Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Γ. Δραγασάκης: Το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί και να ρυθμιστεί το ραδιοτηλ...



Γ. Δραγασάκης: Όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση το χρέος, θέλουν την Ελλάδα δεμένη (Video)

Ο Γιάννης Δραγασάκης όχι απλώς διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο αλλά υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας, για να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.
   Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και στην κρίσιμη αυριανή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι όσες πολιτικές δυνάμεις δεν συμπράξουν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θεσμικό κενό το οποίο θα υπάρξει, ενώ απαντώντας για τις αντιδράσεις των κομμάτων αναφορικά με την πρόταση για τον Βύρωνα πολύδωρα, τόνισε ότι στον βαθμό που η πρόταση του κ. Πολύδωρα και η διαθεσιμότητά του θα βοηθήσει να βρεθεί λύση, έχει καλώς, εάν ωστόσο και σ΄αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατό να βρεθεί λύση «τότε θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη πρόταση».
   Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα
   «Έχουμε μια συμφωνία πίσω μας η οποία λέει ότι θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση. Η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, άρα έχουμε μπει στην τροχιά αυτής της απόφασης. Η απόφαση λέει ότι υπάρχουν τριών ειδών μέτρα, τα άμεσα -τα βραχυπρόθεσμα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό οι διάφορες χώρες της Ευρώπης να τα πάνε στα κοινοβούλιά τους. Δηλαδή, μπορεί να είναι τεχνικές διαρρυθμίσεις αλλά σημαντικές, για παράδειγμα να είναι σταθερό το επιτόκιο κάποιων δανείων. Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι μέτρα τα οποία θα παρθούν μετά το 2018 αλλά θα πρέπει να διευκρινισθούν από τώρα ούτως ώστε όποιος θέλει να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, να γνωρίζει το μέλλον και να κρίνει. Αυτά προβλέπονται από τη συμφωνία. Εμείς αυτά διεκδικούμε και γι΄αυτά παλεύουμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
   «Λένε ορισμένοι "μα το χρέος δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι οι μεταρρυθμίσεις". Κάνουν λάθος, διότι το χρέος όπως είναι σήμερα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της χώρας. Δεν μπορούμε να δανειστούμε και πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις δόσεις, με τα μνημόνια. Είμαστε μια χώρα υπό επιτήρηση, υπό επιτροπεία. Και άρα όποιοι λένε λοιπόν ότι το χρέος δεν είναι σοβαρό ζήτημα και μπορεί να περιμένει, στη δική μου ερμηνεία, είναι πως κατά βάθος το πρόβλημα είναι πως θέλουν τη χώρα να είναι δεμένη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας μάλιστα ότι «και μέσα στην Ελλάδα ακούγονται κάποιες παράξενες απόψεις, ότι το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις και δεν είναι το χρέος».
   «Όποιος αντιδρά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι κατά βάθος θέλει την Ελλάδα υποταγμένη και υποχείριο άλλων δυνάμεων και άλλων επιλογών. Διότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επιχείρημα σήμερα ενάντια στη ρύθμιση του χρέους», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
   Τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο
   Ερωτηθείς για το σενάριο να πάμε σε 4ο Μνημόνιο αλλά και τις δηλώσεις Σόιμπλε αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Σόιμπλε, όσο σεβαστός και σοβαρός και να είναι, είναι μια φωνή. Και η άποψη αυτή δεν είναι πλέον κυρίαρχη στην Ευρώπη».
   «Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν άμεσα μέτρα για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα ανακοινωθούν, είναι υπό επεξεργασία από τον ESM και τον δικό μας ΟΔΔΗΧ, είναι άλλα μέτρα που θα πρέπει να διευκρινισθούν και από αυτά συναρτάται τι θα κάνει και το ΔΝΤ. Αυτά τα δεύτερα θα τα δούμε μετά τις αρχές του Δεκέμβρη, τι θα γίνει», πρόσθεσε και σημείωσε οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες, παίρνονται μέσα από τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται.
«Εμείς επιδιώκουμε και είναι θετικό ότι δεν είμαστε μόνοι πια στην Ευρώπη, επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συμμαχίες λέγοντας ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους για την Ελλάδα θα καθορίσει τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί και το χρέος των Ιταλών, των Πορτογάλων, Ισπανών ακόμη και Γάλλων. Διότι το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε:
 «Έτσι προχωράμε και γι΄αυτό θέλουμε να υπάρχει και ένα μέτωπο συμπαγές μέσα στη χώρα. Βεβαίως θα έχουμε τις διαφορές μας, τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι στο θέμα τού να μειώσουμε το χρέος ή στο θέμα τού να ελαφρύνουμε αυτό τον κορσέ της επιτροπείας, θα ήταν για μένα έκπληξη αν υπάρχει Έλληνας ή πολιτική δύναμη που να μιλάει διαφορετικά».
   «Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα η συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα ο όλος σχεδιασμός που έχουμε εμείς ως κυβέρνηση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για 4ο πρόγραμμα, για 5ο πρόγραμμα», είπε ο κ. Δραγασάκης.
