Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Γ. Δραγασάκης: Αξιοποίηση της συμφωνίας για να μειωθεί η ανεργία και να περάσουμε στην ανάπτυξη


Γ. Δραγασάκης: Αξιοποίηση της συμφωνίας για να μειωθεί η ανεργία και να περάσουμε στην ανάπτυξη (βίντεο)

«Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολλαπλών συμβιβασμών έχει όμως πολλά ισχυρά σημεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ώστε να μειώσουμε την ανεργία και να φέρουμε πιο κοντά την έξοδο από τα μνημόνια και την Επιτροπεία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση απέχει από αυτό που θα θέλαμε» διότι η κυβέρνηση επιδίωκε «πιο καθαρά μέτρα για το χρέος». Ωστόσο απέχει και από αυτό που θα ήθελε ο κ. Σόιμπλε, ή το ΔΝΤ. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της μείωσης της ανεργίας να αξιοποιήσουμε το κλίμα και να πάμε σε ένα επίπεδο ανάπτυξης ώστε να φύγουμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στα οφέλη της δημιουργίας της αναπτυξιακής τράπεζας ενώ ο Πρωθυπουργός και στις πρόσφατες επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα με ευρύτερες συναινέσεις.
«Υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πεδία όπου μπορούν να αναζητήσουμε κοινούς τόπους» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξηγώντας ότι «τα πράγματα δεν είναι άσπρο, μαύρο. Υπάρχει προσπάθεια συνεννόησης κυρίως στα εθνικά θέματα».
Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές υποστήριξε ότι «δοκιμαστική έξοδος μπορεί να γίνει και εντός του 2017» ενώ όπως είπε θα πρέπει να κοιτάμε τα επιτόκια.
Σε σχέση με τα capital controls  ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι είναι θέμα ο ακριβής χρόνος της άρσης τους να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και την ΤτΕ. Ωστόσο σημείως: "Έχουν χαλαρώσει αρκετά και θα χαλαρώσουν και άλλο. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια εισροή προς το τραπεζικό σύστημα και δεν έχουμε εκροή ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας. 
«Να σχεδιάζουμε τα πάντα με βάση τις δικές μας δυνάμεις και τις δυνατότητες της χώρας» και "να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τι εννοούν όταν λένε στήριξη;"
"Δικαιούμαστε τα χρήματα από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή και άλλες εθνικές Τράπεζες, αυτά είναι κάποια δισεκατομμύρια. Μπορούμε να προσδοκούμε ότι κάποια από αυτά θα προικοδοτήσουν την αναπτυξιακή τράπεζα; αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτός θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, εκεί ακριβώς που χρειάζεται.
Kατ. Μπρέγιαννη - ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: