Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Αποκατάσταση της μνήμης και της Ιστορίας: Στον Δήμο Καισαριανής περνά το Σκοπευτήριο

Αποκατάσταση της μνήμης και της Ιστορίας: Στον Δήμο Καισαριανής περνά το Σκοπευτήριο με υπουργική τροπολογία
Σκοπός της κυβέρνησης, με βάση την τροπολογία, είναι η ανάδειξη της έκτασης αυτής ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Την παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου στον δήμο Καισαριανής για αποκλειστική χρήση 40 ετών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν και συνυπογράφουν στο νομοσχέδιο για την ξενόγλωσση εκπαίδευση οι συναρμόδιοι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης

                           

Η έκταση 463,946 στρεμμάτων είχε συμπεριληφθεί το 2014 στα υπό πώληση «ακίνητα» μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, απόφαση που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε τότε για την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στον δήμο μόλις γίνει κυβέρνηση, κάτι που πραγματοποιείται.
Σκοπός της κυβέρνησης, με βάση την τροπολογία, είναι η ανάδειξη της έκτασης αυτής ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Σημειώνεται πως στην τροπολογία αναφέρεται ότι απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του συγκεκριμένου τμήματος. Ακόμη ο Δήμος Καισαριανής θα διαχειρίζεται τα παραχωρούμενα δημόσια ακίνητα για τον παραπάνω σκοπό, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των ακινήτων αυτών και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικού μνημείου και πάρκου αναψυχής. Επίσης ο Δήμος Καισαριανής αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες την υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., της έκτασης αυτής. Τώρα τα έσοδα του Δήμου από την εκμετάλλευση της έκτασης χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αξιοποίηση.
«Χώρος ιστορικής μνήμης, απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων»
"Η τροπολογία απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων και «σκοπός είναι να το αξιοποιήσει ο Δήμος ως χώρο ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης και πάρκο αναψυχής"
Την παραχώρηση στο Δήμο Καισαριανής του Σκοπευτηρίου για αποκλειστική χρήση 40 ετών εισηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τρύφωνας Αλεξιάδης με τροπολογία την οποία παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Ο Τρ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι η τροπολογία απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων και ότι «σκοπός είναι να το αξιοποιήσει ο Δήμος ως χώρο ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης και πάρκο αναψυχής».
Η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως έσπευσε να ρωτήσει αν υπάρχει δικαστική διαμάχη για το Σκοπευτήριο. «Από τις υπηρεσίες δεν έχουμε ενημέρωση ότι υπάρχει νομικό ή άλλο θέμα. Βεβαίως οποιοσδήποτε μπορεί να διεκδικεί ότι θέλει από το ελληνικό Δημόσιο», απάντησε ο Τρ. Αλεξιάδης.
Η παραχώρηση είναι ενταγμένη στην «πολιτική ανάδειξης και αξιοποίησης αυτών των χώρων», όπως του Φαληρικού Δέλτα που δόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, της περιοχής του Ασύρματου που δόθηκε στον Δήμο Αγίου Δημητρίου και της παραλιακής περιοχής στον Πειραιά που δόθηκε στο Δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη.
Η υπόσχεση του 2013
Στη μεγάλη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στις 4/6 του 2013 στο Σκοπευτήριο ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε διαβεβαιώσει ότι η ιστορική μνήμη θα διαφυλαχθεί. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, απηχώντας τη θέληση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
«Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Τζόκας, αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής και προσθέτει: «Τα πάντα στο Σκοπευτήριο έχουν κερδηθεί με “αντάρτικο”. Δήμος και πολίτες διεκδικούσαμε να αποδοθεί ο χώρος στην αυτοδιοίκηση χωρίς ιδιοτέλεια, με μόνο στόχο να τιμηθεί η ιστορική μνήμη».
Γέννημα θρέμμα της Καισαριανής και για ένα διάστημα δήμαρχος της ηρωικής πόλης, ακόμη είναι... κατηγορούμενος σε δίκες λόγω μηνύσεων που έχει υποβάλει η Σκοπευτική Εταιρεία!
Η τελευταία επικαλείται μια αναβλητική αίρεση που είχε περιληφθεί στον νόμο 1731/1987 και ορίζει ότι η παραχώρηση αίρεται, αλλά το Δημόσιο οφείλει να της εξασφαλίσει ανάλογη έκταση σε άλλη περιοχή. «Δεν θέλουμε να προσθέσουμε ούτε τούβλο» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης και αναφέρει ότι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στεγάστηκε σε υπάρχον κτίριο.
Το Σκοπευτήριο Καισαριανής είναι το σπουδαιότερο αλλά όχι το μόνο «δείγμα γραφής» για την κυβέρνηση. Προηγήθηκε η παραχώρηση των Λιπασμάτων στον Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής πέρασαν τα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και η παραλιακή έκταση στο Μοσχάτο.

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή