Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Για ποιου Συνασπισμού το τέλος γίνεται λόγος;


Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Α. Αλαβάνο, αναφορικά με παλαιότερο άρθρο του, όπου – όπως είπε – είχε προβλέψει, το τέλος του ΣΥΝ.

"Βεβαίως διαψεύστηκε" δήλωσε κατηγορηματικά ο σ. Κωσταντόπουλος. Ομολογώ ότι προσωπικά δεν είχα υπ΄ όψη μου το συγκεκριμένο άρθρο, ούτε το χρόνο που δημοσιεύτηκε.

Συμπεραίνω όμως ότι αναφερόταν στην προ 2004 εποχή του ΣΥΝ και νομίζω ότι ο σ. Αλέκος για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε!

Γιατί – παρά τις προσπάθειες ορισμένων στελεχών του – έχει τελειώσει ο ΣΥΝ της αμφισημίας και της πολυγλωσσίας. Έχει τελειώσει ο ΣΥΝ σαν «κόμμα συμπλήρωμα» . Έχει τελειώσει η περίοδος που η Κουμουνδούρου παρήγαγε στελέχη για τη Χ. Τρικούπη.

Αυτός ο ΣΥΝ έχει τελειώσει γιατί τα απλά μέλη και φίλοι του παλέψαμε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ΣΥΝ, με νέα ηγεσία, απαλλαγμένο, σε μεγάλο βαθμό, από λάθη του παρελθόντος, Ένα ΣΥΝ με αριστερή, ριζοσπαστική, κινηματική πολιτική που κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τις παλιές του αμαρτίες αλλά να μπει στον κόσμο με ανανεωτικές ριζοσπαστικές ιδέες, να αναπτύξει μαζί με τους συμμάχους του στο ΣΥΡΙΖΑ πλούσια δράση στη νεολαία, στα πανεπιστήμια, στους δήμους, στα συνδικάτα.

Αυτόν τον ΣΥΝ θέλουμε και γι αυτόν παλεύουμε.

Οι πολλαπλές διαφορετικές δηλώσεις του Ν. Κ. και άλλων συντρόφων, που ξαναθυμήθηκαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, σαν μείζον θέμα επικαιρότητας, ή που επιλέγουν ν' ανοίξουν μέτωπο με τη σπουδάζουσα νεολαία, ακούγονται σαν φτωχιές φωνές από το παρελθόν. Ένα παρελθόν που ταιριάζει σ' ένα ΣΥΝ του 3%.

Ίσως να σκέφτονται ορισμένοι ότι έτσι μπορούν να επιβιώνουν πολιτικά και να βρίσκονται στην επικαιρότητα, εξυπηρετώντας την προσωπική τους προβολή.

Δεν ξέρω αν ο Αλαβάνος επέλεξε "δραματικούς αφορισμούς για τη κάθοδο στον Άδη", το σίγουρο όμως είναι ότι η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΝ και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέσω "του αριστερού παραδείσου"!

Και πρέπει ν' αναγνωρίσω ότι σ' αυτήν την πορεία ο σ. Κωνσταντόπουλος έχει παίξει θετικό ρόλο. Τόσο με τη συμβολή του στην αρχική φάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος το 2004. Οπωσδήποτε αυτά του τα χρωστάμε.


Άννα Σπαταλά

Μέλος της ΠΚ Ελληνικού του ΣΥΝ