Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Μέτωπο αγώνα για συλλογικές συμβάσεις

Απεργία αύριο από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ενάντια στη λιτότητα
* Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλειδί για την προστασία του κόσμου της εργασίας και την ανάπτυξη
* Στο πλευρό της Ελλάδας ευρωπαϊκά και γερμανικά συνδικάτα
Αιχμή του αγώνα για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας αποτελεί η διεκδίκηση κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Μόνο ψευτο-οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω της αποδιάρθρωσης των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων» σημειώνει, μετά τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Ράινερ Χόφμαν. Το σύνθημα της αυριανής πανεργατικής απεργίας «ενάντια στις πολιτικές λιτότητας» σ' αυτή τη φάση συμπυκνώνεται στον αγώνα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 Πηγή: http://www.avgi.gr/
Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό παρόν στις εργατικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία και τις κινητοποιήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια  των δανειστών -και  ιδιαίτερα του  ΔΝΤ- να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.  
Συγχρόνως θα είναι η απάντηση και στην “τρόικα εσωτερικού”, τα εγχώρια συμφέροντα και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, σε όλους αυτούς που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τις καταστροφικές για την εργασία και την κοινωνία  ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιοι που στήριξαν τις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την  κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών και των αποζημιώσεων απόλυσης, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την  ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας.
Τα αποτελέσματα αυτών  των πολιτικών τα βίωσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με τον χειρότερο τρόπο: ανεργία, υποαπασχόληση, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις.
Έφτασε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω. Να παλέψουμε ενωμένοι για την ουσιαστική επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και για το δικαίωμα στη πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους.
Να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του συλλογικού εργατικού δικαίου  που αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και  να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας.
Να αντισταθούμε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων εργασιακής απορρύθμισης.
Να σταματήσουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, όπως επιθυμεί  το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ  και το πολιτικό προσωπικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: