Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας & του Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τους προηγούμενους μήνες βιώσαμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του covid 19. Η “επόμενη μέρα” βρίσκει την κοινωνία σε ένα καθεστώς  μεγάλης αβεβαιότητας όσον αφορά την οικονομία, την εργασία, τα δικαιώματα.

Στο χώρο της υγείας, η πανδημία ανέδειξε την τεράστια αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι κρατικές δομές περίθαλψης που λοιδορήθηκαν συστηματικά στο παρελθόν, ως σπάταλες και αναποτελεσματικές, είναι αυτές που σήκωσαν όλο το βάρος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή. Την ίδια στιγμή, που ο ιδιωτικός τομέας απέφυγε να εμπλακεί στην αντιμετώπιση της λοίμωξης covid19.

H κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργούσε με μια διαχειριστική λογική, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της για “άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά”. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μόνιμης στελέχωσης του ΕΣΥ,  ο προβληματικός εφοδιασμός των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας , η μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η έλλειψη κεντρικής διαχείρισης του διαγνωστικού ελέγχου για covid-19 με ενιαία κριτήρια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι στοιχεία που αναδείχθηκαν πολύ έντονα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η πανδημία ανέδειξε νέες προκλήσεις, που κάνουν περισσότερο από ποτέ αναγκαία την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, καθώς και την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας με παρεμβάσεις ως εξής:

- Με  αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης για την υγεία κατά 1 δις € (0,5% του ΑΕΠ) για το 2020, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες υγείας.

-Με προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού.

-Με αξιοποίηση και ενίσχυση κλινών ΜΕΘ, ενίσχυση υποδομών και ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού.

-Με ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, ανάπτυξη του  θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ.


   Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Νότιας Αθήνας, θέτει ως πρόταγμα τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας και καλεί όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες  να υπερασπιστούν την καθολική κάλυψη και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτό, βάζοντας φρένο σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και αποδυνάμωσης των Δημόσιων Δομών, όπως αυτό που επιχειρείται με το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας.
Απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, λόγω της  δικαστικής διεκδίκησης από  την Εκκλησία μεγάλου μέρους  της έκτασης που έχει απαλλοτριωθεί από το 1925 προκειμένου να ανεγερθεί και να λειτουργήσει το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε και στο παρελθόν, στηρίζει την άμεση απόσυρση τέτοιων επιδιώξεων και αγωνίζεται για τη ματαίωση σχεδιασμών που θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο όφελος και σηματοδοτούν τη διάλυση ενός Νοσοκομείου που εξυπηρετεί υγειονομικά όλη τη Νοτιοανατολική Αττική.

10 Ιουλίου 2020

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. Αθήνας