Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πωλείται ο "Αστέρας" μαζί με τον αρχαίο ναό!

  Για πρώτη φορά εκποιείται στη χώρα μας αρχαιολογικό μνημείο!
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/03/2013 Η ΑΥΓΗ
Της Γιούλης ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του "Αστέρα της Βουλιαγμένης", που ανήκει κατά τα 2/3 στην Εθνική Τράπεζα, επιχειρείται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η εμπορική του αξία έχει κατακόρυφα υποτιμηθεί τόσο που έκανε την πώληση ασύμφορη.
Τη σανίδα σωτηρίας ήρθε να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η διοίκηση του "Αστέρα", προκειμένου να αποκτήσει επιπρόσθετη αξία το ακίνητό της, υπέγραψε τον Σεπτέμβριο μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μαζί με το ξενοδοχείο να εκποιηθεί ολόκληρη η χερσόνησος του λαιμού της Βουλιαγμένης!

Σήμερα στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι ανηρτημένη η σχετική προκήρυξη (στα αγγλικά) για εκδήλωση ενδιαφέροντος, με προθεσμία που, ύστερα από παράταση που έλαβε, λήγει στις 29 Μαρτίου 2013.
Χωρίς καν το επιχείρημα της εγκαταλελειμμένης και αναξιοποίητης κρατικής περιουσίας, μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους έκταση, που παρέχει πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη και αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο της περιοχής των νοτίων προαστίων, παραδίδεται στους "επενδυτές" για εκμετάλλευση με εξευτελιστικά ανταλλάγματα. Να σημειώσουμε ότι στη χερσόνησο, ανάμεσα στα άλλα, βρίσκονται η πλαζ της Βουλιαγμένης, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, ο Ναυταθλητικός Όμιλος, η μαρίνα και η δασική έκταση του "Ορφανοτροφείου", ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, για την οποία γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην προκήρυξη για συνεκμετάλλευση.
Στη χερσόνησο βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα, που προορίζεται κι αυτός για εκποίηση. Για πρώτη φορά εκποιείται στη χώρα μας αρχαιολογικό μνημείο!
Οι υπόγειες μεθοδεύσεις κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων ισχυρών κεφαλαιοκρατικών μηχανισμών για την εκποίηση της χερσονήσου ξεκίνησαν από νωρίς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτάσεις αυτές ήταν από τις πρώτες του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν κρυπτώ, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και φυσικά παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε κείμενη χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία (το Π.Δ. 254/04 για τις χρήσεις γης της παραλιακής ζώνης, το ΓΠΣ της περιοχής, τη δασική νομοθεσία κ.λπ.), υπογράφτηκε το Μνημόνιο συνεργασίας και ετοιμάστηκε η σχετική προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Οι διατάξεις του πρόσφατου αναπτυξιακού νομοσχεδίου έρχονται για να στρώσουν το χαλί στα φιλόδοξα σχέδια των επενδυτών. Η επένδυση μπορεί να ενταχθεί στις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις και να αδειοδοτηθεί με διαδικασίες fast track από την ειδική υπηρεσία που συγκροτείται στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρακάμπτοντας κάθε άλλη υποχρεωτική διαδικασία περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής αδειοδότησης. Παράλληλα, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, δίνεται η δυνατότητα για εκχώρηση ακόμη και κοινόχρηστων οδών, ρεμάτων και αιγιαλών.
Τέλος, είναι λυπηρό και τραγελαφικό ταυτόχρονα το γεγονός ότι η χερσόνησος και το πεντάστερο ξενοδοχείο, που ανακαινίστηκε το 2004, πωλούνται για να μετατραπούν σε πολυτελείς κατοικίες, νυχτερινό κέντρο και συνεδριακό κέντρο, τη στιγμή που με τα πρόσφατα νομοσχέδια μεθοδεύεται η ανέγερση πολλών νέων ξενοδοχειακών μεγαθηρίων στις ελεύθερες παραλίες - "φιλέτα" του Σαρωνικού. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα στον "Αστέρα", με την απόλυση, που τους έχει ήδη ανακοινωθεί, οδηγούνται στη βορά των ληστρικών συμφερόντων, που με τη συναίνεση της τρικομματικής κυβέρνησης του Μνημονίου εποφθαλμιούν τον φυσικό μας πλούτο.

* Η Γιούλη Ηλιοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ MSc, διευθύντρια Περιβάλλοντος Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

ΔΕΊΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:
 http://syrizaglyfadas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5604.html