Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Το ψέμα να λέγεται του Σκάι


Ο Σκάι, τα κανάλια της διαπλοκής, οι τηλεοπτικές άδειες και η αλήθεια που δεν λέγεται

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Η αλήθεια να λέγεται, λέει το γνωστό τηλεοπτικό σποτ του Σκάι που προπαγανδίζει μέρα νύχτα τις δήθεν ανομίες της κυβέρνησης και το μοναδικό δίκιο και αλάθητο του σταθμού στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Μόνο που όταν η αλήθεια δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη του σταθμού, αυτή γίνεται λάστιχο που φτάνει σε καραμπινάτο ψέμα. Αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. 
Στο τελευταίο σποτ της σειράς του Σκάι κατά της κυβέρνησης, αφού η πραγματικότητα δεν εξυπηρετούσε τους ιθύνοντες, τόσο το χειρότερο για αυτήν. Επέλεξαν απλά να την αλλάξουν. Τόσο απλά.
Το ψέμα να λέγεται του Σκάι

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του Εθνικού Συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης, που από το Σύνταγμα είναι το μόνο αρμόδιο θεσμικό όργανο για να ρυθμίζει το τηλεοπτικό πεδίο, ο ιδιοκτήτης του σταθμού υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αφού έκανε τα πάντα για να μην συσταθεί το ΕΣΡ, με ευρεία πλειοψηφία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, πέρασε τις αρμοδιότητες του στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά.
Μόνο που κάτι ουσιώδες παραλείπει και διαστρέφει εδώ ο ποιητής. Το ΕΣΡ, δεν συγκροτήθηκε, όπως οι πάντες γνωρίζουν, όχι γιατί δεν ήθελε η κυβέρνηση, αλλά γιατί η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα τη ΝΔ, έδωσε έναν συνεπή αγώνα οπισθοφυλακής ακριβώς για να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ και προσχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τον σταθμό.
Ηταν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της διαπλοκής, που εμπόδισαν πάση θυσία, να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει το παραπλανητικό σποτ του κ. Αλαφούζου, που παριστάνει μάλλον πως δεν καταλαβαίνει, τι έχει συμβεί.
Ο Αλαφούζος και η ΝΔ
Βέβαια ο κ. Αλαφούζος προσφάτως έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση καθώς δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία από τον οικονομικό εισαγγελέα, για υπόθεση φοροδιαφυγής 50 εκ. ευρώ.  Και ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ που έσπευσαν να τον υπερασπισθεί.
Χρωστά λοιπόν μια ανταπόδοση, Κι ας είναι αυτή, ένα τεράστιο ψέμα. Η τέχνη της προπαγάνδας άλλωστε δεν απαιτεί αλήθειες. Απαιτεί επαναλαμβανόμενα σλόγκαν, ένα λέγε-λέγε, μια πλύση εγκεφάλου, ώστε τελικά κάτι να μείνει και το καταφανές ψέμα να μπερδεύεται με την αποκρυβείσα αλήθεια και να την υποκαθιστά.
Η μάχη του ΣτΕ 
Ας μην ξεχνάμε ότι επίκειται και η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα της διαδικασίας αδειοδότησης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που  έχασαν όλες τις έως τώρα μάχες, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων, στρέφουν τώρα τις τελευταίες ελπίδες τους στη κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας της όλης διαδικασίας. Κομβικό σημείο της επιχειρηματολογίας τους είναι ότι η διαδικασία αυτή δεν έγινε από το ΕΣΡ, που είναι εκ του Συντάγματος το μόνο αρμόδιο όργανο αλλά από τον υπουργό Επικρατείας, στο οποίο η Βουλή με τροπολογία μετέφερε τις εξουσίες, μετά την καταφανή προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν την συγκρότησή του.
Για το λόγο αυτό, το κανάλι του Φαλήρου, σπεύδει να δημιουργήσει κλίμα και πίεση. Διασείρει εν γνώσει του ψευδή πληροφόρηση γιατί αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Ομως με την στάση του αυτή, δικαιολογεί πλήρως την κριτική που γίνεται στα κανάλια της παλιάς διαπλοκής, ότι κατέχουν χωρίς νόμιμο τρόπο δημόσια περιουσία και αντί ενημέρωσης με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, ασκούν μονόπλευρη προπαγάνδα, ανάλογα με το τι θεωρούν ότι τους συμφέρει.
Οσοι υπερασπίζονται δημοκρατικά δικαιώματα στο όνομα των ιδιοτελών συμφερόντων τους, αργά ή γρήγορα χάνουν την αξιοπιστία τους. Τα όποια πρόσκαιρα οφέλη, δεν αθροίζονται θετικά στη κοινωνία. Η ανομία του τηλεοπτικού τοπίου εδώ και δεκαετίες, τα ρουσφέτια του πολιτικού συστήματος στη διαπλοκή, είναι δεδομένα. Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν επειδή ο Σκάι, ή ο Στάρ, ή το Μega εκμεταλλεύονται τη θέση τους και ασκούν μέσα από δημόσιες συχνότητες, προπαγάνδα συμφερόντων.
Οσο γρηγορότερα μπεί τέλος στην ανομία αυτή τόσο το καλύτερο για όλους. Αρκεί αυτό το νέο τοπίο, να έχει κανόνες, σαφείς και διαφανείς, οι οποίοι να τηρούνται. Αλλιώς θα αποτελεί μια διαπλοκή από την ανάποδη. Αλλά για αυτό θα κριθούν οι σημερινοί κυβερνώντες.