Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή εικοσιτετράωρη απεργία, καθώς εκτιμάται πως 10-15 χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Ισχυρή η παρουσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ σε ποσοσστό 90% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα εργοστάσια της χώρας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Κεντρικό αίτημα η προστασία της απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στιγμιότυπα από τη χθεσινή πανελλαδική πορεία
Δημοσίευση: 03-04-2009 12:41
Η διαδήλωση είχε αφετηρία το Πεδίον του Άρεως και κατέληξε στη Βουλή με πολλές συμβολικές στάσεις σε υπουργεία. Έξω από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων οι διαδηλωτές έριξαν αυγά. Μια δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, με τους διαδηλωτές να κατευθύνονται προς τη λεωφόρο Συγγρού. Στη Θεσσαλονίκη, με μαζική προσέλευση πραγματοποιήθηκαν επίσης οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά και το ΠΑΜΕ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας κυβέρνηση και εργοδότες ότι θέλουν να επιρρίψουν στους εργαζόμενους τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να εμποδίσουν τις απολύσεις και να στήσουν μπλόκο στις διαθεσιμότητες και στις υποχρεωτικές άδειες, ενώ τόνισε ότι οι άδικες πολιτικές όταν δεν αλλάζουν ανατρέπονται. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ από την άλλη μεριά, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση καταργεί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον 150.000 εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών στο Δημόσιο.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ κλειστές παρέμειναν πολλές τράπεζες και σχολεία, την ίδια στιγμή που υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία υπολειτούργησαν. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προέβησαν σε τετράωρη στάση εργασίας με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μόνο πτήσεις εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ για τον μήνα Μάρτιο, παρατηρείται αύξηση των απολύσεων αλλά και της ελαστικοποίησης της απασχόλησης, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Το Μάρτιο μόνο έγιναν 4.019 απολύσεις, ενώ, αναγγέλθηκαν άλλες 398 διαθεσιμότητες, την ίδια στιγμή που 18 επιχειρήσεις προσέφυγαν σε ελαστικές μορφές εργασίας για 3.500 εργαζόμενους.
ΠΗΓΗ:TVXS.gr