Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Σπάμε το φόβο! Σπάμε τη σιωπή!


Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την 25η Νοέμβρη: Διεθνής Ημέρα για την ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Οι πολλαπλές όψεις της βίας κατά των γυναικών αποτελούν την πιο άμεση και υλική έκφραση της διατήρησης ενός διαχρονικού καταπιεστικού και άνισου συστήματος κοινωνικών σχέσεων. Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αναδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας αυτή την πραγματικότητα· μια πραγματικότητα με παγκόσμια διάσταση.

Η κακοποίηση γυναικών αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δε γνωρίζει όρια γεωγραφικά, πολιτισμικά ή σχετικά με τον πλούτο.

Καθημερινά γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, επαγγελματικής και οικονομικής κατάστασης, γυναίκες έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, σε συμβίωση, γυναίκες με παιδιά, γυναίκες μετανάστριες, γυναίκες πρόσφυγες, γυναίκες ΑμεΑ, υφίστανται διαφορετικές μορφές βίας.

Η ενδοοικογενειακή βία, τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εξαναγκαστικής πορνείας, ο βιασμός, o αποκλεισμός από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αποστέρηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού μαζί με τις διάφορες μορφές ομοφοβίας και τρανσφοβίας συνθέτουν το εφιαλτικό μωσαϊκό των κυρίαρχων μορφών ανισότητας στη σύγχρονη κοινωνία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σε περίοδο κρίσης, η βία αυξάνεται συνολικά. Η εικόνα αυτή ενισχύεται με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, της εκπροσώπησής της στο Κοινοβούλιο, του μισαλλόδοξου λόγου της οργάνωσης και των πρακτικών της και εντάσεων που δημιουργεί, οι οποίες καταλήγουν σε εκδηλώσεις βίας διάφορων μορφών, με πολλούς/-ες διαφορετικούς/-ες αποδέκτες.

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα για κάθε μία από τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνο. Η αντιμετώπιση και ανατροπή της έμφυλης ανισότητας είναι στόχος και απαιτεί συνεχή αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και δημοκρατίας, ενάντια στις πατριαρχικές αντιλήψεις που, άμεσα ή έμμεσα, χαρακτηρίζουν τον τρόπο σκέψης της.

Η σημερινή ημέρα καλεί κάθε γυναίκα να σπάσει τη σιωπή της. Καλεί την κοινωνία να σπάσει την ανοχή.

Σπάμε το φόβο! Σπάμε τη σιωπή!


Διαβάστε ακόμη:
«Είμαστε μαζί - Σπάμε το φράγμα της σιωπής»