Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Kανένας μόνος στην επιδημία - Αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία

Δελτίο Τύπου "Ανατροπής στη Γλυφάδα"

Kανένας μόνος στην επιδημία . Αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία
Μένουμε σπίτι, Μένουμε άνθρωποι, Είμαστε δίπλα σου
Ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας της 24 Μαρτίου 2020
 Κατά την, με διαδυκτιακό τρόπο, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας συζητήθηκε το σοβαρό γεγονός της πανδημίας λόγω κορονοϊού και τα περαιτέρω μέτρα που οφείλει να λάβει ο Δήμος και η πολιτεία εν γένει.
Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» ο επικεφαλής και δημοτικός  σύμβουλος  Τάσος Ταστάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης ανέδειξαν τα παρακάτω θέματα και προέβησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις που υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία.
          Τονίστηκε ότι «Εμείς μένουμε σπίτι». Όλοι και όλες. Η πολιτεία όμως να μην κρύβει την δική της ευθύνη, πίσω από την ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς. Πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνση της οικονομίας, να ενισχύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ζωής μας, να προστατεύσουμε τους οικονομικά αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας.
·       Επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με την πρόσληψη μεγάλου αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού την δημιουργία επαρκών ΜΕΘ, την επαρκή προμήθεια νοσοκομειακού υλικού για την προστασία των εργαζόμενων στις δομές υγείας, την διάθεση ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία, και υλικών προφύλαξης του πληθυσμού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) κλπ και επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει  σε επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων και βέβαια, στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάθεση διαγνωστικών τέστ στους πολίτες για τον κορονοϊό.
·       Στα πλαίσια αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρη - και επείγουσα όσο ποτέ - η ανάγκη αναβάθμισης του Ασκληπιείου της Βούλας σε ρόλο Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου. Οι ελλείψεις, που καταγγέλονται από τους γιατρούς στο νοσοκομείο που αποτελεί και σημείο αναφοράς για τον cov-19, απαιτείται να καλυφθούν άμεσα! Ζητήθηκε από την Δημοτική μας παράταξη η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης από την δημοτική αρχή ετσι ώστε να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Γλυφάδας βασικές ανάγκες του νοσοκομείου του Ασκληπιείου της Βούλας ειδικά αυτή την περίοδο όπου το Δημόσιο αυτό νοσοκομείο καλύπτει και τις  ανάγκες των δημοτών της Γλυφάδας.
·       Η αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Γλυφάδα, που ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να βρει συνέχεια και με Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Ανω Γλυφάδα.
·       Η ενδυνάμωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, η δημιουργία νέων υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση λόγω του κορονοϊού πρέπει να παγιοποιηθεί με νέες προσλήψεις προσωπικού και βελτιώσεις που θα μείνουν και για την αυριανή ημέρα.
·       Για το πενταψήφιο νούμερο 15464  προτείναμε, επειδή δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να σηκωθούν πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης με το σύνθημα
·       Άστεγοι στην πόλη μας
Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή να υπάρξει ειδικά αυτή την περίοδο βοήθεια και αλληλεγγύη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που μένουν στο δρόμο και να γίνει προσπάθεια να μπουν σε κάποια δομή.
·       Κατεδάφιση Κοινωνικού Ιατρείου
Λόγω της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 24/3 που αφορούσε την κατεδάφιση του Κοινωνικού Ιατρείου ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση του Δήμου. Θεωρούμε προκλητική αυτή την συγκεκριμένη στιγμή με την κρίση που περνάει η χώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σ΄ αυτή την προκλητική πράξη.
·       Διαπαραταξιακό Συντονιστικό
Στηρίξαμε την πρόταση της Δημοτικής παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα» για την δημιουργία ενός διαπαραταξιακού συντονιστικού για να συντονίσει τις προσπάθειες ενάντια στην εξάπλωση του ιού κάτι που πέρασε ομόφωνα από το Δ.Σ
·       Προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα
Τώρα πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία μας και στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να δώσουμε κι ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας.
Μειώνουμε τα απορρίμματα, επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά και ανακυκλώνουμε
1.    Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
2.    Σε περίοδο πανδημίας μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
3.    Τοποθετήστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
4.    Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
5.    Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.
Σε αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητο ακόμη:
 •        Σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων να δούμε τις ελλείψεις σε  υπολογιστές ή σύνδεση στο διαδίκτυο για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και την στοιχειώδη υποκατάσταση των σχέσεων στο πλαίσιο του σχολείου που έχουν διαρραγεί λόγω των περιοριστικών μέτρων με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.
•         Τον αντιλογισμό όλων των κωδικών των πολιτιστικών εκδηλώσεων του έτους για κάλυψη κόστους Κοινωνικής Μέριμνας.
Δεσμευόμαστε αυτή την κρίσιμη περίοδο  που διανύουμε να είμαστε
κοντά στους συμπολίτες μας και να συμβάλλουμε τα μέγιστα
στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΓΛΥΦΑΔΑ 25 -3-2020

"ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ"
 Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία