Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Δήλωση του Αλ.Τσίπρα για το Eurogroup



Αλ. Τσίπρας: Πήραμε μία συμφωνία διεξόδου, μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις (βίντεο)

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις βδομάδες πριν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο τηλεοπτικό μήνυμα του στον απόηχο του Eurogroup. Πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική πτυχή της απόφασης αφορά τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018

«Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup. Χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως μια καλή μέρα για την Ελλάδα, μετά από καιρό, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κινητοποίησε τις συμμαχίες της και την κοινή λογική στην Ευρώπη «και τελικά πήραμε αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου».
«Πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτό που δικαιούμασταν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα, «ίσως για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015 αισθανόμαστε δικαιωμένοι». Δήλωσε δικαιωμένος για την διαπραγματευτική γραμμή και διότι, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έπραξε σωστά που δεν πήρε ό, τι της έδιναν τρεις εβδομάδες πριν.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που διεκδίκησε και πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η σημαντικότερη εκ των δεσμεύσεων που περιλαμβάνει η συμφωνία αφορά σε εκείνη «για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018». «Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως όμως είναι άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμου της εξόδου.
Περιγράφοντας και θέτοντας του στόχους της επόμενης μέρας για τη χώρα, υπό τα δεδομένα της «συμφωνίας διεξόδου» που επιτεύχθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην δίκαιη ανάπτυξη για τους πολλούς, την εργασία, την ισονομία. «Τώρα δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης, αλλά της αποφασιστικότητας», τόνισε, για να σημειώσει: «Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία», «να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, των μικρών και μεγάλων σκανδάλων».
Είπε πως το σήμα προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό και πως το σήμα προς τα μέσα πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο: «Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις».