Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Παιδεία και Υγεία

 

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


Στο Δήμο Γλυφάδας βρίσκονται υπό κατάληψη πολλά σχολεία με βασικά αιτήματα την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον Covid_19  και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Ήδη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε δύο σχολεία βρέθηκαν κρούσματα ενώ καταγράφονται συνεχώς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και της κας. Κεραμέως για αναπλήρωση των μαθημάτων, με το σύστημα των εξ αποστάσεων μαθημάτων, σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη μόνο ως ευθεία απειλή και τρομοκρατία απέναντι στη μαθητική κοινότητα μπορεί να εκληφθεί. Επιρρίπτει και μεταθέτει τις ευθύνες στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς  αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους. Αντί να προβεί, έστω και τώρα, στην διόρθωση του κυβερνητικού σχεδιασμού, κατηγορεί τις μαθητικές καταλήψεις ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται: “…Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση”.

Αυτό που ξεχνάει η υπουργός είναι ότι ανοικτά σχολεία σημαίνει και ασφαλή σχολεία. Και αφού το υπουργείο δεν φρόντισε γι΄ αυτό, φροντίζουν να της το θυμίζουν οι μαθητές ακολουθώντας την προτροπή του κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο του διάγγελμα για “αυτοπροστασία”.

Αυτός που εμποδίζει, λοιπόν, την εκπαίδευση είναι το ίδιο το υπουργείο που ενώ είχε στη διάθεση του 6 μήνες για να προετοιμάσει τη δύσκολη σχολική χρονιά που όλοι γνωρίζαμε (και γνωρίζανε) ότι θα έρθει, αποφάσισαν να αυξήσουν αντί να μειώσουν τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, μείωσαν τον αριθμό των αναπληρωτών και δεν μερίμνησαν για την εξεύρεση επιπλέον αιθουσών ώστε να αποσυμφορηθούν τα τμήματα. Καμία πρόνοια, κανένας σχεδιασμός. Το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα και τα παγουρίνο είναι μια από τις πολλές αποδείξεις της κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αντιδρούν απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία για ασφαλή μέτρα πρόληψης της εκπαιδευτικής κοινότητας και στην προκλητική απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές με τις καταλήψεις διεκδικούν δύο αυτονόητα κοινωνικά αγαθά: Παιδεία και Υγεία!

Είμαστε δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, είμαστε δίπλα σε κάθε δίκαιο αίτημα!