Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος

Αλ. Τσίπρας για το αγροτικό: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος (βίντεο)

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρεις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε, μιλώντας στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

tsipras_voyli_7.jpg

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό.
   Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ
«Η δεύτερη αξιολόγηση -που έχετε βάλει τα λεφτά σας ότι δεν θα κλείσει- θα κλείσει και θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό.

Υπογράμμισε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, το 2018 και ότι «εντείνουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, ώστε και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές χρήματος».
Εξαπέλυσε συνολική επίθεση προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ο σχεδιασμός του είναι η αποτυχία της αξιολόγησης και της εθνικής προσπάθειας, προκειμένου να έρθει στη συνέχεια να εφαρμόσει επί ερειπίων «το πιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει δει ποτέ η χώρα»: διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και μειώσεις μισθών και συντάξεων. «Το σχέδιο σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη», «να έρθετε να ολοκληρώστε το σοκ και την καταστροφή που άφησαν στη μέση το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε. 
«Δεν θα σας το επιτρέψουμε αυτό κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι εννοεί ότι ζητά άρον-άρον κλείσιμο της β' αξιολόγησης: «Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ναι ή όχι; Να εφαρμόσουμε τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ για μετά το πρόγραμμα, ναι ή όχι; Να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας από τους ευρωπαϊκούς εργασιακούς νόμους, ναι ή όχι; Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ ως καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να επαγγέλλεστε την πρότασή σας για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ομαδικές απολύσεις; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ιδεοληψία της αριστεράς; Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία ως αδαή;» 
Τόνισε ότι ο λαός καταλαβαίνει ποιος προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ποιος μπλοκάρει την πορεία ανάκαμψης της χώρας. «Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι κάθε φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη χώρα, ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα είναι χειρότερα για το δικό σας πολιτικό σχέδιο». 
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εκτενή περιγραφή μιας βελτιωμένης εικόνας της σημερινής οικονομικής κατάστασης σε σχέση με εκείνα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και συγκριτικά με το πόσο χειρότερα θα ήταν σήμερα τα πράγματα για τους πολίτες (13 δισ. επιπλέον μέτρα) με βάση τις συμφωνίες της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% για το 2016-2016-2017. 
Ως προς τη συζήτηση καθεαυτή για το αγροτικό, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή διαδικασία. Ωστόσο, απέκρουσε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες τους για τη συνολική υποβάθμιση του αγροτικού τομέα, και εξηγώντας ποιες βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τέσσερις σημαντικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, που σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο θα μπορέσει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την υπεραπόδοση στην οικονομία: α) μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, β) μείωση στον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, γ) μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών, ιδίως στη ζωική παραγωγή, δ) τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία. 
Ο κ. Τσίπρας ωστόσο σημείωσε, ότι δεν είναι τόσο ειλικρινές το ενδιαφέρον για τα αγροτικά προβλήματα όσων κυβέρνησαν και είναι στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς τους ότι ο σχεδιασμός τους είναι να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, προκειμένου να καρπωθούν πολιτικό όφελος. Τόνισε ότι η καθιέρωση διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες τους χαλάει το σχετικό αφήγημα και πως είναι «απλοϊκή» αυτή η τακτική τους γιατί αποφεύγουν να πουν στους αγρότες ότι τα ίδια κόμματα ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση. 
Τους καταλόγισε θράσος να εγκαλούν την κυβέρνηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την κατάσταση στην υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, εκείνοι που τα προκάλεσαν, τα συσσώρευσαν, που «με το PSI λεηλάτησαν με μια υπογραφή», τελικά να επερωτάται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς «όταν η Siemens, η Νovartis, η οι “κήρυκες” των δανείων, οι λίστες του μαύρου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια, σκάνε το ένα μετά το άλλο». Τους κάλεσε να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, ο οποίος «θυμάται ποιοι μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι, που σήμερα εμείς προσπαθούμε με πολύ μεγάλη δυσκολία να ξεπεράσουμε μέρα τη μέρα». 
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ότι θα προβεί σε μονομερή ενέργεια απέναντι στους θεσμούς για τη μείωση της φορολογίας: «Προσέξτε κ. Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα και σιγά τη “Συμφωνία Αλήθειας”, μην είστε τόσο σκληροί απέναντι στους θεσμούς, την είδε την παλικαριά σας ο λαός με τη 13η σύνταξη». «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα», είπε, προσθέτοντας ότι με χαιρεκακία πανηγύρισε όταν πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Καμιά μονομερή ενέργεια δεν έχετε σχέδιο να κάνετε», είπε, σημειώνοντας ότι η «μείωση στη φορολογία που ευαγγελίζεστε» αφορά μόνο τα μεγάλα εισοδήματα, τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, «τα συμφέροντας που εκπροσωπείτε». Είπε ότι στήνει το αφήγημά του για να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα και πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού. 
«Ακούστε μια και καλή: Αυτή η κυβέρνηση ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους. Μιλήσαμε για “παράλληλο πρόγραμμα” και αυτό υλοποιείται βήμα το βήμα. Πρόσθεσε ότι παρά τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, η ίδια η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ ισχύει και θα προχωρήσει η αδειοδότηση. «Θα είστε και δεύτερη φορά απέναντι;». 
Τόνισε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε τα οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει σήμερα η οικονομία που γυρίζει σελίδα, θα είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι ζούμε σε έναν παράδεισο. Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν μιλά για success story, παρότι οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν και είναι εντός προγράμματος για δεύτερη χρονιά. Είπε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι γιατί αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, η σπατάλη και πως «αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει προοπτικά τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».


«Σε διαρκή και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες»

Ξεκινώντας με μια αναδρομή στις «μεγάλες ευθύνες» αυτών που διαχειρίστηκαν το χθες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζουν τα αποτελέσματα τους οι αγρότες: μια πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε συστηματικά τη βιωσιμότητα του παραγωγικού τομέα, που χρησιμοποίησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συγκρότηση τεράστιων πελατειακών δικτύων, που μετέτρεψε σειρά αγροτικών συνεταιρισμών σε άντρα πελατειακής διαπλοκής και διαφθοράς, που υπηρέτησε τους κερδοσκόπους σε βάρος του αγροτικού εισοδήματος. Σε αυτό το πλαίσιο τους καταλόγισε υποκρισία να χτυπούν τώρα την πλάτη των αγροτών, για να πλήξουν την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά την κατάσταση αυτή που κληρονόμησε η κυβέρνηση, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και αναζωογόνησης της υπαίθρου, βασικό εργαλείο του οποίου είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης απάντησε διεξοδικά ότι: 
Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Το πρόγραμμα θα κινητοποιήσει 6 δισ. ευρώ από εθνικούς, ιδιωτικούς και κοινοτικούς πόρους. Η κοινοτική συμμετοχή θα φτάσει τα 4, 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα και το 37% των πόρων του έχει εκχωρηθεί ώστε να το διαχειριστούν οι περιφέρειες.
Οι στρατηγικές επιδιώξεις
Πρώτη είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Δεύτερη, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής. Τρίτη, η επιμονή στην ποιοτική γεωργία. Σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα όμως, είναι πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν αυτές οι επιδιώξεις, όταν τα πρώην κυβερνητικά κόμματα παρέδωσαν στον τομέα των ενισχύσεων, πρόστιμα και καταλογισμούς που έφταναν τα 3 δισ. ευρώ και όταν οι εκκρεμότητες από την καταβολή ενισχύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων φτάνουν έως και τη δεκαετία, ξεκινώντας από το 2007. 
Τόνισε ότι παρόλα αυτά, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα, χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς και ταυτόχρονα εξοφλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες δεκαετίας που παραλάβαμε, διαδικασία που ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, σε όλα τα καθεστώτα, μέσα στο 2016, ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ. 
Επισήμανε ότι δεν ισχύει, ούτε υπάρχει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση για ελεγκτικούς λόγους, θα καταβληθεί ως το τέλους του Γενάρη. Ταυτόχρονα η επιστροφή ΦΠΑ ειδικού καθεστώτος συνεχίζεται. 
Απαντώντας στις αιτιάσεις για μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, είπε ότι το καθεστώς που παρέλαβε η κυβέρνηση προέβλεπε φορολόγηση των αγροτών με ενιαίο συντελεστή 13%. Δεσμεύτηκε στις περυσινές συναντήσεις με τους αγρότες για δικαιότερο φορολογικό σύστημα για την πλειοψηφία τους και έγινε πράξη: Υλοποιήσαμε πρώτη φορά αφορολόγητο για τους αγρότες, περίπου ως τα 9.500 ευρώ. Το αφορολόγητο των αγροτών συνυπολογιζόμενης της βασικής ενίσχυσης, τάνει τα 12.500 ευρώ. «Πιστεύετε ότι είναι λίγο;» σχολίασε, εξηγώντας ότι: αφορά τη μεγάλη πλειονότητα με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες, το 95% των αγροτών, που δηλώνει, χωρίς τις ενισχύσεις, εισοδήματα κάτω από 9.000 το χρόνο. 
Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, είπε, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά και θα του επιστραφεί μέσα στο έτος όη η προκαταβολή που είχε πληρώσει το 2016. 
Τόνισε ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα επιτεύχθηκε να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Είπε ότι τα οφέλη από την προαναφερθείσα μείωση της φορολογίας υπερκαλύπτουν ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές. 
Επισήμανε ότι η κατώτερη σύνταξη για τον αγροτικό κόσμο μέχρι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν 145 ευρώ που το 2017 θα γινόταν μηδέν. Αντίθετα, «θεσμοθετήσαμε την εθνική σύνταξη, ως ελάχιστη βάσιμη υπολογισμού που μαζί με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 450 ευρώ. Στην πορεία θα είναι στα 504 ευρώ η ελάχιστη σύνταξη, Ο αγρότης θα απολαμβάνει ίσες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους», υπογράμμισε. 
Παραθέτοντας τις σημαντικότερες θεσμικές τομές στον αγροτικό χώρο, μίλησε για τη θέσπιση του εργόσημου για τους παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης, την προώθηση νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, έκδοση της κάρτας του αγρότη, ίδρυση του οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών αγροτικού χαρακτήρα υπό τον έλεγχο του δημόσιου, με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του από νέους αγρότες, νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, προετοιμασία ειδικών παρεμβάσεων για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στα γαλακτομικά προϊόντα, για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και τον έγκαιρο χρόνο πληρωμής προμηθευτών προς τους αγρότες, υπογραφή άμεσα της υπουργικής απόφασης για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών.

 
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, απάντησε σε κατηγορίες που διατύπωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί εναντίον της κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα, όσο και σε άλλα θέματα, μεταξύ άλλων για το ζήτημα του ΔΟΛ, και την πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
 

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και με αφορμή της αναφορά της για την αναγκαιότητα προοδευτικής πολιτικής στον τόπο, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ερώτημα κ. Γεννηματά είναι ποια είναι αυτή η πολιτική και με ποιους. Προοδευτική πολιτική ήταν αυτή που εφαρμόσατε συγκυβερνώντας με την ΝΔ από το 2012 έως το 2014; Ήταν προοδευτική πολιτική η επιλογή του κ. Βενιζέλου με το PSI να διαλύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ομολογιούχους; Ήταν προοδευτική πολιτική η απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και η ταύτισή σας με τις πιο ακραίες νεοφιλεύθερες και δεξιές πολιτικές;». 
«Το ότι συγκυβερνούσατε στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη, για να δούμε το "και με ποιούς;" ήταν προοδευτική πολιτική; Το ότι ήσασταν στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο που φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή, που ακόμα και χθες προκάλεσε τον ελληνικό λαό και την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του, η Χρυσή Αυγή που πήγε σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια δέκα χρονών, αυτή η αθλιότητα, ήσασταν μαζί με τον κ. Μπαλτάκο στο υπουργικό συμβούλιο. Με ποιους λοιπόν η προοδευτική πολιτική;» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. 
«Αλλά αυτά, θα μου πείτε, ανήκουν στο χθες. Η επόμενη μέρα; "Όλα τα έχει κάνει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι στην κυβέρνηση": Δεν ταυτίζεται με την ίδια άποψη η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, είναι δική σας εκτίμηση αυτή», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος, πάντα, στην κ. Γεννηματά. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξής στο θέμα του εκλογικού νόμου, λέγοντας πως «μιλάγαμε για απλή αναλογική, 25-30 χρόνια, γίναμε κυβέρνηση και το φέραμε στη Βουλή, δεν λέγαμε άλλα χθες και άλλα κάναμε σήμερα» και επισήμανε: «Αλλά όταν ήλθε για ψήφιση στη Βουλή, η απλή αναλογική, το ίδιο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κ. Γεννηματά πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, τότε στρίψατε δια του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη, γίνατε άλλη μια φορά ουρά της ΝΔ. Άρα, λοιπόν, μην μιλάτε για προοδευτική πολιτική διότι έχετε ευθύνες που δεν παραγράφονται».
«Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς, που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές, ξεχωριστά σε παράλληλους όμως δρόμους, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματά είπε «Εσείς τα δίνετε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Λογαριασμός σας, ο κόσμος που ακολουθεί ιστορικά την παράταξή σας, όμως, δεν θα σας ακολουθήσει σε αυτήν την παράδοση». 
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμφανίζεται ως ιππότης που θα σώσει την οικονομία και τη χώρα», και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον ρώτησε γιατί κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα αναφέρεται στον κ. Καρανίκα, προσθέτοντας: «Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Χάρβαρντ, δεν είναι όμως ούτε Παπασταύρου, ούτε "Χριστοφοράκοι", ούτε "αυτοφωράκηδες", ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους». Και σημείωσε: «Είναι βαθιά η ταξική αντιπαλότητα που βγάζετε μέσα από τις πολιτικές σας αναφορές». 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα σχέδιο, «το οποίο είχατε και στην πρώτη αξιολόγηση και το επαναλαμβάνετε και στη δεύτερη και είναι "Βάστα Σόιμπλε, βάστα ΔΝΤ"» και σημείωσε: «Δεν θα σας βγει. Όχι γιατί θα μας χαριστούν, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο και κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο "ξήλωμα της κάλτσας" στην ΕΕ, γιατί όλοι καθόμαστε πάνω στο ίδιο κλαρί».
«Το σχέδιό σας είναι καταστροφή για να έλθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, ξεπούλημα, απολύσεις, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους, μειώσεις μισθών και συντάξεων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας: «Οι διαχωριστικές γραμμές όμως έχουν ήδη χαραχτεί: Εμείς με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, εσείς με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και με αυτήν την αλαζονική, αντιαισθητική ελίτ να παλεύετε για την παλινόρθωσή σας. Αλλά ο τροχός της Ιστορίας έχει ήδη γυρίσει». 
Αναφερόμενος, νωρίτερα, στο αγροτικό, ο πρωθυπουργός αφού εγκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ασκούν σήμερα κριτική, την ώρα που «έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου για περισσότερο από 40 χρόνια και κυρίως μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης, από το 2015, ήταν η αποκατάσταση των πληρωμών (ενισχύσεων και αποζημιώσεων) προς τους αγρότες, καταθέτοντας, ταυτόχρονα, σειρά συγκεκριμένων στοιχείων. 
Σημείωσε, επίσης, ότι από τα 620 εκ ευρώ ενίσχυσης που δόθηκαν τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατ. κατευθύνθηκαν σε αγροτικές συντάξεις. 
Προσέθεσε ότι δεύτερο μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων στον αγροτικό κόσμο, που προκύπτουν από το δημοσιονομικό πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του 2015. 
Αναφερόμενος ειδικά στην φορολογία των αγροτών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το 90%-95% του αγροτικού κόσμου δεν επιβαρύνεται φορολογικά, και μόνο το 5% επιβαρύνεται, προσθέτοντας ότι «αυτό το 5% περιλαμβάνει αυτούς που έχουν μεγάλα εισοδήματα, αλλά είναι και οι μεγαλοεπιδοτούμενοι, και γι' αυτούς έρχεστε (σ.σ. η αντιπολίτευση) και μας κουνάτε το δάχτυλο». 
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση γλίτωσε το Ασφαλιστικό των αγροτών από την κατάρρευση, την οποία προκάλεσαν οι «σωτήρες με το PSI». 
Επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα προκηρυχθούν, ενώ μερικά είναι ήδη σε διαβούλευση, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 τους επόμενους 4 μήνες. 
Ταυτόχρονα είπε ότι έχουν δρομολογηθεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «επειδή κάποιοι ξεχνούν, και μιλούν για μικροκομματικούς λόγους, για χρηματοδοτικά εργαλεία και ρευστότητα από τις τράπεζες, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως εννοείτε τη ρευστότητα που θα μπορούσε να παράσχει η Αγροτική Τράπεζα, την οποία μέσα σε μια νύχτα η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να περάσει σε ιδιώτες, αφού την είχατε φεσώσει, εκτός των άλλων. με δανεικά και αγύριστα ύψους 240 εκατ. ευρώ από τα κόμματά σας». 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάζεται συνολική συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης "θράσος και υπερβολή", όταν λένε πως κρύβεται, καθώς, όπως είπε «είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που κάλεσε τους αγρότες στο Μαξίμου, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων». «Ούτε λάστιχα σκάσαμε εμείς, ούτε κολπάκια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τους κάλεσα στο Μαξίμου, συζητήσαμε δύο φορές, πήγα και τους ξαναβρήκα κάποιους απ' αυτούς, κουβεντιάσαμε. Οργάνωσαν κάποιοι δικοί σας εκεί κινητοποιήσεις. Δεν την φοβόμαστε εμείς την κινητοποίηση και την πάλη του απλού λαϊκού κόσμου, υπάρχουν πάντοτε και εγκάθετοι, αλλά δεν το φοβόμαστε εμείς αυτό», ανέφερε.

 
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να καλωσορίσω αυτή την πρωτοβουλία από τη πλευρά της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή συζήτησης Προ Ημερησίας Διατάξεως για τα αγροτικά ζητήματα.
Επιτρέψτε μου, όμως, για τρία λεπτά, καθότι η συγκυρία είναι πολύ πυκνή, να πω δύο λόγια για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα, μετά από ένα διάλειμμα μερικών ημερών, σε τεχνικό/διπλωματικό επίπεδο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυβέρνηση της Κύπρου και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, μια λύση χωρίς εγγυήσεις και με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης και ορθολογικής συζήτησης τόσο στο εσωτερικό, που νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε, όσο όμως και στο εξωτερικό, δηλαδή στην επαφή μας με διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας.
Χωρίς να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα, πρέπει να πούμε ότι έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχθηκαν χάρτες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αν και οι διαφορές παραμένουν. Επίσης, για πρώτη φορά μπήκαν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Κι αυτό είναι μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει πλέον ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πράγμα που είναι κατά την άποψή μας πολύ θετική εξέλιξη.
Χωρίς, λοιπόν, να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα, όπως αρμόζει στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε, συνεχίζουμε μια σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους, χωρίς όμως φοβικότητα, χωρίς ιδεοληψίες. Προχωράμε βήμα το βήμα. Και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα σε ένα τεράστιας, κρίσιμης σημασίας εθνικό θέμα.
