Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Αντι Σχολείο Μητροπολιτικό Μέγαρο στην Γλυφάδα

Ιερά... μεγαλεία αντί για σχολεία

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αν «όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή», τι κάνει όποιος εμποδίζει την ανέγερση σχολείου;... Το ερώτημα μένει μετέωρο, τη στιγμή που η Εκκλησία διεκδικεί χώρο σε οικόπεδο σχολικής χρήσης διότι, λέει, θέλει εκεί να κτίσει το Μητροπολιτικό Μέγαρο Γλυφάδας! «Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος μάς έχει απειλήσει ακόμη και με το επιτίμιο της ακοινωνησίας αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώρια οπισθοχώρησης. Θα μας βρίζουν αύριο τα παιδιά...» μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Γλυφάδας, Γεώργιος Κολώνης: «Ο υπουργός Παιδείας δεν απαντά στις εκκλήσεις μας. Ακούμε ότι έχει πρόβλημα διότι μένει στην περιοχή και έχει επαφές με τον δεσπότη που τον πιέζει. Ούτε όμως στον δήμο βρίσκουμε ισχυρή συμπαράσταση»...

Η Γλυφάδα είναι μια από τις περιοχές με την εντονότερη αύξηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αξίες γης απογειώθηκαν με συνέπεια κάθε ιδιοκτήτης γης να αποφεύγει με κάθε μέσον την απαλλοτρίωση προτιμώντας αντιπαροχή με οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες.

Χαρακτηριστικότατη είναι παλαιότερη υπόθεση με άλλο οικόπεδο όπου επρόκειτο να κτισθεί το 5ο Λύκειο Γλυφάδας. Το οικόπεδο, που κατελήφθη τελικώς από τέσσερις αγέρωχες πολυκατοικίες, χάθηκε για τους μαθητές παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η απαλλοτρίωσή του από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων έναντι 560 εκατ. δραχμών το 1999 (βλέπε «Ε»-«Στοιχειωμένη απαλλοτρίωση» - 2/6/2003) αφού μεσολάβησε όργιο προχειρότητας από πλευράς Δημοσίου.

Το οικόπεδο στο οποίο διεκδικεί τώρα μερίδιο η τοπική Εκκλησία βρίσκεται σε άλλο σημείο, πολύ κοντά στην παραλιακή λεωφόρο και στο ύψος των Αστεριών. Περιβάλλεται από τις οδούς Χ. Νέγρη, Οινόης, Πανδώρας και Ζαμάνου. Μέσα στο τετράγωνο υπάρχουν ήδη δύο πολυκατοικίες, ενώ ο ελεύθερος χώρος φτάνει τα 3,1 στρέμματα. Η έκταση κρίθηκε κατάλληλη από τις αρμόδιες επιτροπές παρά το γεγονός ότι με τις νέες προδιαγραφές χρειάζονται τουλάχιστον 4,8 στρέμματα για δωδεκαθέσιο σχολείο ώστε να μένει και χώρος ελεύθερος.

«Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι το τελευταίο ελεύθερο στην περιοχή» λέει ο κ. Κολώνης. «Εχουμε περίπου 9.000 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα νηπιαγωγεία δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις φέτος. Γονείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε γειτονικούς δήμους ή στα ιδιωτικά για να αποφύγουν σχολεία υπεράριθμα ή άλλα που στεγάζονται σε μισθωμένα πρώην εργοστάσια. Και δεν μιλούμε για οικογένειες με κάποια οικονομική άνεση αλλά και πολύ φτωχές σε ορισμένες περιοχές».

Το επίμαχο οικόπεδο έμεινε ελεύθερο διότι ανήκε στο υπουργείο Υγείας. Πρόσφατα μεταβιβάσθηκε στο υπουργείο Παιδείας για να κτισθεί το 2ο Λύκειο. Η δωρεάν παραχώρηση φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη και στην Εκκλησία. «Οταν είπαμε στον μητροπολίτη να αγοράσει χώρο για να κτίσει το μέγαρό του, μας είπε ότι δεν έχει χρήματα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων.

«Ευήκοα» ώτα...

Η απαίτηση της Εκκλησίας φαίνεται πως βρήκε θετική ανταπόκριση. «Μας το ανακοίνωσε μάλιστα εύχαρις και ο ίδιος ο μητροπολίτης όταν έκανε τον αγιασμό φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου» λέει ο κ. Κολώνης. Δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων εμφάνιζαν σύμμαχο της Μητρόπολης και τον αντιδήμαρχο Γλυφάδας, Οδ. Παπαδόπουλο. «Το έχω ακούσει και εγώ» μας λέει ο δήμαρχος Γ. Θεοδωρόπουλος: «Αυτά συμβαίνουν καμιά φορά στην πολιτική (!). Σημασία έχει η εκφρασμένη θέση του δήμου ότι θέλουμε εκεί να κτισθεί δωδεκαθέσιο σχολείο. Αν μπορούσε να γίνει εννεαθέσιο σχολείο και να χωρέσει το μητροπολιτικό μέγαρο θα ήταν καλά. Αλλά αφού οι γονείς ζητούν δωδεκαθέσιο, αυτό ζητούμε και εμείς»...


arihadj@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2008