Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού



Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

Χαιρετίζω το πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας μας. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το κλίμα να υπάρξει και στη συνέχεια.
Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις. Εκφράζω τη βεβαιότητα μαζικής στήριξης σ´ αυτήν την προσπάθεια αφού το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του λαού μας είναι πολύ ψηλό.
Ο δρόμος μέχρι τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα πολύ μακρύς. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την έντονη μας διαφωνία για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup με τον κ. Αναστασιάδη. Είναι προφανές ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά κυρίως κριτήρια και οχι μόνο οικονομικά. Στόχος είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του κυπριακού λαού.


Η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας στην απόρριψη της απαράδεκτης συμφωνίας τους με την Κυπριακή Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι αν την αποδεχόμαστε δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων δεινών για τον κυπριακό λαό. Τυχόν αποδοχή των πρωτοφανών απαιτήσεων της Τρόικα , που παραβιάζουν αποφάσεις σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο νέων οδυνηρότερων απαιτήσεων. Είναι προφανές στον κάθε ευρωπαίο πολίτη πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να κινούνται εκδικητικά εναντίον της Κύπρου την ίδια στιγμή που θωπεύουν την Τουρκία που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους.
Είναι γι αυτά που ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας έξω από τα πλαίσια της Τρόικα. Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις αλλά και στη στήριξη χωρών που έχουν λόγους να μας βοηθήσουν.
Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θάναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Από την περασμένη Δευτέρα προτείναμε στον κ. Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από το Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν και συμβάλαμε να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να μεταβούμε με τον κ. Αναστασιάδη στη Ρωσία, όταν θα καθοριστεί η συνάντησή του με τον κ. Πόυτιν. Θεωρούμε ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Μόσχα, θα διευκολύνει τη λήψη άμεσων αποφάσεων εκεί, αν απαιτηθεί.
Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να παραμείνει ψύχραιμος αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικός. Είμαστε όντως ενώπιον πολύ δύσκολων στιγμών που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ενωμένοι και με συλλογικότητα αντιμετωπίσαμε και  ξεπεράσαμε παρόμοιες  δυσκολίες.

21-03-2013