Όμως οι εξελίξεις οι θετικές δεν εξαρτώνται μόνο από τη δική μας προσπάθεια. Προϋπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού και ιδιαίτερα η Τουρκία, να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με παρόμοιο πνεύμα, να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική και να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα. Αυτό πάντως που είναι δεδομένο είναι ότι εμείς θα βρισκόμαστε πάντοτε στο πλάι του κυπριακού λαού και θα υποστηρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα κι από αυτό εδώ το βήμα να πω ότι θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων και των αρχηγών των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, γιατί είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την κρίσιμη και ευαίσθητη φάση των συνομιλιών πρέπει να υπάρχει και θα υπάρχει πλήρης αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα για τις εξελίξεις.
Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή να έρθω στο θέμα μας. Θέλω, λοιπόν, ξανά να πω ότι καλωσορίζω ειλικρινά το ενδιαφέρον των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο.
Θέλω να καλωσορίσω ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τόσο του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε τη συζήτηση, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή των κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες από το 1974 έως το 2015 ασκώντας, ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια, μια πολιτική τα αποτελέσματα της οποίας τα γνωρίζουμε όλοι. Νομίζω ότι, μιας και μιλάμε για τα αγροτικά, τα γνωρίζουν οι ίδιοι οι αγρότες.
Μιλάμε για μια πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε συστηματικά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, μια πολιτική που αξιοποίησε συστηματικά και πολλές φορές με κυνισμό, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ενισχύσεις, όχι για την παραγωγική ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά για τη συγκρότηση τεράστιων πελατειακών δικτύων. Άλλωστε, βασική αρχή αυτής της πολιτικής ήταν η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς, το βασικό εργαλείο για να υπάρξει ουσιαστική πολιτική στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, σε άντρα πελατειακής διαπλοκής και διαφθοράς, δυσφημώντας το συνεταιριστικό κίνημα. Μιλάμε για μια πολιτική που εντέλει υπηρέτησε τους κερδοσκόπους και τα κυκλώματα των μεσαζόντων σε βάρος του αγροτικού εισοδήματος.
Με αυτήν την πολιτική, υπονομεύτηκε για δεκαετίες ένας από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας και οι βασικοί κερδισμένοι ήταν τα κόμματα που κυβερνούσαν και το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν, όχι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και οι αγρότες. Στηθήκανε ευρύτατα πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν σημαντικά πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή τελικά ήταν κοντόφθαλμη και καταστροφική, διότι έθεσε εκτός συζήτησης τη δυνατότητα να παράγει η χώρα μας ανταγωνιστικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα ποιότητας και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος, δηλαδή, προϊόντα που να μπορούν να πωληθούν στην εγχώρια, αλλά και στις ξένες αγορές χωρίς υπέρμετρη προστασία και κρατικές επιχορηγήσεις.
Και κάθε φορά που οι αγρότες έφθαναν μπροστά στα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής, ερχόντουσαν σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, αλλά και με πρόθυμα μέσα ενημέρωσης, τότε, να εξαπολύσουν οργανωμένες επιθέσεις ενάντια στην πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου και στην αξιοπρέπειά τους, μιλώντας πολλές φορές τότε στις αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις για «παρασιτισμό», «πολυτελή αυτοκίνητα» και για το «ζεστό χρήμα των επιδοτήσεων που σπαταλιέται στα ξενυχτάδικα του κάμπου». Τα θυμόμαστε όλα αυτά.
Φυσικά, τώρα, είναι εύκολο αυτοί που τότε έλεγαν αυτά να παριστάνουν τους φίλους των αγροτών και να τους χτυπούν την πλάτη και να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβαινε μέχρι χθες σε αυτόν τον τόπο και κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και βρίσκονται σήμερα στα έδρανα της αντιπολίτευσης, έπεσαν από τον ουρανό. Και είναι κομμάτι δύσκολο να γίνει πιστευτή αυτή η ανησυχία ως ειλικρινής, όταν εκφράζεται από όλους όσοι κυβερνώντας έβαλαν ταφόπλακα στις μεγάλες δυνατότητες αυτού του τόπου για παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.
Το ζήτημα, όμως, σήμερα δεν είναι να κάνουμε αναδρομή στο χθες και στις μεγάλες ευθύνες αυτών που διαχειρίστηκαν το χθες. Η κατάσταση –νομίζω- που παραλάβαμε είναι γνωστή. Το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζουμε και η αντιμετώπισή της απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί σχέδιο και απαιτεί και στρατηγική.
Αυτήν την ώρα, λοιπόν, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου. Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Προβλέπει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.
Θα ήθελα εισαγωγικά να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτει η κ. Γεννηματά ζητώντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Ήδη έχουν προκηρυχθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέτρα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και επειδή στην αντίληψή μας βρίσκεται η αποκέντρωση και η ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί ώστε να το διαχειριστούν οι περιφέρειες.
Πρώτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, καθώς και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Θέλουμε να μπουν στον χώρο νέοι άνθρωποι, καταρτισμένοι και δυναμικοί, άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα, βασισμένοι κυρίως στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Δεύτερη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής, να πάψει πλέον το θλιβερό φαινόμενο οι αγρότες μας να πουλάνε χύμα και τα διεθνή δίκτυα να αρχίσουν να αξιοποιούν συντονισμένα τα εκλεκτά, τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και να καρπώνονται οι αγρότες μας τα οφέλη, τα κέρδη από αυτήν τη διαδικασία.
Τρίτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η επιμονή σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές.
Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν στην πράξη αυτές οι στρατηγικές επιδιώξεις, όταν τα πρώην κυβερνητικά κόμματα, τα οποία έχουν έρθει σήμερα να εκφράσουν την συμπάθειά τους στον αγροτικό κόσμο, μας παρέδωσαν στον τομέα των ενισχύσεων πρόστιμα και καταλογισμούς που έφταναν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, μια κανονική μάστιγα αποτέλεσμα συστηματικής και συνειδητής πελατειακής κακοδιαχείρισης, για την οποία βεβαίως σήμερα δεν αρέσει και πολύ να γίνεται λόγος, και όταν οι εκκρεμότητες από την καταβολή ενισχύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτές που παραλάβαμε, φτάνουν έως και την δεκαετία ξεκινώντας από το 2007.
Παρόλα αυτά, όμως, με στοχευμένες ενέργειες και προσπάθειες φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα, χωρίς πρόστιμα και χωρίς καταλογισμούς και ταυτόχρονα εξοφλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες δεκαετίας που παραλάβαμε, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται το πρώτο δίμηνο του 2017 μετά και την εξέταση όλων των προβλημάτων και των ενστάσεων.
Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών σε όλα τα καθεστώτα μέσα στο 2016 ανήλθε στο ποσό των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο 2016 μπήκαν 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών. Και αυτό, ξέρετε, είναι ένα ποσό ρεκόρ από τότε που υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μια παρατήρηση. Ακούμε πολλές φορές ότι η οικονομία μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Καταγράφηκαν ήδη, είναι δεδομένοι. Οι προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη μέσα στο 2017 είναι 2,5 έως 3%. Ακούμε ότι διαψεύστηκαν οι αρνητικές προβλέψεις για το 2016. Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία. Δεν έβρεξε από τον ουρανό ανάπτυξη. Συνέβησαν με σχέδιο, με δουλειά. Διότι αυτά τα 3,7 δισεκατομμύρια δεν ζέσταναν μονάχα τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών, αλλά ζέσταναν και την αγροτική οικονομία, που είναι κομμάτι σημαντικό, ουσιαστικό αυτού που ονομάζουμε πραγματική οικονομία. Ξεπληρώθηκαν χρέη, κινήθηκαν επιχειρήσεις, κινήθηκε η αγορά.
Όσο για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, την οποία αναφέρει η κ. Γεννηματά στην επιστολή της, στην πρότασή της για τη διεξαγωγή της συζήτησης, θα πρέπει να πω ότι ούτε σε αυτό το σημείο έχετε καλή πληροφόρηση. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που το 2016 έφθασαν τα 144 εκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Και αυτό είναι επίσης κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ενώ η επιστροφή του φόρου πετρελαίου ύψους πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, παρά την καθυστέρηση για ελεγκτικούς λόγους, θα καταβληθεί έως το τέλος του Γενάρη, δηλαδή του τρέχοντος μηνός, τις επόμενες δεκαπέντε μέρες.
Ταυτόχρονα, η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος συνεχίζεται. Επειδή όμως μιλάτε για ασφυκτικές φορολογικές επιβαρύνσεις και μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μου δίνετε την ευκαιρία με αυτήν τη συζήτηση να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε και να ακούσουν και όλοι οι αγρότες, που φαντάζομαι μας παρακολουθούν, αλλά όχι μόνο οι αγρότες αλλά και όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι πολίτες, πώς ακριβώς έχει η πραγματική κατάσταση. Το καθεστώς που παραλάβαμε προέβλεπε φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με ενιαίο συντελεστή 13%. Είτε 10.000 τον μήνα είχε εισόδημα ο αγρότης είτε 200.000, με τον ίδιο συντελεστή καθοριζόταν ο φόρος. Δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποιους ευνοούσε ένα τέτοιο καθεστώς. Το αφήνω να το πείτε εσείς.
Η Κυβέρνησή μας κι εγώ προσωπικά, πέρσι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών, δυο φορές δέχθηκα εκπροσώπους των αγροτών και συζητήσαμε ουσιαστικά, πιστεύω, δεσμευτήκαμε σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες και δεσμευτήκαμε σε φορολογική ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών και αυτό το κάναμε πράξη. Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο για τους αγρότες περίπου ως τις 9,5 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Ενώ με τον συνυπολογισμό μόνο της βασικής ενίσχυσης – γιατί η λεγόμενη συνδεδεμένη και η λεγόμενη πράσινη ενίσχυση μένουν αφορολόγητες – το αφορολόγητο των αγροτών φθάνει στα 12.000 ευρώ.
Έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό; Πιστεύετε ότι είναι λίγο; Πιστεύετε ότι είναι ασήμαντο; Αν δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό, καλό θα ήταν να το πω εγώ για να το καταλάβετε.
Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες, το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που δηλώνει, χωρίς τις ενισχύσεις, εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ τον χρόνο. Και ξέρετε, αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, το 95%, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά και θα του επιστραφεί μέσα στο τρέχον έτος όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.
Πάμε παρακάτω, στο ασφαλιστικό. Γνωρίζετε, αλλά φυσικά θέλετε να παριστάνετε ότι δεν γνωρίζετε, ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν μια δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε. Καταφέραμε, όμως, αυτή η μετάβαση να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού.
Αν, όμως, τα βάλουμε κάτω και εδώ, με νούμερα, με στοιχεία και με αριθμούς, θα δούμε ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, όχι βεβαίως για όλους, αλλά για την τεράστια πλειοψηφία, το 85% των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας που σας είπα πιο πριν από το αφορολόγητο που φτάνει τα 12.000 ευρώ -και πολλές φορές φοβόμαστε και να το πούμε, γιατί μας ακούνε και οι απ’ έξω- υπερκαλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές.
Και οι εισφορές αυτές, όμως, δεν πάνε στον βρόντο. Έχετε εικόνα ποια ήταν η κατώτερη σύνταξη για τον αγροτικό κόσμο, αυτή που βρήκαμε εμείς μέχρι πέρυσι, μέχρι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση; Ήταν 145 ευρώ, που σε βάθος δεκαετίας, το 2017 συγκεκριμένα, θα γινόταν μηδέν.
Θεσμοθετήσαμε, λοιπόν, την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως ελάχιστη βάση υπολογισμού, που μαζί με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 450 ευρώ για έναν αγρότη με είκοσι χρόνια ασφάλισης. Και στην πορεία, η ελάχιστη σύνταξη θα είναι στα 504 ευρώ, γιατί πλέον ο αγρότης θα απολαμβάνει ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Δεν θα είναι οι αγρότες ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Με δυο λόγια, σχεδόν διπλάσια θα είναι αυτή η ελάχιστη σύνταξη από αυτήν που θα προέκυπτε με τις ισχύουσες διατάξεις για τον ΟΓΑ που εμείς παραλάβαμε. Δεν μείναμε, όμως, εκεί. Προχωρήσαμε σε θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες στον αγροτικό χώρο. Δεν μείναμε μόνο στη συζήτηση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό εννοώ, που ήταν το βασικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης κατά τις περσινές κινητοποίησες, όπου και υλοποιήσαμε αυτές τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε -κι εγώ προσωπικά- απέναντι στους αγρότες.
Προχωρήσαμε σε θεσμικές τομές και σε πρωτοβουλίες για τον αγροτικό χώρο και πιστεύω ότι αυτές έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία να συζητήσουμε σήμερα. Θέλω να παραθέσω τις σημαντικότερες.
Πρώτον, θεσπίσαμε το εργόσημο για τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες εργάτες γης σαν στοιχείο αναγνώρισης της εργασίας τους, της αμοιβής τους και των αντίστοιχων εισφορών.
Δεύτερον, προωθήσαμε νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη απαξιωμένη και νοσηρή κατάσταση στους συνεταιρισμούς.
Κι εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος και πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις παθογένειες. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στον χώρο αυτό, στον συνεταιριστικό χώρο, άλλες σκοπιμότητες.
Εμείς θέλουμε τον συνεργατισμό ως βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής και όχι ως πελατειακό εργαλείο για να κρατάμε τους αγρότες, τους παραγωγούς σε ομηρία.
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταστήσουμε τον Έλληνα αγρότη πραγματικό διαχειριστή της παραγωγής του και θα καταφέρουμε να σπάσουμε και τα κάθε είδους καρτέλ στις αγορές. Τα καρτέλ βεβαίως αποτελούσαν προνομιακούς συνομιλητές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Με τις στοχευμένες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να κρατηθούν ζωντανοί οι λίγες δεκάδες παραγωγικοί συνεταιρισμοί, αλλά και να δημιουργηθούν εξαρχής νέοι συνεταιρισμοί. Και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε εδώ στους συνεταιρισμούς γυναικών, καθώς και στην οργάνωση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Τρίτον, ενισχύσαμε, προχωρήσαμε στην έκδοση της κάρτας του αγρότη, υλοποιώντας μετά από επίπονες προσπάθειες μια βασική μας δέσμευση μέσα από τη συνεργασία μας με τις τράπεζες για χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών αλλά και για τη διασφάλιση της σχετικής ρευστότητας σε ετήσια βάση με εγγύηση τη βασική κοινοτική ενίσχυση.
Τέταρτον, ιδρύσαμε τον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών Αγροτικού Χαρακτήρα, έναν φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τον έλεγχο του δημοσίου με βασικό στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδίως από νέους αγρότες.
Πέμπτον, προχωρήσαμε στον νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, για την ορθή αποτύπωση και την ορθολογική χρήση τους. Ο νόμος ελαχιστοποιεί τους κινδύνους επιβολής προστίμων -που ήταν γενικευμένα κατά την προηγούμενη περίοδο- ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής με την αειφόρο διαχείριση της βοσκής.
Παράλληλα, αντιμετωπίζοντας παθογένειες και συσσωρεμένα προβλήματα δεκαετιών, προετοιμάζουμε ειδικές παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον έλεγχο της αγοράς και τον αποφασιστικό περιορισμό της ασυδοσίας μεσαζόντων και των καρτέλ, για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και τον έγκαιρο χρόνο πληρωμής προμηθευτών προς τους αγρότες.
Άμεσα υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών, που θα είναι καθοριστική για την αναβάθμιση της λιανικής εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Επίσης, με δεδομένη την καλή απόδοση, την υπεραπόδοση – θα έλεγα – της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα –και πάντως μέσα στο 2017- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Είναι τέσσερις στοχευμένες παρεμβάσεις που επεξεργαζόμαστε και που πιστεύουμε ότι σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον επόμενο διάστημα.
Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά. Δεν είναι τόσο ειλικρινές το ενδιαφέρον όσων κυβέρνησαν για χρόνια τον τόπο και σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Άλλος είναι ο σχεδιασμός. Αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να εκβιάσετε μια σύγκρουση της Κυβέρνησης με τους αγρότες, ελπίζοντας ότι όλο και κάποιο πολιτικό όφελος θα καρπωθείτε από αυτό. Έτσι άλλωστε εξηγείται και ο μεγάλος εκνευρισμός σας για το γεγονός ότι παρά τις εντάσεις, που είναι αυτονόητο να υπάρχουν, είμαστε σε έναν διαρκή και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο.
Και βεβαίως το γεγονός ότι είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο, όπως και εγώ ο ίδιος προσωπικά – κάνατε μέχρι και μια μεγάλη κινητοποίηση στην Κρήτη – ήρθαμε στο τέλος σε έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα στον τόπο της παραγωγής με τους πραγματικούς αγρότες, που έχουμε μεγάλες διαφωνίες και διαφορές.
Αυτό, ξέρετε κάτι; Χαλάει το αφήγημά σας. Ποιο είναι το αφήγημά σας; Το αφήγημά σας είναι αυτό που προσπαθήσατε να καλλιεργήσετε και πέρυσι, ότι η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο Πρωθυπουργός δεν συνομιλούν με τους αγρότες και βρίσκονται απομονωμένοι και περικυκλωμένοι από ένα μεγάλο παναγροτικό κίνημα, το οποίο παίρνει διαστάσεις πολιτικής κρίσης.
Δεν σας βγήκε πέρυσι. Το πρόβλημα για εσάς είναι ότι η τακτική που χρησιμοποιείτε για να υποδαυλίσετε τη κοινωνική δυσαρέσκεια είναι εξαιρετικά απλοϊκή. Βγάζετε εκτός συζήτησης την πραγματική κατάσταση της χώρας, μέσα σε ποιο πλαίσιο διεξάγεται αυτή η συζήτηση. Και, βεβαίως, παρακάμπτετε το μεγάλο γεγονός του ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση. Βγάζετε εκτός συζήτησης τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, εσείς που όσο ήσασταν κυβέρνηση υπογράφατε ό,τι σας έβαζαν κάτω από το στυλό και καλούσατε έξι μήνες που εμείς διαπραγματευόμασταν σκληρά να κάνουμε το ίδιο.
Στη συνέχεια, προσπαθείτε να εμφανίσετε τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που η δική σας πολιτική προκάλεσε με την καταστροφική λεηλασία της οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής 2010-2015, ως προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή εδώ η Κυβέρνηση.
Όσο λοιπόν κι αν είναι ευπρόσδεκτη η κριτική και η πολιτική συζήτηση για τα κοινωνικά προβλήματα, άλλο τόσο απορεί κανείς πραγματικά με το θράσος που έχετε. Το θράσος να μας εγκαλείτε για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που εσείς συσσωρεύσατε, το θράσος να μιλάτε για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, την οποία συστηματικά και απολύτως συνειδητά διαλύσατε, το θράσος να μιλάτε εσείς με το PSI για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά των ταμείων που λεηλατήσατε με μια υπογραφή!
Το θράσος να επερωτάτε το δικό μας ηθικό πλεονέκτημα, όταν η SIEMENS, η NOVARTIS, οι Κήρυκες των δανείων, οι λίστες του μαύρου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια «σκάνε» το ένα μετά το άλλο.
Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι εάν δεν σας είχε ρίξει το 2015 – γιατί η οργή του λαού σας έριξε – η Κυβέρνηση σήμερα θα ήταν στη θέση της και η χώρα θα κάλπαζε προς την ανάπτυξη. Εάν θέλετε μια συμβουλή, λοιπόν, μην υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το γεγονός ότι δυο χρόνια τώρα σας στηρίζουν απροκάλυπτα τα συμφέροντα εκείνα τα οποία σας στήριζαν και όσο ήσασταν στις κυβερνήσεις και τους δίνατε τη δυνατότητα να στηρίζονται και αυτοί, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε το μυαλό και την κριτική σκέψη των πολιτών.
Ο κόσμος θυμάται πάρα πολύ καλά ποιοι είσαστε και ποιοι μας έφεραν σε αυτό το χάλι που εμείς σήμερα προσπαθούμε με πολύ μεγάλη δυσκολία να ξεπεράσουμε μέρα τη μέρα, βήμα το βήμα.
Ο κόσμος θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε δήθεν για τα υψηλά πλεονάσματα της συμφωνίας είχατε συμφωνήσει πλεονάσματα ύψους 4,5% για το 2015, το 2016 και το 2017. Και αυτό μόνο για το 2016 και το 2017 θα σήμαινε 13 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερη επιβάρυνση, περισσότεροι φόροι και περισσότερες περικοπές.
Από πού θα τα βρίσκατε αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν το εξηγείτε στους Έλληνες πολίτες; Γιατί δεν εξηγείτε καθαρά στους πολίτες ότι για εσάς ανάπτυξη σημαίνει αφορολόγητες επιχειρήσεις και ατομικές συμβάσεις εργασίας και αφορολόγητα μερίσματα για τους μετόχους των ανώνυμων εταιρειών, όπως υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα προβεί απέναντι στους θεσμούς σε μονομερή ενέργεια για τη μείωση της φορολογίας. Προσέξτε, κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς! Σιγά τα αίματα και σιγά τη συμφωνία της αλήθειας!
Την είδε, άλλωστε, ο ελληνικός λαός την παλικαριά σας, όταν αυτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να αποδώσει μέρος από την υπερκάλυψη του πλεονάσματος, δηλαδή 617.000.000 ευρώ, στους συνταξιούχους και τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Είδαμε την παλικαριά σας, όταν φτερνίστηκαν στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα!
Και όχι μόνο δεν ψηφίσατε, αλλά πανηγυρίσατε με χαιρεκακία, όταν προσωρινά ο ESM «πάγωσε» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η χαιρεκακία σας, όμως, δεν ήταν απέναντι στην Κυβέρνηση, η χαιρεκακία σας ήταν απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ξέρετε, όμως, κύριε Μητσοτάκη, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και αυτοί που γέλασαν καλύτερα ήταν αυτοί που είχαν τη δυνατότητα φέτος τα Χριστούγεννα να κάνουν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια και κυρίως αναφέρομαι στους συνταξιούχους του αγροτικού κόσμου, που παίρνουν συντάξεις των 200 και 300 ευρώ και είδαν στους λογαριασμούς τους 850 ευρώ.
Καμία μονομερή ενέργεια δεν έχετε σχέδιο να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη. Η μείωση της φορολογίας, άλλωστε, την οποία ευαγγελίζεστε, στην πραγματικότητα δεν αφορά τον κόσμο που υποφέρει, τον κόσμο του μόχθου, αυτούς που πράγματι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Αφορά μόνο τα μεγάλα εισοδήματα, τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες. Γιατί αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπείτε.
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, όταν βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης, από κανέναν δεν ερωτώνται σε ποιο δημοσιονομικό πλαίσιο θα υλοποιήσουν αυτές τις υποσχέσεις, από πού θα συμπληρώσουν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, υλοποιώντας τέτοιου είδους εξαγγελίες, ποιες δαπάνες σχεδιάζουν να περικόψουν και ποιους τομείς του κοινωνικού κράτους σκοπεύουν να κατεδαφίσουν, ώστε να έρθει μετά ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει το κενό γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν.
Κανείς δεν σας ρωτάει αυτό το οποίο έχει γίνει «καραμέλα», όταν ήμασταν εμείς στα έδρανα της Αντιπολίτευσης και από το πρωί, μεσημέρι, βράδυ, όλοι μας ρώταγαν ένα πράγμα: «Πού θα βρείτε τα λεφτά;».
Εσείς δεν ερωτάσθε για το προφανές. Και ποιο είναι το προφανές; Ότι στήνετε ήδη το πολιτικό σας αφήγημα, για να προχωρήσετε σε αυτό που θέλετε να υλοποιήσετε, δηλαδή σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα και βεβαίως σε μια πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Μας λέτε ότι για τα δεινά αυτής της κοινωνίας δεν ευθύνεται η φοροδιαφυγή, δεν ευθύνεται η «μαύρη» εργασία, δεν ευθύνεται – προς θεού – η διαφθορά που εκθρέψατε επί σαράντα χρόνια, η διαπλοκή, οι μίζες, το κομματικό κράτος, αλλά φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους θέλετε να φέρνετε διαρκώς σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους άνεργους.
Όμως, η πραγματική αντιπαράθεση δεν είναι αυτή. Η πραγματική αντιπαράθεση είναι άλλη. Είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας και του παρασιτικού πολιτικού συστήματος που έστησε τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς από τη μια και της αντιαισθητικής και αλαζονικής ελίτ που εσείς εκπροσωπείτε και που δεν βλέπετε την ώρα να έρθετε στην εξουσία, για να ευνοηθεί ξανά.
Ακούστε, λοιπόν, μια και καλή: Αυτή η Κυβέρνηση, ακόμη και στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους, κάτι που οι δικές σας κυβερνήσεις ποτέ δεν σκέφτηκαν καν να κάνουν.
Μιλήσαμε για παράλληλο πρόγραμμα ενάμιση χρόνο πριν, μετά την επανεκλογή μας από τον Σεπτέμβρη του 2015. Και αυτό το παράλληλο πρόγραμμα, βήμα το βήμα, υλοποιείται. Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αντιμετωπίζουμε τα κενά στην υγεία με χιλιάδες προσλήψεις, που για πρώτη φορά γίνονται στα χρόνια της κρίσης. Ανοίξαμε τα σχολεία μας φέτος με καθηγητές και με βιβλία για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης. Καθιερώσαμε και διευρύναμε τα σχολικά γεύματα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ανεργίας.
Προωθούμε συνεκτική πολιτική για την ανθρωπιστική κρίση, διευρύνοντας διαρκώς το πρόγραμμα, το οποίο ξεκινήσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2015. Προστατεύουμε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία των φτωχών, ανασυγκροτούμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, για να εξυπηρετούν τους άνεργους και όχι τους επιχειρηματίες της κατάρτισης.
Φέραμε, επίσης, έναν νόμο, τον οποίο λοιδορήσατε, για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να μπει τάξη. Δυστυχώς για εσάς και παρά τους πανηγυρισμούς σας και παρά την απόφαση του ΣτΕ, η ίδια η απόφαση ΣτΕ λέει ότι αυτός ο νόμος ισχύει και πρέπει να εφαρμοστεί. Θα προχωρήσει η αδειοδότηση. Πείτε μας, λοιπόν, θα είστε και για δεύτερη φορά απέναντι στην προσπάθεια να μπει μια τάξη σε αυτόν τον τόπο;
Αλλά και στον τομέα της οικονομίας η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η οικονομία γυρίζει σελίδα. Τα έσοδα υπεραποδίδουν. Η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά. Έχει αποκλιμακωθεί τέσσερις μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε χρέη Κυβέρνησης.
Αν αυτά τα μεγέθη τα είχατε εσείς, θα είχατε στήσει όχι success story, αλλά με τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζανε, θα είχατε δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο ελληνικός λαός ζει σε έναν παράδεισο. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Αλλά έχουμε στοιχεία απτά, συγκεκριμένα, ένα προς ένα.
Η ελληνική οικονομία σημείωσε θετικούς ρυθμούς για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και θα κλείσει θετικά. Οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν. Είμαστε εντός προγράμματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από την καταστροφική πενταετία 2010-2014. Χθες μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των εσόδων σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 4,39 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο τα 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ. Είμαστε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο.
Ενώ εσείς, μία φορά, έστω για δείγμα, δεν καταφέρατε να πιάσετε τους στόχους, παρόλο που μας είχατε ζαλίσει για το success story του κ. Σαμαρά. Γιατί όμως δεν καταφέρατε να πιάσετε τους στόχους; Ξέρετε γιατί; Γιατί είχατε συμφωνήσει σε ένα αδύνατο και καταστροφικό πρόγραμμα, αδύνατο να υλοποιηθεί.
Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για success story, γιατί ζούμε μέσα σε αυτή την κοινωνία και γνωρίζουμε ότι χρειάζεται δουλειά, κόπος, χρόνος ώστε οι οικονομικοί δείκτες να έρθουν και να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ευημερία, την πραγματικότητα των πολιτών.
Ξέρουμε τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες –μιας και μιλάμε σήμερα για αυτούς–, τον αγώνα που δίνουν με αξιοπρέπεια για την επιβίωση και θέλουν να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον, όχι να ζουν με τις φαντασιώσεις περί success story.
Είμαστε, λοιπόν, εντός προγράμματος με συνείδηση των δυσκολιών, αλλά πετυχαίνουμε τους στόχους. Και ξέρετε γιατί; Διότι αντιμετωπίσαμε τη φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα των δυνατότερων στρωμάτων, καταπολεμήσαμε τη διαφθορά, μειώσαμε τη σπατάλη, βάλαμε επιτέλους τον κρατικό μηχανισμό να δουλεύει για το δημόσιο συμφέρον και όχι για να εξυπηρετεί τους φίλους μας.
Αυτός είναι και ο δρόμος που θα μας επιτρέψει προοπτικά και τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το ΕΣΠΑ και να πετύχουμε ρεκόρ στην απορροφητικότητά του, η οποία άγγιξε το 98%. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη για δεύτερη χρονιά, επειδή κόψαμε τις εξυπηρετήσεις που κάνατε εσείς.
Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα, που είχαν κολλήσει επί τριετία. Και ξέρετε γιατί είχαν κολλήσει τα μεγάλα έργα. Επειδή δεν τα βρίσκατε στη μοιρασιά. Γι’ αυτό είχαν κολλήσει. Το λέω ευθέως. Θα τα πούμε όλα σήμερα!
Διαμορφώνεται, λοιπόν, κλίμα ανάκαμψης. Διαμορφώνεται κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Και η έξοδος από το πρόγραμμα, με βάση τα οικονομικά μεγέθη, είναι για πρώτη φορά ρεαλιστική και ορατή στην ώρα της, στα μέσα του 2018.
Εντείνουμε, λοιπόν, τις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έτσι ώστε μετά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να είναι δυνατή η πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Εάν, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην υποκίνηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, καλό θα ήταν να το εγκαταλείψετε αυτό το σχέδιο.
Και να μας πείτε ευθέως, κύριε Μητσοτάκη, εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον, άρον την αξιολόγηση, τι ακριβώς θέλετε. Θέλετε να υπογράψουμε ό,τι μας δώσουν; Μιλήστε επιτέλους ευθέως και απαντήστε.
Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ναι ή όχι; Θέλετε τα μέτρα των 4,5 δισεκατομμυρίων, που προτείνει το Ταμείο για το 2019, να τα εφαρμόσουμε, ναι ή όχι; Θέλετε να συνεχιστεί στη χώρα το καθεστώς εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας από τους νόμους τους εργασιακούς, που ισχύουν στην Ευρώπη, που εσείς επιβάλλατε; Θέλετε να συνεχιστεί αυτό, ναι ή όχι;
Τα ερωτήματα, ξέρετε, είναι ρητορικά. Αυτό που θέλετε – και το γνωρίζουν όλοι – είναι να αποτύχει η χώρα και την αποτυχία να την καρπωθείτε πολιτικά εσείς, για να έρθετε μετά ως λευκός ιππότης και σωτήρας. Να κάνετε όμως τι; Τι να κάνετε σε μια κατεστραμμένη χώρα; Να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα: διάλυση κοινωνικού κράτους, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Αυτό είναι το σχέδιό σας, κύριε Μητσοτάκη: Να κάνετε την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη, να αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση, να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους οι πιστωτές, να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα που δεν έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, για να έρθετε εσείς ως σωτήρας να κάνετε τι; Να ολοκληρώσετε την καταστροφή, το σοκ και το δέος που άφησαν στη μέση το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Δεν θα σας το επιτρέψουμε λοιπόν αυτό, κύριε Μητσοτάκη.
Σας ζητώ, λοιπόν, να απαντήσετε σήμερα και σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ως μια καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να επαγγέλλεστε την άποψή σας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να προχωρήσουμε σε ομαδικές απολύσεις; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μια ιδεοληψία της Αριστεράς; Εν τέλει, συνεχίζετε να θεωρείτε – κάτι το οποίο είπατε και στη Βουλή – την κοινωνική πλειοψηφία ως αδαή;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός παλεύει σε δύσκολες συνθήκες. Ευτυχώς, ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να καταλαβαίνει ποιος προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ποιος προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, προκειμένου μόνο να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια. Εδώ, θα είμαστε και θα ξαναμιλήσουμε ευθέως και ανοιχτά.
Η δεύτερη αξιολόγηση – που έχετε πάλι βάλει όλα τα λεφτά σας όλα, όπως και στην πρώτη, ότι δεν θα κλείσει – και θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, όσο κι αν εσείς δουλεύετε για το αντίθετο.
Θα μείνετε και πάλι με το διαρκές σας αίτημα για εκλογές να κοιτάτε απογοητευμένοι, όπως γίνεται εδώ κι έναν χρόνο, που κάνετε αντιπολίτευση στον αέρα με καταστροφολογία, κινδυνολογία, ψέματα και προπαγάνδα.
Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι κάθε φορά τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για τη χώρα και την κοινωνία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα είναι χειρότερα για το δικό σας πολιτικό σχέδιο.
Σας ευχαριστώ.


Ολόκληρη η δευτερολογία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για το αγροτικό ζήτημα ακούσαμε πολλά. Ακούσαμε και υποσχέσεις σε σχέση με τους αγρότες, αλλά και άσφαιρη κριτική. Και φυσικά υπήρξε και μια γενίκευση σε μια σειρά από ζητήματα.
Ας ξεκινήσω, όμως, από το αγροτικό, γιατί αυτό είναι το θέμα της συζήτησής μας.
Από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε τη σημερινή συζήτηση, τα κόμματα που όμως έχουν και μεγάλες ευθύνες γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου για σαράντα και πλέον χρόνια και ιδίως μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτά τα κόμματα που είχαν την ευθύνη και της κατανομής των ενισχύσεων και εξέθρεψαν το θεσμικό πλαίσιο που ευνοούσε τις πελατειακές σχέσεις και έκαναν τη μοιρασιά των επιδοτήσεων και δημιούργησαν κομματικούς φίλους και κατέστρεψαν το συνεταιριστικό κίνημα, ακούσαμε σήμερα κριτική.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να προσπαθήσω να στοιχειοθετήσω και να απαντήσω όσο επιγραμματικά μπορώ σε κάποια από όλα όσα ακούστηκαν.
Ξεκινάω από την αλήθεια για τις πληρωμές. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ήταν η επίλυση των καταστροφικών προβλημάτων που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον αγροτικό χώρο στον τομέα των πληρωμών. Έτσι, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει – και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση – κοντά στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 3.689.000.000 ευρώ για την ακρίβεια, για όλους τους τύπους των ενισχύσεων.
Από αυτά, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά, – δεν είναι στην Αίθουσα – κοντά στο ένα δισεκατομμύριο αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Και τότε, από όσο γνωρίζουμε, κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Εσείς ήσασταν τότε κυβέρνηση, είχατε δημιουργήσει τη φιλολογία περί success story.
Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν καταφέρνατε τότε να πληρώνετε τα χρήματα αυτά στους αγρότες; Για ποιον λόγο παρατήσατε τους αγρότες στο έλεος του θεού και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε για την αγροτική μας πολιτική;
Μας εγκαλείτε, επειδή δώσαμε – αυτονόητο λέει – εμείς αυτά που χρωστούσατε εσείς από το 2011. Από αυτά τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε πληρωμές ενισχύσεων του 2016 και όχι παλιές πληρωμές. Για πρώτη φορά, δηλαδή, μια Κυβέρνηση – καταστροφική, κατά τα άλλα, κατά τα λεγόμενά σας – κάνει το αυτονόητο, αυτό που δεν καταφέρατε να κάνετε ποτέ εσείς, όμως: Να δώσει όλα τα λεφτά στην ώρα τους και να πληρώσει τις ενισχύσεις εντός του έτους, ενισχύσεις που για τους αγρότες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Μπορεί να μας εγκαλείτε σήμερα ή να μην το γνωρίζετε, αλλά οι αγρότες το γνωρίζουν. Και εσείς το γνωρίζετε, αλλά το αποσιωπάτε.
Ταυτόχρονα, πληρώθηκαν 650 εκατομμύρια περίπου που αποτελούσαν ανειλημμένες υποχρεώσεις από κοινοτικά κονδύλια για δημόσια και ιδιωτικά έργα και επενδύσεις τα οποία εκκρεμούσαν από το 2008 και το 2009. Ούτε τότε ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν πειράζει, όμως! Το διορθώσαμε και αυτό. Καταστροφείς, κατά τα άλλα!
Οι επενδυτές και όχι μόνο οι αγρότες το γνωρίζουν και αυτό, όπως και εσείς θα έπρεπε να το γνωρίζετε, διότι και εκεί είχατε κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά κατ’ τα άλλα, διαφημίζατε το success story και την αναπτυξιακή σας πολιτική.
Δεν μείναμε, ωστόσο, εκεί. Για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατομμύρια ευρώ. Να σας θυμίσουμε πόσα είχαν στην τετραετία αυτή από τον ΕΛΓΑ; Οι αγρότες το γνωρίζουν αυτό, το έχουν δει στις τσέπες τους. Θα έπρεπε να το γνωρίζετε και εσείς.
Μέχρι το τέλος του μήνα, όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου. Βεβαίως, να σας προλάβω, αυτό δεν είστε υποχρεωμένοι να το γνωρίζετε, αλλά θα το μάθετε, όπως και ο αγροτικός κόσμος, τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Υπάρχει και κάτι άλλο, ωστόσο, που η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης εντέχνως ξεχνά. Από τα 617-620 εκατομμύρια ευρώ που εδόθησαν στους χαμηλοσυνταξιούχους εν είδει δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατομμύρια – η πλειοψηφία των χρημάτων αυτών, δηλαδή – κατευθύνθηκε στους αγρότες, σε αγροτικές συντάξεις. Και το ποσοστό των αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερο από το 60% του απόλυτου νούμερου που πήγε για αγροτικές συντάξεις, διότι αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι αυτοί έπαιρναν και παίρνουν συντάξεις πολύ χαμηλότερες και η απόφασή μας ήταν η κατανομή να γίνει αντιστρόφως ανάλογα.
Το δεύτερο μέλημά μας ήταν να αμβλύνουμε επιπτώσεις από τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τη Συμφωνία του 2015, που η μεγάλη πλειοψηφία σ’ αυτή την Αίθουσα είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα σηκώνει την παντιέρα της αντίστασης. Το βάρος μας δόθηκε στις φορολογικές και ασφαλιστικές συνταξιοδοτήσεις και επιβαρύνσεις, αλλά και στα οφέλη.
Συγκρατήστε λίγα νούμερα μόνο και μόνο για να μην εκτίθεστε. Σε σύνολο 577.000 δηλώσεων αγροτικού εισοδήματος, οι 516.000 δήλωσαν καθαρό εισόδημα έως 5.000 ευρώ, έχοντας θεσπίσει κατά μέσο όρο 9.000-9.500 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα το αφορολόγητο.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου – πολύ πιο πάνω από το 85%, κοντά στο 90% – δεν επιβαρύνεται.
Όταν η μέση εισφορά για τα εισοδήματα είναι κατώτερη αυτών που ίσχυαν ως σήμερα, ελαφρύνεται ή όχι πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου; Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι – ήταν απολύτως ορθό αυτό που είπα στην πρωτομιλία μου – το 85% των επαγγελματιών αγροτών από το συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού θα βγουν ωφελημένοι.
Όμως, βεβαίως, υπάρχει και ένα ποσοστό μικρό, δεν αντιλέγω, η μειοψηφία, που έχει επιβαρύνσεις. Υπάρχει ένα 5% που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα. Και όλως περιέργως, σε αυτήν τη μειοψηφία ανήκουν, όχι μονάχα οι μεγαλο-εισοδηματίες αγρότες, αλλά και οι μεγαλο-επιδοτούμενοι αγρότες. Εκεί πράγματι υπάρχουν δυσκολίες, διότι για να βγαίνουν τα νούμερα και να υπάρχει ελάφρυνση σε μεγάλη πλειοψηφία, υπήρχε επιβάρυνση εκεί.
Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι για αυτή τη μικρή μειοψηφία του αγροτικού κόσμου έρχεστε σήμερα εδώ να μας κουνήσετε το δάκτυλο, σε σχέση με το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Δεν ισχυρίζομαι ότι μετά το φορολογικό και το ασφαλιστικό η μεγάλη πλειοψηφία, αυτό το 85%, δεν έχει πια προβλήματα να αντιμετωπίσει ή δεν έχει λόγους για να κινητοποιείται ή δεν έχει αιτήματα. Αντίθετα. Όμως, να λέμε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Ποια ήταν η πολιτική που τους ευνόησε πέρσι και το κορυφαίο ζήτημα των κινητοποιήσεών τους, το οποίο λύθηκε, και οι υποσχέσεις μας που έγιναν δεσμεύσεις και πράξεις; Και ποια είναι μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που έχουμε και που μαζί τους και εμείς να σκύψουμε για να τα λύσουμε, δεδομένων όμως των συνθηκών; Το λέω γιατί κινούμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο, ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι που καμώνονταν τους εκπροσώπους των αγροτών, όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη της διαπραγμάτευσης, ερχόντουσαν εδώ και διαδήλωναν και δήλωναν τη συμμετοχή τους υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Μην τα ξεχνάμε αυτά.
Ταυτόχρονα, μην ξεχνάμε ότι με την παρέμβασή μας στο ασφαλιστικό διασώζουμε ένα σύστημα το οποίο ήταν υπό κατάρρευση – είναι κοινή άποψη αυτό, όλοι είχαμε ομονοήσει – διότι δεν θα υπήρχε καν κατώτατη σύνταξη αγροτών σε δέκα χρόνια. Γλιτώσαμε, λοιπόν, το ασφαλιστικό των αγροτών από κατάρρευση, εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιοι σωτήρες ήρθαν να μας σώσουν με το PSI! Και για αυτό οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Πάμε παρακάτω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην αρχίσουμε να απαριθμούμε όλα τα προϊόντα της χώρας με συγκριτικά πλεονεκτήματα ανά περιφέρεια και να λαϊκίζουμε με τοπωνύμια, θα σας πω ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες προκηρύσσονται προγράμματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κάποια μάλιστα από αυτά είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Για τους νέους αγρότες έχει ήδη προκηρυχθεί με τεράστιο ενδιαφέρον πρόγραμμα ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ και τα τοπικά προγράμματα Leader ύψους 376 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία πρόγραμμα ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη μεταποίηση και εμπορία πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα πρόγραμμα ύψους 357 εκατομμυρίων ευρώ. Για την παροχή γεωργικών συμβουλών πρόγραμμα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Όλα τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, εργαλεία ρευστότητας έχουν δρομολογηθεί, ενώ ακόμα και όσα σκοντάφτουν σε δεσμεύσεις συμφωνίας, γίνεται μάχη για να απεγκλωβιστούν. Για ό,τι είναι εφικτό να γίνει, παλεύουμε να γίνει και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε να γίνει.
Επειδή, όμως, ορισμένοι ξεχνούν και στην προσπάθειά τους να γίνουν αρεστοί για μικροπολιτικούς, ψηφοθηρικούς λόγους μιλούν για χρηματοδοτικά εργαλεία και ρευστότητα από τις τράπεζες, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Μήπως εννοείτε για τη ρευστότητα που θα μπορούσε να παράσχει η Αγροτική Τράπεζα, την οποία μέσα σε μια νύχτα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να περάσει σε μια ιδιωτική, αφού την είχατε φεσώσει, εκτός των άλλων, με 240 εκατομμύρια ευρώ, δανεικά και αγύριστα, από τα κόμματά σας.
Αντί, λοιπόν, να πάνε αυτά τα χρήματα στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τα κάνατε καπνό στις τσέπες και στα ταμεία των χρεοκοπημένων κομμάτων και σε προεκλογικές εκδηλώσεις.
Οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν ότι πάγια αιτήματα και στρεβλώσεις τριάντα και σαράντα ετών είναι εξαιρετικά δύσκολο να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χρειάζεται μια συνολική συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και για τις προτεραιότητές μας σε έναν εθνικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Όμως, κύριε Μητσοτάκη, είναι θράσος και υπερβολή από πλευρά σας να λέτε ότι είμαστε κρυμμένοι και δεν τολμάμε να συνομιλήσουμε με τους αγρότες. Ήμουν ο πρώτος Πρωθυπουργός, μετά τη μεταπολίτευση, που τους κάλεσα στο Μαξίμου – δεν υπήρξε άλλος – στη μέση αγροτικών κινητοποιήσεων. Ούτε λάστιχα σκάσαμε εμείς ούτε κολπάκια κάναμε με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τους κάλεσα στο Μαξίμου, συζητήσαμε δυο φορές, πήγα ξανά και τους βρήκα κάποιους από αυτούς, κουβεντιάσαμε. Οργανώσανε κάποιοι δικοί σας κινητοποιήσεις. Καλοδεχούμενες είναι οι κινητοποιήσεις. Δεν τη φοβόμαστε εμείς την κινητοποίηση και την πάλη του απλού, λαϊκού κόσμου. Υπάρχουν πάντοτε και εγκάθετοι, αλλά δεν το φοβόμαστε εμείς αυτό. Αυτά βεβαίως οφείλω να τα επισημάνω.
Σας χρωστάω, όμως, μερικές ακόμα απαντήσεις, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά, γιατί προφανώς η συζήτησή σας δεν έμεινε μονάχα στα θέματα της αγροτικής πολιτικής και οφείλω να δώσω κάποιες απαντήσεις.
Σας άκουσα να με εγκαλείτε εμένα προσωπικά, πρώτη η κ. Γεννηματά, αργότερα αμέσως εσείς, για το ζήτημα του ΔΟΛ. Γιατί ακριβώς, αγαπητοί μου συνάδελφοι, κύριε Μητσοτάκη και κύρια Γεννηματά, μιλάτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Θέλετε να μου εξηγήσετε γιατί ακριβώς με εγκαλείτε και τι ακριβώς ζητάτε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα ποιο είναι το αίτημα σας.
Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα. Είναι από αυτές τις σελίδες που άλλες φορές αρέσκεστε, κύριε Μητσοτάκη, να έρχεστε εδώ και να τις επιδεικνύετε. Ενάμιση χρόνο τώρα στη Βουλή μια με τον Αρκά, μια με κανένα στίχο του Ελύτη και μια με το editorial των «ΝΕΩΝ» έρχεστε.
Ενάμιση χρόνο τώρα έχει μετατραπεί μια εφημερίδα σοβαρή, αξιόπιστη – με τις διαφωνίες που μπορεί να είχαμε – σαν το άλλο αγαπημένο σας φύλλο, του άλλου του κομιστή αυτού
Βγάζει κάθε Κυριακή στα πρωτοσέλιδα λίβελλους εναντίον της Κυβέρνησης, για να κάνετε μετά εσείς δελτία τύπου, και έχει και ένα σπίτι στην Ελβετία, γιατί εκεί διαμένει με την οικογένειά του, με τα λεφτά που έχει βγάλει έξω.
Αυτού, του κομιστή, του φίλου σας, του Αναστασιάδη, του Θέμου Αναστασιάδη. Εγώ δεν θα πω ονόματα; Με έχετε για αυτούς που δεν λένε ονόματα; Και έχετε και το θράσος και έρχεστε και μιλάτε;
Αυτή, λοιπόν, η εφημερίδα η ιστορική επί ενάμιση χρόνο με προπηλακίζει πολιτικά στα πρωτοσέλιδα ή στις ραδιοφωνικές της εκπομπές, γιατί είναι συγκρότημα, ότι τάχα το σπίτι που μένω με νοίκι – μένω σε νοίκι, ξέρετε – είναι σπίτι κάποιου που πήρα από τον πλειστηριασμό, ενός ανθρώπου που δεν είχε να πληρώσει. Άθλιο ψέμα και κανείς δεν βγήκε να κατηγορήσει τότε. Ή ότι δήθεν δίνω ψεύτικα πόθεν έσχες. Κανείς δεν βγήκε να κατηγορήσει τότε. Άθλιο ψέμα. Ή ότι έχω offshore εταιρείες. Στα πρωτοσέλιδα. Με ποιο σκοπό αυτό το πολιτικό bullying, ο προπηλακισμός από αυτούς που ερχόσασταν εσείς και μας φέρνατε τα πρωτοσέλιδά τους;
Για να κάνω το πολύ απλό, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά. Για να κάνω το πολύ απλό. Να κάνω ό,τι έκαναν κι όλοι οι προηγούμενοι, να σηκώσω ένα τηλέφωνο και να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω «Ό,τι έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενοι που έδιναν δάνεια με αέρα, δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα». Δεν το έκανα, όμως, κι ούτε θα το κάνω!
