Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 : Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία!

 

ΓΛΥΦΑΔΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, η εξέγερση των φοιτητών και η πλαισίωσή της από δημοκρατικούς πολίτες με διαδηλώσεις στους δρόμους, ενάντια στη δικτατορία και τον φασισμό αποτέλεσε την έναρξη της πτώσης της χούντας. Έκρηξη αντίστασης απέναντι στην καταπάτηση ατομικών και συλλογικών πολιτικών δικαιωμάτων παραμέρισε μικροκομματικές σκοπιμότητες και ένωσε σε ένα στόχο. Το δικαίωμα στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στην έκφραση λόγου χωρίς λογοκρισία. Αιτήματα και αξίες διαχρονικές που προστατεύονταν από το Σύνταγμα που η Χούντα κατέλυσε, βάζοντας την χώρα στον γύψο.

47 χρόνια μετά τα αιτήματα παραμένουν.

Τα μηνύματα παραμένουν οδηγός για νέους αγώνες και διεκδικήσεις. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο στην πανδημία και στην οικονομία και μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας.

Με την ακραία απόφαση περί «καθολικής απαγόρευσης των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια», εν όψει του φετινού εορτασμού απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ξύπνησε μνήμες. Η Ιστορία έχει γραφτεί. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα  και θυμίζουν ότι παρόμοια απόφαση έχει ληφθεί μόνο δυο φορές στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν, στις 21 Απριλίου 1967 και στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Δεν ξεχνάμε! Τιμούμε και σήμερα τους αγωνιστές φοιτητές που έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα το διαχρονικό σύνθημα για  Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία!

Τιμή και Δόξα!

Και τότε και τώρα!