Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Όσοι κέρδισαν μια νόμιμη τηλεοπτική άδεια, δεν πήραν και πιστοποιητικό αθωότητας


Δ. Παπαδημούλης τον ρ/σ «Στο Κόκκινο»: Όσοι κέρδισαν μια νόμιμη τηλεοπτική άδεια, δεν πήραν και πιστοποιητικό αθωότητας

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Δ. Ελευθεράτο), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:
Όσοι κέρδισαν την άδεια πήραν μια νόμιμη τηλεοπτική άδεια, όπως έπρεπε να ισχύει εδώ και δεκαετίες. Δεν πήραν πιστοποιητικό αγνότητας και αθωότητας σε ό,τι κάνουν, ό,τι κι αν κάνουν.
Η Κομισιόν διέψευσε την επίμονη προπαγάνδα της ΝΔ και ορισμένων καναλαρχών, καθώς, αφενός επιβεβαίωσε τη θέση πως οι κανόνες με τους οποίους μοιράζονται οι δημόσιες συχνότητες είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών και αφετέρου χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την περάτωση μιας διαδικασίας που αποφέρει χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος και κάποιοι που χαρακτήριζαν «παρωδία» τη δημοπρασία. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς πήραν και άδεια

Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική διάψευση. Υπενθυμίζω, τόσο την πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, πως η όλη διαδικασία αποσκοπούσε στον αποκλεισμό του ΣΚΑΙ, όσο και τις προβλέψεις ότι «έτσι όπως είναι τώρα η αγορά το οικονομικό όφελος για το δημόσιο θα ήταν ψίχουλα». Ο ΣΚΑΙ πήρε πρώτος άδεια, τώρα όλοι ομολογούν ότι το συνολικό ποσό υπερβαίνει κάθε προσδοκία.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος και κάποιοι εξ όσων χαρακτήριζαν «παρωδία» τη δημοπρασία, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έλαβαν και άδεια. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα, τώρα όμως πρέπει να δούμε τη συνέχεια. Δηλαδή ένα συνολικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με όρους νομιμότητας.
Το 2010, στο πρώτο Μνημόνιο, στη σελίδα 168 του αγγλικού κειμένου, προβλεπόταν διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήταν ίσως το μόνο σημείο των Μνημονίων 1 και 2 που δεν υλοποίησε η ΝΔ… Τότε, το 2010, όταν δεν είχαμε ακόμη ύφεση 25%, προβλεπόταν είσπραξη 350 εκατ. ευρώ και μάλιστα η πρόβλεψη χαρακτηριζόταν πολύ αισιόδοξη.
Σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, με μία διαφημιστική πίτα συρρικνωμένη κατά 80%, φθάσαμε τα 246 εκατομμύρια. Νομίζω ότι θα πρέπει αυτό να πιστωθεί σε όσους οργάνωσαν τη διαδικασία, διότι εκτός άλλων αποδείχθηκε πως η επιβολή της νομιμότητας δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας. Μπορεί να συμβάλλει και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Η ΝΔ βρίσκεται σε vertigo, ας αντλήσει συμπεράσματα από την πολιτική της ήττα
Η ΝΔ, ταυτιζόμενη στο συγκεκριμένο θέμα με ορισμένους καναλάρχες και υιοθετώντας τη γραμμή της έξαλλης αντιπολίτευσης και του σαμποτάζ, υπέστη καθαρή πολιτική ήττα. Ελπίζω να βάλει μυαλό. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει τώρα να συμβάλει στη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και στη διαμόρφωση κανόνων, για όλο το φάσμα του τομέα της Ενημέρωσης.
Στενοχωριέμαι όταν βλέπω τον κ. Κουμουτσάκο να… στενοχωριέται με το τελικό υψηλό τίμημα των 246 εκατομμυρίων και να το θεωρεί ύποπτο. Κι αυτό όταν μέχρι προχθές ο συνάδελφός μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Κύρτσος, ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, προβλέποντας πως δεν θα συγκεντρώνονταν ούτε 30 εκατομμύρια. Πουθενά δεν τους βρίσκει κανείς…
Στη ΝΔ έχουν τώρα την ευκαιρία να το ξανασκεφτούν. Η θέση περί ακύρωσης του διαγωνισμού, εάν και εφόσον η ΝΔ γίνει πάλι κυβέρνηση, είναι ιδιοτελής ή αφελής. Δηλαδή τι θα κάνουν; Θα γυρίσουν πίσω τα 246 εκατομμύρια ή θα προβάλλουν τη θεωρία πως κάποιος που έδωσε δεκάδες εκατομμύρια για να πάρει  άδεια εξισώνεται με όποιον δεν έδωσε τίποτε;
Να δούμε το θέμα των εργαζομένων, αλλά να τελειώνουμε με  την υποκρισία
Αναμφίβολα υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναφορικά με τις θέσεις εργασίας στα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια. Για παράδειγμα, μπορούν οι κάτοχοι των αδειών να δουν τη δυνατότητα συνεργειών, ικανών να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που θα απορροφήσουν ένα μέρος όσων χάνονται.
Τα δάκρυα της ΝΔ και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, για το θέμα αυτό, είναι κροκοδείλια. Σιωπούσαν και στήριζαν τα αφεντικά, όταν πετούσαν στον δρόμο κόσμο και τον άφηναν απλήρωτο. Επιτέλους, φθάνει η υποκρισία όσων έλεγαν «τι να κάνουμε, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους διότι έτσι λειτουργεί η αγορά». Και σίγουρα δεν μπορούν κάποιοι να συνεχίσουν να απομυζούν τα λεφτά των φορολογουμένων, αποπληρώνοντας τα δάνεια με «αέρα», όπως είπε προσφάτως ο κ. Πάνος Ψυχάρης. Αυτά τελείωσαν.