Και ξέρετε κάτι; Μας λέτε ότι δεν έχει σημασία που δεν το κάνατε, αλλά επειδή ένας πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων για διάσωση, θέλουμε να κάνουμε καινούργια διαπλοκή και – πώς το είπατε; – «Βόρεια Κορέα». Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον τύπο και τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω, από την πολιτική στον τύπο και στη δημοσιογραφία, είναι ελεύθερη αγορά. Όταν δικοί μας κάνουν κάτι αντίστοιχο, είναι Βόρεια Κορέα. Αυτά είναι τα μέτρα και τα σταθμά.
Πριν από λίγες μέρες ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Μιχελάκης, έγινε Διευθυντής στον ΑΝΤ1. Βγήκαμε εμείς να πούμε ότι μετακόμισε ο ΑΝΤ1 στη Νέα Δημοκρατία; Ο υιός του κ. Ψυχάρη ήταν διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αργότερα συνάδελφός σας στα έδρανα εδώ. Να σας πω κι άλλα παραδείγματα; Η κα. Σπυράκη, ο κ. Καψής. Δεκάδες παραδείγματα μπορώ να σας πω. Όμως, δεν έχει νόημα να μιλήσω για αυτά.
Να μιλήσουμε επί της ουσίας και η ουσία είναι ότι τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και χρόνια περνούν μια κρίση δομική, μια κρίση που προηγήθηκε, θα έλεγα, της βαριάς οικονομικής κρίσης σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας – διότι σήμερα η ενημέρωση έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο – αλλά βεβαίως και εξαιτίας της πολύ κακής, άθλιας διαχείρισης όλων, όσων ιδιοκτητών εν πάση περιπτώσει, είχαν την ευθύνη. Η αξιοπιστία του χώρου πλήττεται. Ο χώρος συνολικά υποβαθμίζεται, λειτουργεί περισσότερο ως προπαγανδιστικός μηχανισμός και λιγότερο ως πυλώνας αντικειμενικής ενημέρωσης και δημοκρατίας. Και αυτό είναι έλλειμα και για τη δημοκρατία μας. Το χειρότερο είναι ότι με αποκλειστική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τα οικονομικά, μεγάλων και ιστορικών συγκροτημάτων, κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στο γκρεμό.
Ξέρετε, εμένα αλλά και αυτήν την Κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία, διότι είναι προφανές ότι από το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν υπήρξε άλλος Πρωθυπουργός στον τόπο, που να εδέχθη τόση πολλή και άδικη κριτική. Δεν μιλάω για την πολιτική κριτική. Μιλάω για το πολιτικό bullying που αναφέρθηκα πιο πριν. Ωστόσο, τα συγκροτήματα με μια ιστορική αναφορά στον τόπο, οι τίτλοι των εφημερίδων και οι εργαζόμενοι είναι κάτι ξέχωρο από όλα αυτά. Και θέλω να το πω και δημόσια από αυτό το βήμα ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη, αν κλείσουν και «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», όπως και το «ΕΘΝΟΣ», όπως και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», όπως ήταν και αρνητική εξέλιξη που έκλεισε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αλλά δεν είδαμε πολλά δάκρυα τότε.
Εδώ, όμως, πρέπει να μιλήσουμε ευθέως. Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουμε. Αλλά μέχρι στιγμής, επενδυτές δεν υπάρχουν. Η ιδιοκτησία, εξ όσων γνωρίζω, δεν θέλει να βάλει χρήματα. Όμως, οι τράπεζες δάνεια με «αέρα» δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, όμως, ζητούν και δικαίως ζητούν λύσεις. Ζητούν να βρεθούν τρόποι, ώστε να μην κλείσουν τα έντυπα, ώστε να έχουν ρευστότητα.
Ζητούν όσο διαρκεί η εκκαθάριση – που απ’ όσο ξέρω στον ΔΟΛ ξεκινά το επόμενο διάστημα, με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, διότι τα δάνεια έχουν καταγγελθεί – να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται, αυτονόητο αίτημα από την πλευρά τους, ζητούν να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μην χαθεί η εμπορική τους αξία.
Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Θέλω, όμως, να το ξεκαθαρίσω. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, δεν θα γίνει με τους τρόπους που μάθαμε να γίνονται στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά ή ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους. Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Αλλά, θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας, που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του τύπου. Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση. Εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία.
Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, διότι άλλα πράγματα ειλικρινά τους ενδιαφέρουν. Τους ενδιαφέρουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Θέλω λοιπόν, να κλείσω. Σας είπα στην πρωτομιλία μου να πάρετε θέση για μια σειρά ζητήματα. Να πάρετε θέση και για τα θέματα, που αφορούν την οικονομία. Δεν πήρατε. Σας ζήτησα να απαντήσετε για το αν θέλετε περισσότερα μέτρα, όπως ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν επιμένετε στην άποψη ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι μια αριστερή ιδεοληψία. Δεν απαντήσατε. Ελπίζω να απαντήσετε στη δευτερομιλία σας. Έχει ανάγκη ο πολιτικός διάλογος να υπάρχουν θέσεις, συγκεκριμένες, καθαρές ανάμεσα στα κόμματα.
Θέλω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μια αναφορά και σε κάποια τα οποία είπε η κα. Γεννηματά. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική πολιτική – λέει – στον τόπο, διότι εμείς δεν την ασκούμε. Το ερώτημα, κυρία Γεννηματά, είναι ποια είναι αυτή η πολιτική και με ποιους; Προοδευτική πολιτική ήταν αυτή, η οποία εφαρμόσατε, συγκυβερνώντας με τη Νέα Δημοκρατία από το 2012 έως το 2014; Ήταν προοδευτική πολιτική; Ήταν προοδευτική πολιτική η επιλογή του κ. Βενιζέλου με το PSI να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους; Ήταν προοδευτική πολιτική η απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και η ταύτισή σας με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και δεξιές πολιτικές; Το ότι συγκυβερνούσατε στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη; Για να δούμε και το με ποιους.
Είναι προοδευτική πολιτική ότι ήσασταν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο με Γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο, που φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμα και χθες προκάλεσε τον ελληνικό λαό, την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του πηγαίνοντας σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια δέκα χρονών; Τι αθλιότητα! Ήσασταν μαζί με τον κ. Μπαλτάκο, στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Με ποιους, λοιπόν, η προοδευτική πολιτική;
Αυτά, όμως, θα μου πείτε ανήκουν στο χθες. Η επόμενη μέρα; Όλα τα έχει κάνει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι στην Κυβέρνηση. Δεν ταυτίζεται με την ίδια άποψη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Είναι δική σας εκτίμηση αυτή. Ανοίγουν δεξιά και αριστερά ζητήματα, αλλά ξέρετε, εμείς έχουμε μια στάση αρχών και αξιών. Μιλάγαμε για απλή αναλογική, 25-30 χρόνια, γίναμε κυβέρνηση και το φέραμε στη Βουλή. Δεν λέγαμε άλλα χθες και άλλα κάναμε σήμερα.
 Όταν ήλθε η απλή αναλογική για να ψηφιστεί στη Βουλή, το ίδιο νομοσχέδιο που η κα. Γεννηματά είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, τότε στρίψατε διά του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη, γίνατε για άλλη μια φορά «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, μη μιλάτε για προοδευτική πολιτική, διότι έχετε ευθύνες και οι ευθύνες αυτές δεν παραγράφονται.
Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές ξεχωριστά, σε παράλληλους δρόμους όμως, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου. Εσείς τα δίνετε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Λογαριασμός σας. Ο κόσμος που ακολουθεί ιστορικά την παράταξή σας, όμως, δεν θα σας ακολουθήσει σ’ αυτή την παράδοση.
Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σήμερα εδώ και εμφανίζεται ως ο ιππότης που θα σώσει την οικονομία και τη χώρα. Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, γιατί κάθε φορά που ανεβαίνετε σ’ αυτό το βήμα αναφέρεστε στον κ. Καρανίκα; Τι έχετε μαζί του; Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Harvard, όμως δεν είναι ούτε Παπασταύρου, δεν είναι ούτε Χριστοφοράκοι, δεν είναι ούτε «αυτοφωράκηδες», ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους.
Είναι βαθιά η ταξική αντιπαλότητα που βγάζετε μέσα από τις πολιτικές σας αναφορές.
Κλείνοντας, θέλω να σας το πω ευθέως: Έχετε ένα σχέδιο. Το είχατε και στην πρώτη αξιολόγηση, το επαναλαμβάνετε και στη δεύτερη. Το μοναδικό σας σχέδιο είναι: «Βάστα Σόιμπλε και βάστα ΔΝΤ».
Δεν θα σας βγει, όχι γιατί θα μας χαριστούν, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο και κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο «ξήλωμα της κάλτσας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλοι «καθόμαστε πάνω στο ίδιο κλαρί». Το σχέδιό σας είναι καταστροφή, για να έλθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική με ξεπούλημα, απολύσεις, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους, μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Οι διαχωριστικές γραμμές, όμως, έχουν ήδη χαραχθεί. Εμείς με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, εσείς με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και μ’ αυτή την αλαζονική, αντιαισθητική ελίτ να παλεύετε για την παλινόρθωσή σας, αλλά ο τροχός της ιστορίας έχει ήδη γυρίσει.
Σας ευχαριστώ.