Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Οι ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές κλείνουν ένα σχολείο στη Γλυφάδα.


την Τετάρτη 4/6/14 στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα 
Συνέλευση – Συγκέντρωση 
των Γονέων των 3ου και 18ου  Δημοτικών Σχολείων με την συμπαράσταση  της Ένωσης Συλλόγων Γλυφάδας και έχουν καλεστεί εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων, οι επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων Γλυφάδας και οι Βουλευτές των  κομμάτων και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειές

ΓΛΥΦΑΔΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων Γλυφάδας
Χρονικό Κινητοποιήσεων για να μην κλείσει το 18ο Δημοτικό Σχολείο (συγχώνευση του με το 3ο Δημοτικό Σχολείο) και απαίτηση να αποπερατωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής του διδακτηρίου του 18ου Δημοτικού Σχολείου που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.
Την Τρίτη 20 Μάη  έγινε κοινή συνέλευση, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων  του 3ου  και 18ου Δημοτικών Σχολείων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Γλυφάδας και του Συλλόγου δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ψηφίστηκε κείμενο διαμαρτυρίας και οι Σύλλογοι Γονέων την Πέμπτη 22 Μαΐου πραγματοποίησαν στην έναρξη του σχολείου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Παπανδρέου στην Α. Γλυφάδα.
Την Κυριακή 25Μάη οι Σύλλογοι Γονέων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Σχολείο που είχε οριστεί ως εκλογικό κέντρο, με κυρίαρχο αίτημα όχι μόνο την ανατροπή της απόφασης για συγχώνευση του 18ου  Δημοτικού με το 3ο Δημοτικό αλλά και την ολοκλήρωση αποπεράτωσης του σχολείου του 18ου Δημοτικού και συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 υπογραφές.
Συνεχίζουμε, την Τετάρτη 4/6/14 στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα Συνέλευση – Συγκέντρωση των Γονέων των 3ου και 18ου  Δημοτικών Σχολείων με την συμπαράσταση  της Ένωσης Συλλόγων Γλυφάδας και έχουν καλεστεί εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων, οι επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων Γλυφάδας και οι Βουλευτές των  κομμάτων και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειές μας.
Σας αποστέλλουμε τα κείμενα διαμαρτυρίας μας με τα οποία έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση  Αττικής (Τσόχα) και στην Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Δ’ Αθηνών.
Ακολούθως αναρτώνται: 1)διαμαρτυρία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  3ου & 18ου Δημοτικών Σχολείων Γλυφάδας 2) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΆΔΑ"


ΣΥΛΛΟΓΟI ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ου & 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Γλυφάδα 15/5/2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Με ανάμικτα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης, πληροφορηθήκαμε σήμερα την απόφαση «συγχώνευσης» του 18ου με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.
Θεωρούμε την απόφαση απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
1. Το σύνολο των μαθητών των δύο σχολείων υπερβαίνει τους 360. Το σχολείο αυτό θα είναι τεράστιο.
Εάν δε το σχολείο γίνει «ολοήμερο- ΕΑΕΠ», όπως τα γειτονικά, ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί κι άλλο.
2. Τα δύο σχολεία στεγάζονται στον ίδιο χώρο τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο γίνεται φανερή η ακαταλληλότητα του χώρου να στεγάσει τόσους πολλούς μαθητές. Οι ακατάλληλες τουαλέτες για τόσα παιδιά και οι αίθουσες που έχουν φτιαχτεί στην πιλωτή είναι δύο μόνο από τα παραδείγματα που υποδηλώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου και τις προβληματικές συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τόσα πολλά παιδιά.
3. Αναμέναμε (και αναμένουμε ακόμα) την επισκευή και παράδοση του κτιρίου του 18ου
Δ.Σ. στον χώρο του, επί της οδού Σοφίας Βέμπο, όπως είχαν δεσμευτεί οι υπηρεσίες του Δήμου Γλυφάδας. Εκεί δηλαδή που στεγαζόταν πριν την απόφαση «προσωρινής» συστέγασής του με το 3ο Δ.Σ. Αντί γι’ αυτό το 18ο ΔΣ κλείνει. Η υπομονή και κατανόηση μαθητών και γονέων, λόγω της κρίσης, εκλήφθηκε ως αποδοχή της διαιώνισης των σημερινών απαράδεκτων συνθηκών.
4. Τα παιδιά της περιοχής μας, φαίνεται ότι είναι δεύτερης κατηγορίας μαθητές. Δεν αρκεί η έλλειψη κοντινού Γυμνασίου- Λυκείου, θα έχουνε και ένα τεράστιο και απρόσωπο Δημοτικό για να είναι ολοκληρωμένη η ταλαιπωρία τους.
5. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι παρατηρείται μείωση αριθμού μαθητών στην περιοχή που να δικαιολογεί το κλείσιμο- συγχώνευση μιας σχολικής μονάδας.
6. Ο μοναδικός πλέον διευθυντής της συγχωνευμένης μονάδας θα έχει να αντιπετωπίσει τις
αυξημένες ανάγκες της διαχείρισης θεμάτων περισσότερων των 360 μαθητών και των οικογενειών τους, της υποστήριξης των δασκάλων και της διεκπεραίωσης της μεγάλης απαιτούμενης γραφειοκρατίας. Η προσωπική του σχέση με τους μαθητές μας και τους γονείς και η εμπλοκή του στην εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πρακτικά αδύνατη.
7. Η συγχώνευση προβλέπει μείωση οργανικών θέσεων των δασκάλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τμήματα θα συμπτυχθούν, άρα ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα θα μεγαλώσει. Αυτό υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας.
8. Οι λιγότεροι δάσκαλοι θα πρέπει να επιβλέπουν στα διαλείμματα ίδιο αριθμό μαθητών. Αυτό υποβαθμίζει το επίπεδο ασφάλειας των παιδιών μας, ιδιαίτερα σε ένα χώρο που έχει προβλήματα υγιεινής, ασφάλειας και νομιμότητας.
9. Η υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης θα επιταθεί από τις αλλαγές στην ειδική αγωγή, με την κατάργηση της «παράλληλης στήριξης» σε παιδιά με δυσκολίες στην μάθηση και την συμπεριφορά.
Έτσι οι λιγότεροι δάσκαλοι στο σχολείο μας θα πρέπει να λειτουργήσουν με περισσότερα παιδιά ανά τμήμα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με τις συγκεκριμένες δυσκολίες, χωρίς να παρέχεται η εξατομικευμένη βοήθεια που ως πέρυσι προβλεπόταν για τα παιδιά αυτά.
10. Η λήψη απόφασης για τη συγχώνευση- κλείσιμο έγινε με απολύτως αδιαφανή τρόπο. Δεν υπήρξε διαβούλευση, δεν υπήρξε αιτιολόγηση, οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς αγνοήθηκαν απολύτως.
11. Μπροστά σε όλα αυτά, η αναταραχή στα παιδιά που θα κληθούν να αποχωριστούν τους
συμμαθητές τους και τους φίλους τους για να διαμοιραστούν σε άλλα τμήματα, η διατάραξη της συνέχειας της σχέσης μαθητών- δασκάλων- γονέων που θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή και η άσκοπη ταλαιπωρία δασκάλων που θα χάσουν οργανικές θέσεις ακούγονται απλές λεπτομέρειες σε μια διαδικασία απρόσωπη, παράλογη και ανάλγητη.
Απαιτούμε την αναθεώρηση της απαράδεκτης αυτής απόφασης. Τα παιδιά της περιοχής μας δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων των 3ου  και 18ου  ΔΣ Γλυφάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  "ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΆΔΑ"

