Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ - Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. ΑΘΗΝΑΣ

 


 8/1/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την πρόχειρη, εμπειρική, και χωρίς σχέδιο διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση, που έχει αντανάκλαση στην Παιδεία.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Θέλουμε ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με μαθητές και εκπαιδευτικούς ασφαλείς και με όλα τα μέτρα που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την άποψη των ειδικών, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων με υγειονομικά μέτρα που να οχυρώνουν την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Το μόνο μέτρο που πήρε είναι η διαφορετική ώρα προσέλευσης και η είσοδος από άλλη πόρτα (μόνο όπου αυτό είναι δυνατό) για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Συγχρόνως,  παραπέμπει το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο αβέβαιο μέλλον, κάνοντας και εδώ αποκλειστικά επικοινωνιακή διαχείριση.

Δύο μήνες καραντίνας και τηλεκπαίδευσης δεν αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση για λήψη μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Τέτοια μέτρα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (με τη συμφωνία ειδικών και εκπαιδευτικών) από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

·         Τμήματα με λιγότερους μαθητές (15), αύξηση των τμημάτων στα σχολεία, μικρότερο - εναλλασσόμενο ωράριο (διπλή βάρδια λειτουργίας) όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για να εξυπηρετηθεί η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών.

·         Διορισμοί καθηγητών και δασκάλων για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

·         Κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

·         Μαζικά  και τακτικά δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν παροχή μασκών - αντισηπτικών για αποφυγή της διασποράς του ιού στις τάξεις.

 

·         Ενίσχυση του αριθμού των καθαριστών/καθαριστριών στα σχολεία για την απολύμανση των χώρων κατά την διάρκεια λειτουργίας.

·         Αναπροσαρμογή - μείωση της ύλης, επαναλήψεις εκείνης που διδάχθηκε με τηλεκπαίδευση, αναβολή γραπτών εξετάσεων, μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, τουλάχιστον υπό τις ειδικές αυτές συνθήκες, διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος για τις προαγωγικές εξετάσεις και τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

·         Λήψη αναγκαίων μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων, εξασφάλιση της παρακολούθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τα παιδιά που διαμένουν σε δομές προσφύγων.

·         Χορήγηση δωρεάν ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συνδέσεων Internet σε κάθε μαθητή για την ανεμπόδιστη συμμετοχή του στην τηλεκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς, δεδομένου ότι παρατηρούνται (κατά δήλωση των εκπαιδευτικών) θλιβερά ρεκόρ μη συμμετοχής στο μάθημα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις συνέπειες για την κοινωνία μίας χωρίς σχέδιο εκπαιδευτικής πολιτικής και, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, να οργανώσει με σοβαρότητα την επιστροφή των μαθητών στον τόσο ευαίσθητο χώρο των σχολείων μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Είναι πλέον σαφές ότι επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής στην Παιδεία όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Όχι άλλη μία χαμένη χρονιά. Η ισότιμη και απρόσκοπτη συμμετοχή στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η εξασφάλισή της συνταγματική υποχρέωση της Κυβέρνησης.

 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