντολή έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό.
Όλα αυτά γίνονται μ' έναν πολύ δύσκολο αγώνα σεβόμενοι την εντολή.
Η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός της Ευρώπης, εντός της Ε.Ε. Θα πρέπει να ρωτήσετε για το αν θέλουν το ίδιο και τους εκπρόσωπους των εταίρων και τους εκπρόσωπους της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα. Αυτοί που αμφισβητούν σήμερα την Ευρώπη δεν είμαστε εμείς.
Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις. Δεν είναι τεχνικό το ζήτημα, είναι πολιτικό. Βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων, θα περιμένουμε να δούμε την απόφαση του Eurogroup. Τα όργανα του κόμματος και η κυβέρνηση βρίσκονται σε μια συνεχή - με μια έννοια - συνεδρίαση. Θα εκτιμήσουμε όλες τις καταστάσεις.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις χωρίς χρηματοδότηση. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο, σ' ένα ή δύο μήνες. Αυτό που ξέρω είναι, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις για τους επόμενους μήνες.
Το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία η οποία θα είναι οδυνηρή για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, για τους εργαζόμενους, για τη νεολαία.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πολλά πράγματα πάνω στο τραπέζι. Πράγματα που συζητάμε και πράγματα που δεν συζητάμε. Είμαι σίγουρος, ότι η κυβέρνηση για να οδηγηθεί σε συμφωνία θα διασφαλίσει, ότι θα σταματήσει το βάρος να πέφτει στα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Μια συμφωνία περιλαμβάνει φυσικά και υποχωρήσεις, αλλά δεν μπορεί να περιλαμβάνει συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Δεν θα περιλαμβάνει συνέχιση των μνημονίων, μέτρα σκληρής λιτότητας.
Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για να υπάρξει μια συμφωνία εντός της λαϊκής εντολής. Αν η συμφωνία είναι εκτός της εντολής που έχουμε λάβει προφανώς θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός.
- See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000008926/T-Koronakis-I-kubernisi-den-tha-riskarei-misthous-kai-suntakseis-gia-na-plirosei-doseis#sthash.FTJB1NIs.dpuf