Οι ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές κλείνουν ένα σχολείο στη Γλυφάδα.

                Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίθεση στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει και σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και ανάμεσά τους τη συγχώνευση του 18ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας με το 3ο Δημοτικό. Είναι απαράδεκτη και δε βασίζεται σε καμία απολύτως εισήγηση των αρμόδιων διευθύνσεων η συγχώνευση ενός 6θέσιου σχολείου με ένα 12θέσιο και η μετατροπή του σε 16θέσιο.
                Με τον τρόπο αυτό συγχωνεύονται τάξεις, μεγαλώνει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και συσσωρεύονται πλέον των 350 μαθητών σε μία σχολική μονάδα. Η συγχώνευση σε πολυάριθμα τμήματα προφανώς και δυσχεραίνει την παιδαγωγική διαδικασία και ακυρώνει την ανάγκη ενασχόλησης του δασκάλου με παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή καταργείται η «παράλληλη στήριξη» που προβλεπόταν έως πέρσι. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτή η δυσκολία ενός διευθυντή να έχει προσωπική αντίληψη για όλο αυτό το μαθητικό δυναμικό.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δείχνουν και στην περίπτωση αυτή την ανάλγητη και αντιεκπαιδευτική πολιτική τους που αδιαφορεί πλήρως για το συνεχώς μειούμενο επίπεδο μόρφωσης που παρέχεται στα παιδιά μας.
Ευθύνες έχουν και η απερχόμενη δημοτική αρχή καθώς και όλες οι προηγούμενες που έχουν αδιαφορήσει επί πολλά χρόνια και δεν έχουν μεριμνήσει για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου όπου ανακατασκευαζόταν το 18ο Δημοτικό Σχολείο (στη συμβολή των οδών Σάκη Καράγιωργα και Σοφίας Βέμπο) και απομένει εδώ και χρόνια το κουφάρι του να «κοσμεί» την περιοχή.
Η «Ανατροπή στη Γλυφάδα – Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των Συλλόγων Γονέων του 3ου και 18ου Δημοτικών  σχολείων και θα συνδράμει στις αγωνιστικές δράσεις τους για την ανατροπή των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας.
Η αδιαφανής αναιτιολόγητη δυσμενής για τα παιδιά πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που μόνο στόχο θέτει να παρουσιάσει «δημοσιονομικό πλεόνασμα» σε βάρος των παιδιών μας πρέπει να καταδικαστεί.
Στους υποτελείς στην Τρόικα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουμε την ευκαιρία την Κυριακή 25/5 να δώσουμε την απάντηση που τους πρέπει. ΦΥΓΕΤΕ!
Επιπλέον σταθερά θα απαιτήσουμε τόσο το παλιό όσο και το νέο δημοτικό συμβούλιο να πάρει άμεσα απόφαση (κάτι που ούτε ο εκλεκτός της ΝΔ ούτε ο μνημονιακός κ. Κόκκορης έκαναν τις δύο τελευταίες θητείες) για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου όπου βρίσκεται το παλιό υπό ανακατασκευή σχολικό κτίριο και να πιέσει την Κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
Ας τολμήσουν να δεσμευτούν σήμερα κιόλας!
23 Μαΐου 2014
Μαζί ανατρέπουμε!  / Μαζί δημιουργούμε!
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
Κ. Αθανάτου 22 Γλυφάδα τηλ. 210.96.24.294
http://www.anatropistiglyfada.com/