Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΑΝΑΥΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ


Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 και δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στους ενδιαφερόμενους Δήμους κ.λ.π. το σχέδιο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος της 31-8-78 (ΦΕΚ 544 Δ’ ) περί προστασίας του Υμηττού.
Ενώ οι στόχοι της πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ / ΟΡΣΑ όπως αναφέρεται είναι «η αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας, η ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ορεινού όγκου, η προσαρμογή στις κατευθύνσεις του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας 1985 και οι περιορισμοί των ‘ευκαιριών’ για αυθαίρετη δόμηση», δυστυχώς αυτό που διαπιστώνεται γι’ άλλη μια φορά είναι ότι ο Υμηττός αντιμετωπίζεται από την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. σαν ένα μεγάλο οικόπεδο που προσφέρεται για αντιπαροχή...

Με την προγραμματιζόμενη τροποποίηση, γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές και να συνεχιστεί η «νομότυπη» δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων, με συνέπεια ο Υμηττός να χάσει εντελώς τον δασικό του χαρακτήρα και να μετατραπεί σε ένα «αστικό πάρκο».
Επιχειρείται να νομιμοποιηθούν εγκαταστάσεις, που ήδη έχουν κριθεί παράνομες από το Σ.Τ.Ε. (γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, Κέντρο Υψηλής Τάσης ΔΕΗ Ηλιούπολης – Αργυρούπολης κ.α), ενώ προβλέπεται η θεσμοθέτηση χρήσεων νέων έργων υποδομής και δικτύων στο βουνό, κυρίως νέων μεγάλων οδικών αξόνων επέκτασης της Αττικής οδού προς τα νότια προάστια και τα Μεσόγεια, καθώς και πάρκο κεραιών.
Επίσης συνεχίζουν να παραμένουν δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού, (στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

Το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει σήμερα για την προστασία του Υμηττού, διαπιστώνεται καθημερινά, ότι δεν μπορεί να σταματήσει την βάναυση κακοποίηση του ελεύθερου δασικού χώρου του βουνού.
Αντί όμως η Κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ ένα Προεδρικό Διάταγμα πλήρους και αποτελεσματικής προστασίας του Υμηττού από μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα, από καταπατητές, από κάποιους Δήμους, από Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, από όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν τη δημόσια γη σαν εμπόρευμα και οικόπεδό τους, ανέχεται και καλύπτει κάθε είδους αυθαιρεσία, προχωρώντας σε νομιμοποιήσεις εκ των υστέρων.


Αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει και με την προτεινόμενη τροποποίηση του Π.Δ 544 Δ΄ / 1978, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερες πληγές στο βουνό, αλλά και το «περί δικαίου αίσθημα» των πολιτών.


Εμεις ως Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού, συλλογικότητα πολιτών, μαζικών φορέων και δημοτικών κινήσεων γύρω από τον Υμηττό :

Καταγγέλλουμε στον Ελληνικό λαό τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Υμηττός (πυρκαγιές – εμπρησμοί – αυθαίρετες ή νομότυπες οικιστικές επεκτάσεις – καταπατήσεις δημόσιας δασικής γης - ανεπάρκεια αναδασώσεων - κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών για την προστασία του).

Ζητάμε:
- την τροποποίηση του ισχύοντος Π.Δ. στην κατεύθυνση της πλήρους επέκτασης της Α’Ζώνης προστασίας σε όλο τον Υμηττό.
- την κατοχύρωση της δημόσιας δασικής γης.
- την απόσυρση του προτεινόμενου προεδρικού διατάγματος.

Απαιτούμε :
- Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό - Όχι στα Σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ
- Ο Υμηττός να γίνει δάσος ξανά...
- Η ζωή άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά των εργολάβων και των εμπόρων γης...


Στα πλαίσια μιας ουσιαστικής (και όχι τυπικής) δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του ισχύοντος Π.Δ. και την προώθηση από την κυβέρνηση της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας στον Υμηττό,

διοργανώνουμε Δημόσια Συζήτηση με θέμα:

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ – ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ»

την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ.
στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης
(Λ. Σοφ. Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα – Κεντρική πλατεία Ηλιούπολης)

8.2 2009


Το (προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής

Τηλεφ. Επικοινωνίας: 210 9954362 / Ηλιούπολη - 6977749011 / Γλυφάδα
6932 254161 / Ελληνικό – 6977 703857 / Αργυρούπολη
6972 846606 / Βούλα, Βάρη – 6932 885664 / Βύρωνας
6974 775279 -6972414920 / Χολαργός - 6973 214771 /