   Στην ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει μια νέα ρύθμιση από την αρχή του έτους για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα αποτελέσει κρίση για την Ευρώπη να μην τηρηθεί η συμφωνία. «Τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να δει τι θα κάνει. Διότι η Ευρώπη είναι μια Ένωση από την οποία μια χώρα, η Μ. Βρετανία ζητάει να φύγει, σε πέντε-έξι χώρες έχουμε εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, επομένως δεν είναι σε μια φάση σταθερότητας. Είναι η ίδια σε κρίση. Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος και μπορεί η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης. Δηλαδή, μια θετική διέξοδος στην Ελλάδα θα βοηθούσε και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
   Η ποσοτική χαλάρωση
   Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει τελικά απόφαση για το χρέος είπε: «Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει η ρύθμιση του χρέους που θα θέλαμε εμείς αλλά να υπάρξει μια απόφαση από την ΕΚΤ η οποία να μας βάζει στο λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του χρέους δεν θα λυθεί όπως θα θέλαμε, θα μπει όμως η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα σε χαμηλό επιτόκιο και τα ομόλογα αυτά θα αγοράζουμε, τελικά θα ξέρει ο καθένας ότι μπορεί να τα αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα.
Αυτό θα είναι ένα ενδεχόμενο που θα μας το παρουσιάσουν ως λύση, όντως θα είναι λύση αλλά δεν θα είναι η βιώσιμη λύση που εμείς θα θέλαμε. Θα μοιάζει λίγο με αυτό που έγινε το 2014, με την κυβέρνηση Σαμαρά. Αν θυμάστε και τότε εκδόθηκε ένα ομόλογο, υπήρξε μια άποψη ότι βγήκαμε στις αγορές αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν έκδοση ενός ομολόγου, υπό την προστασία της Τράπεζας Επενδύσεων. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι το ζητούμενο.
Πρέπει η Ελλάδα να ρυθμίσει το χρέος της, να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να βγούμε στις αγορές με τρόπο βιώσιμο και όχι επειδή κάποιος θα μας κρατάει την ομπρέλα προστασίας και να κάνουμε τη συζήτηση να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αυτά τα τρία πράγματα αποτελούν εχέγγυο ότι τώρα που φεύγουμε από την ύφεση και περνάμε σε ανάκαμψη, αυτό θα έχει διάρκεια, θα έχει προοπτική και μετά με άλλα ενισχυτικά μέτρα, να κάνουμε δίκαιη αυτή την ανάκαμψη».
   Η λιτότητα
   «Κρίση στην Ευρώπη θα υπάρξει αν αυτά που προβλέπει η συμφωνία δεν υλοποιηθούν. Αυτήν τη στιγμή όμως έχουμε μια συμφωνία και το μέρος που αφορά τις δικές μας υποχρεώσεις το έχουμε εκπληρώσει, γίνονται διεργασίες, όλοι συζητούν με όλους, υπάρχουν απόψεις θετικές και απόψεις που μας προβληματίζουν, έχουμε νομίζω τα όπλα να το παλέψουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε μια χώρα επτά χρόνια σε μνημόνια, έχουν διαψευστεί όλες οι θεωρίες ότι τάχατες μειώνοντας μισθούς θα αυξηθούν οι εξαγωγές, θα βγούμε από την κρίση, ότι τάχατες το χρέος είναι βιώσιμο. Άρα έχουμε μια κρίση του ευρώ, του οικονομικού συστήματος και έχουμε στην Ελλάδα μια κρίση κοινωνικής καταστροφής. Άρα κάθε συζήτηση για νέα λιτότητα, για νέα προγράμματα, για νέα μέτρα είναι μια συζήτηση σαν να θέλουν κάποιοι να κρύψουν τις ευθύνες τους και μάλιστα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει σταθεροποιεί και περνάει σε φάση ανάκαμψης. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και μπορούν να μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, και στην απασχόληση κάτι κινείται».
   Στην ερώτηση αν προβλέπει πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που οι δανειστές δεν θέλουν να κλείσει η 2η αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές είναι εκτός του σχεδιασμού της κυβέρνησης. «Εκτιμούμε ότι και με αυτές τις δυσκολίες που συζητάμε, ότι οι δυνατότητες να προχωρήσουμε υπάρχουν. Μιλούμε για μια 2η αξιολόγηση και επειδή κάναμε μια επισκόπηση προχθές, σε κανένα θέμα δεν έχουν τεθεί πράγματα που να μην αναμέναμε. Βεβαίως, οι αξιολογήσεις έχουν και τη μορφή ενός παζαριού, κακώς ίσως, άρα στον πρώτο γύρο αυτών των συζητήσεων κάθε πλευρά ανιχνεύει τις αντοχές του άλλου και καμία φορά προβάλλονται οι πιο ακραίες απόψεις», είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε: «Όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα 4ου Μνημονίου αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο».
