Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Όλα στο φως για να βγουν στον "αέρα"

Κανόνες ισονομίας, διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο καθιερώνει για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που κατατέθηκε χθες και από σήμερα συζητείται στη Βουλή. Οι άδειες λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, που για τους πανελλαδικής εμβέλειας θα κυμαίνονται μεταξύ 5 με 8, θα χορηγηθούν από το ΕΣΡ έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η συμμετοχή στον οποίο προϋποθέτει φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα, δηλαδή ρύθμιση των σχετικών οφειλών.
Η διαφάνεια επιβάλλεται πρωτίστως με την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου αν πρόκειται για εταιρείες της ημεδαπής και μέχρι ποσοστού 1% για εταιρείες με έδρα τρίτες χώρες. Δι' αυτού του τρόπου εξουδετερώνονται ουσιαστικά οι περίφημες off shore στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης και η συνακόλουθη συγκέντρωσή τους σε λίγα χέρια. Επίσης, προστατεύονται οι θέσεις εργασίας στα κανάλια με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τη χορήγηση της άδειας.
* Απαιτείται φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα
* "Κόκκινο" στις off shore με ονομαστικοποίηση μετοχών
* Προστασία των θέσεων εργασίας

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική τομή που θα βάλει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίαςShare on facebook

Share on twitterShare on printMore Sharing Serv
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχετικά με το ν/σχ για τις τηλεοπτικές άδειες
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί το απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ΜΜΕ. Μετά από 25 χρόνια, η θέσπιση διαφανών κανόνων λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συνιστούν μια δημοκρατική τομή που θα βάλει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε.  
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