Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ


Ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα του αγώνα της ΠΕΚΟΠ, του σωματείου της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία συντελέστηκε χθες, σκορπώντας αισιοδοξία κι ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στους απανταχού επισφαλώς εργαζόμενους.

Το κεντρικό αίτημα της απομάκρυνσης της εργοδοτικής εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ του Ν. Οικονομάκη από τον ΗΣΑΠ, εξαιτίας των αυθαιρεσιών εις βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα και της μη τήρησης των όρων της σύμβασης έργου, βαδίζει, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία υλοποίησής του.

Η θετική εξέλιξη προέκυψε στη συνάντηση στον κατειλημμένο από πρωτοβάθμια σωματεία, ΗΣΑΠ μεταξύ εκπροσώπων της ΠΕΚΟΠ, της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ και του διευθύνοντα συμβούλου Ν. Παπαθανάση, όπου ο τελευταίος παρά την αρχική του απροθυμία υιοθέτησε τελικά και επίσημα τα αιτήματα του σωματείου.

Τρία σημεία συμφωνίας

Έτσι με γραπτή ανακοίνωση δεσμεύτηκε πως η Α.Ε. ΗΣΑΠ θα προβεί σε "όλες τις δέουσες ενέργειες διαπίστωσης αντισυμβατικής συμπεριφοράς της εργολάβου της εταιρείας που θα επισύρει την κύρωση της καταγγελίας της με αυτήν υφισταμένης της σύμβασης", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρακτικό που συντάχθηκε.

Με άλλα λόγια, θα διερευνηθεί στη βάση των καταγγελιών σε ποιο βαθμό δεν εφαρμόζονται οι όροι της σύμβασης από την ΟΙΚΟΜΕΤ του Ν. Οικονομάκη ώστε να κηρυχθεί έκπτωτος. Δεύτερο αίτημα που έγινε δεκτό είναι η εισήγηση από μεριάς διοίκησης του ΗΣΑΠ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τη διενέργεια του καθαρισμού, αίτημα με σαφείς πολιτικές διαστάσεις αφού για την υλοποίησή του εξαρτάται άμεσα από τη βούληση της κυβέρνησης.

Τέλος, συμφωνήθηκε πως στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τους καθαρισμούς, οι όροι του διαγωνισμού θα προκύψουν σε στενή συνεργασία με το σωματείο των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ και με την ΠΕΚΟΠ ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των νόμιμων δικαιωμάτων.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Παπαθανάσης επέμενε πως για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω νομικά το ζήτημα. Υποχώρησε όμως όταν οι συνδικαλίστριες παρουσίασαν μια σειρά από στοιχεία που αποδείκνυαν τις παρανομίες του Ν. Οικονομάκη σε σχέση με τη μη καταβολή των βαρέων και ανθυγιεινών με το “κόλπο” του μισάωρου διαλείμματος, σημειώνοντας πως είχαν γνωστοποιήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο με καταγγελίες, την κατάσταση που επικρατεί.

Απαιτώντας από τον κ. Παπαθανάση να αναλάβει τις ευθύνες του, με δεδομένο ότι εδώ και χρόνια συντελούνταν διασπάθιση δημοσίου χρήματος αφού άλλο ποσό έδινε ο ΗΣΑΠ στην ΟΙΚΟΜΕΤ και άλλο έφτανε στις εργαζόμενες και απειλώντας ακόμη και με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, οι εργαζόμενες κατέληξαν σε συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο ανοίγοντας μια νέα σελίδα στους αγώνες των επισφαλών τόσο στον κλάδο της καθαριότητας όσο και γενικότερα.

Δάφνη ΣΦΕΤΣΑ