   Τα κανάλια και το ΕΣΡ
   Για την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Δραγασάκης είπε πως θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της, θα υλοποιεί, θα μεταφράζει σε νομοθετική ρύθμιση την απόφαση του ΣτΕ, θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως απαιτεί η απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό ότι η αρχή του προβλήματος ήταν πως είχαμε μια αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα, σε έναν θεσμό ο οποίος δεν λειτουργούσε εδώ και χρόνια και από την άλλη μια συνεχή ανομία και μάλιστα υπήρξαν και οι αποφάσεις του ΣτΕ που καλούσαν να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό πεδίο.
   «Η ρύθμιση με τον νόμο Παππά έγινε διότι δεν υπήρξε διάθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ», είπε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι η ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή πρέπει να αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σημείωσε επίσης ότι οι προσωρινές άδειες δόθηκαν το 1989 και επί 27 χρόνια όποια κυβέρνηση προσπαθούσε να ρυθμίσει το τοπίο είχε πρόβλημα. «Το προσπάθησε ο κ. Σημίτης δεν τα κατάφερε, το προσπάθησε η κυβέρνηση Καραμανλή στη συνέχεια δεν τα κατάφερε, το προσπαθούμε εμείς σήμερα και συμβαίνουν πράγματα. Ελπίζω να μην τριτώσει το κακό», είπε και πρόσθεσε ότι το 2012 με πρόεδρο της Βουλής τον κ. Μεϊμαράκη και κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, είχαν γίνει συζητήσεις με τον κ. Μεϊμαράκη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει για τη συγκρότηση. «Ξέρω ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε κάνει προσπάθειες, συνήλθε η διάσκεψη των προέδρων, δυστυχώς τα 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα, ουδέποτε επετεύχθησαν», είπε.
   Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως θα είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων αν δεν προχωρήσει και αυτήν τη φορά η συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και η διάσκεψη των προέδρων θα έχει όλη την ευχέρεια να συζητήσει αύριο με ανοιχτά χαρτιά.
   «Υπάρχει και ένα πρόσωπο που έχει προταθεί, και πιστεύω μέσα στην εβδομάδα το θέμα να λήξει. Αν δεν υπάρξει λύση επιστρέφουμε σε μια προσωρινότητα που δεν πρέπει να παραταθεί», είπε. Ειδικά για την πρόταση του Β. Πολύδωρα, είπε πως και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα είχε αντίρρηση που θα συγκέντρωνε πλειοψηφία 4/5. «Αυτό τον στόχο υπηρετεί και η σημερινή πρόταση», είπε και πρόσθεσε για τις αντιδράσεις των κομμάτων σήμερα: «Αν το θέμα είναι το πρόσωπο θα έχουμε την ευκαιρία στη Διάσκεψη των Προέδρων να προβάλλουν τα κόμματα τις αντιρρήσεις τους και τις επιφυλάξεις τους και ενδεχομένως να προτείνουν και άλλα πρόσωπα».
   Στην ερώτηση αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στην πρόταση για τον Β. Πολύδωρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «ο κ. Πολύδωρας, ως γνωστόν είναι ένας παράγοντας άλλου πολιτικού χώρου, δεν ανήκει στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως η επιλογή έγινε ως πράξη διευκόλυνσης για να βρεθεί λύση. Στον βαθμό που η υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα και η διαθεσιμότητά του θα βοηθήσει να βρεθεί λύση, έχει καλώς. Εάν δεν μπορέσει να βρεθεί λύση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη πρόταση».
   Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ
   Ο κ. Δραγασάκης είπε πως και στο παρελθόν υπήρξαν δυνάμεις που δεν ήθελαν να λειτουργήσει το ΕΣΡ, γιατί υπήρχαν δυνάμεις που ήθελαν την ανομία. «Είχαμε την εκδήλωση μιας παραεξουσίας που δεν επέτρεπε στα θεσμικά όργανα της πολιτείας να λειτουργήσουν, άλλωστε με διαδικαστικά τερτίπια άλλοτε με αναβλητικότητες», είπε και τόνισε ότι το 1989 επιχειρήθηκε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο και δόθηκαν τότε προσωρινές άδειες με την εντολή του νομοθέτη, μετά να επέλθει πλήρης ρύθμιση. «Επί 27 χρόνια η ρύθμιση αυτή δεν έγινε. Αντίθετα, είχαμε κυβερνήσεις που προσπάθησαν να κάνουν αυτή τη ρύθμιση και βρέθηκαν σε δυσκολία. Άρα υπάρχουν συμφέροντα που ήθελαν τη διατήρηση της ανομίας. Όσοι λοιπόν τώρα συγκλίνουν στο να βρεθεί διέξοδος θα είναι θετικό, οι δυνάμεις που θα αντιδρούν και τώρα, ενδεχομένως να χρησιμοποιούν το θέμα αυτό προσχηματικά για να πετύχουν άλλου είδους κομματικές ή πολιτικές επιδιώξεις. Εμείς λέμε ως κυβέρνηση ότι καλούμαστε αυτήν τη στιγμή να τερματίσουμε μια ανομία χρόνων λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς αυτό θα το σεβαστούμε αλλά πρέπει και οι άλλοι να το σεβαστούν γιατί η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να συμπράξουν να συγκροτηθεί το ΕΣΡ που έχει την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, «αν αυτό δεν συμβεί αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό κενό που ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».