Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Προϋπολογισμός λιτότητας στο δήμο Γλυφάδας - πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών

Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
                                           κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας καταγγέλλει στο λαό της πόλης μας την Δημοτική αρχή του κ. Κόκκορη που συνεχίζει και για το 2013 – σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. – την ίδια περιοριστική πολιτική σε βάρος των αναγκών της πόλης και των δημοτών της Γλυφάδας. Ψήφισαν έναν προϋπολογισμό για την διαχείριση της κρίσης, χωρίς στόχους και πολιτικές ανακούφισης των δημοτών. Αντίθετα περιορίζουν και άλλο τις κοινωνικές παροχές, ενώ αποδέχονται πλήρως τις πολιτικές της βάναυσης λιτότητας που προωθεί η τρικομματική συγκυβέρνηση, πολιτικές που στραγγαλίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πλήττουν βάναυσα τους πολίτες και ωθούν πιεστικά στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.
Η κατάσταση στον δήμο μας και συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την πολιτική των συνεχών απολύσεων. Όμως  η δημοτική αρχή αντί να προτείνει μέτρα αγωνιστικής διεκδίκησης των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. και κινητοποίησης των δημοτών στην κατεύθυνση αυτή, αποδέχεται και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική – πράγμα που άλλωστε έκανε απαρέγκλιτα δύο χρόνια τώρα – ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες των δημοτών.
Η πλειοψηφία που στηρίζει τον κ. Δήμαρχο, ψήφισε έναν πλασματικό προϋπολογισμό, με φουσκωμένα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν ποτέ και φουσκωμένες δαπάνες που δεν έχουν καμιά σχέση με την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του πολίτη και της λειτουργίας του Δήμου. Και δυστυχώς το μάρμαρο θα κληθούν – σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Οικονομικών – να πληρώσουν οι δημότες με περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και υποχρεωτική αύξηση των δημοτικών τελών.
Με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2013, συνεχίζεται η πολιτική της προώθησης των πανάκριβων έργων βιτρίνας καθώς και πολλών τουλάχιστο δευτερεύουσας κατά τη γνώμη μας χρησιμότητας (όπως  ασφαλτοστρώσεις, συστήματα πυρασφαλείας και περίφραξη στις Μαρίνες κ.λ.π.) με αποκορύφωμα το απαράδεκτο – για τις σημερινές τραγικές συνθήκες της πόλης μας και της χώρας γενικότερα – έργο της «Κατασκευής υποδομής στην πόλη για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ρύπων, εξομάλυνση θερμοκρασιών κ.λ.π.» ύψους 1.316.000 €. Αντίθετα οι δαπάνες συντήρησης των σχολείων παραμένουν στα περσινά επίπεδα και μάλιστα τουλάχιστο το 40% εξ αυτών αφορούν παλαιότερες εργασίες. Αποδεικνύεται και πάλι η ανισομερής πολιτική σε βάρος της Άνω Γλυφάδας και μόνο από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ούτε ένα € για έργα ή μελέτες αποχέτευσης ομβρίων υδάτων την στιγμή που με την παραμικρή βροχόπτωση αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο οι τεράστιες ανεπάρκειες σε αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της Τερψιθέας, που την καθιστούν ανοχύρωτη πόλη.
Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζεται – χωρίς την παραμικρή συστολή μπροστά στην ανέχεια, τις δυσκολίες και τα πολύμορφα προβλήματα των συμπολιτών μας – η ασυδοσία  με τις παχυλές αμοιβές των ποικιλώνυμων συμβούλων, με τις σπατάλες για τουλάχιστο ανεπίκαιρα ή δευτερεύουσας σημασίας προγράμματα π.χ. ευαισθητοποίησης πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος κ.λ.π. και σπάταλες προμήθειες και απ’ ευθείας αναθέσεις έργων.
Από την άλλη μεριά η επιχορήγηση των κοινωνικών δράσεων του δήμου (Παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο, Ωδείο, Αθλητισμός κ.λ.π) παρά την τεράστια αύξηση των αναγκών, παραμένει στα ίδια επίπεδα. Θεωρούμε όμως βέβαιο ότι και φέτος θα συμβεί – και μάλιστα σε χειρότερο βαθμό – αυτό που έγινε το 2012 όταν το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού για τις δαπάνες αυτές δεν ξεπέρασε το 50% δηλαδή με λίγα λόγια οι κοινωνικές παροχές περιορίσθηκαν στη μέση. Επίσης δεν προβλέπεται καμία απολύτως δράση για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και κυρίως αυτών που πλήττονται από την κρίση και τα βάρβαρα μέτρα που μνημονίου.
ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
  1. 1.     Την άμεση λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για:
  •  Την ουσιαστική μείωση (τουλάχιστο κατά 20%) των δημοτικών τελών.
  •  Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και των συνεισφορών για άλλες κοινωνικές παροχές (δίδακτρα σε ωδεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.) των ευπαθών κοινωνικών ομάδων  (άνεργοι, κ.λ.π.)
  •  Την αναστολή – τουλάχιστο για τα τρία προσεχή χρόνια – της είσπραξης του «πρασινόσημου» ώστε να ανακουφισθούν οι πολίτες.
Η πρότασή μας αυτή βασίζεται στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των προϋπολογισμών του δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη που αφορούν κυρίως τις δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού και οι οποίες από το 2010 μέχρι σήμερα μειώθηκαν (χωρίς να ξεχνάμε και τις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων την αντίστοιχη περίοδο) περισσότερο από 20%. (από 7,6 εκατομ. € το 2010 περιορίσθηκαν στα 6 εκατομ. € το 2012).
  1. 2.     Τα χρήματα που έχουν απομείνει από το «πρασινόσημο», να διατεθούν για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών της πόλης με την αγορά ακινήτων ή οικοπέδων για την λειτουργία Βρεφονηπιακών σταθμών, Κοινωνικού Ιατρείου, Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου κ.λ.π.
  2. 3.     Την εφαρμογή πολιτικής πλήρους διαφάνειας και περιορισμού της σπατάλης στις εκτός μισθοδοσίας δαπάνες.
  3. 4.     Την λήψη μέτρων για την αύξηση των εσόδων του Δήμου από τα τέλη ελλιμενισμού στις  μαρίνες, χρήσης αιγιαλού, χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.λ.π. επικερδών επιχειρηματικών  δραστηριοτήτων που σκανδαλωδώς και με την ανοχή του δήμου εισφοροδιαφεύγουν.
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας πιστεύει ότι ο Δήμος μας χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που θα έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της τρόικας εσωτερικού, έναν προϋπολογισμό διεκδίκησης πόρων, έναν προϋπολογισμό αντίστασης και αλληλεγγύης με έντονο τον κοινωνικό χαρακτήρα, που θα βασίζεται στην συμμετοχή και την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και θα τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
Θα πρωτοστατήσει σε κάθε συλλογική προσπάθεια αγωνιστικής εναντίωσης στο μονόδρομο της λιτότητας, τις απολύσεις στους δήμους, της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων που απαιτούν η κυβέρνηση, η Ε.Ε και οι άπληστοι τοκογλύφοι δανειστές μας.
Θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
                                                ΓΛΥΦΑΔΑ 30-12-2012                                              
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας