Κυριακή 15 Μαΐου 2016

εδώ στο νότο: Βρωμάει σκάνδαλο το "Ελληνικό": Άνθρωπος του Σαμαρ...


εδώ στο νότο: Βρωμάει σκάνδαλο το "Ελληνικό": Άνθρωπος του Σαμαρά...:
γράφει ο Δημήτρης Βάσσιος


Σκάνδαλο μεγατόνων φαίνεται να κρύβουν οι σχεδιασμοί του Λάτση για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού με πιθανολογούμενη συμμετοχή και της κυβέρνησης Σαμαρά, μετά τις
αποκαλύψεις που έρχονται στη φόρα από τη δημοσιοποίηση των Panama Papers.

Μάλιστα, αν επαληθευθούν και τα δύο δημοσιεύματα που θα διαβάσετε στη συνέχεια, πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για καραμπινάτη διαπλοκή στην οποία εμπλέκοντονται κρατικοί παράγοντες της κυβέρνησης Σαμαρά σε τέτοιον βαθμό που πιθανόν να αγγίζουν τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό, αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι η Lamda Development συμφερόντων Σπύρου Λάτση διεκδικεί το καλύτερο φιλέτο της Μεσογείου ως μοναδικός διεκδικητής και με ευτελές τίμημα, το άνοιγμα της λίστας δείχνει τον Ευάγγελο Χρόνη, αντιπρόεδρο της Lamda και γενικό διευθυντή του του Ομίλου Λάτση, δηλ. το δεξί χέρι του μεγαλοεπιχειρηματία, καθώς και τη μητέρα του, κα Εριέττα Λάτση.

Ο κρατικός παράγων που φέρεται ως μέλος του ΔΣ σε δύο offshore μαζί με τον γνωστό πλέον Παπασταύρου είναι ο Δημήτριος Δημητρίου που -τον Σεπτέμβρη του 2014 που το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με τη Lamda την παράνομη σύμβαση- κατείχε τη θέση του προϊσταμένου του Γραφείου Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, διορισμένος από τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μια τόσο μεγάλη θέση εμπιστοσύνης -σε συνδυασμό με τη σχέση του Δ. Δημητρίου με τον σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Παπασταύρου- είναι ένα από τα στοιχεία που δένουν τον Σαμαρά με την υπόθεση.

Το τσουνάμι των αποκαλύψεων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και ηθικό και πολιτικό και στους τρεις δημάρχους των πέριξ του πρ. αεροδρομίου δήμων, καθώς έχουν εκλεγεί με τη στήρηξη ΜΜΕ και άλλων παραγόντων που ασθμαίνουν για την "επένδυση Λάτση".

Σε πιο δύσκολη θέση περιέρχεται ο κ. Κωνσταντάτος ο οποίος -πέραν του ότι τάσσεται και πιέζει ποικιλοτρόπως για να προχωρήσει το ξεπούλημα στη Lamda Development- αποδέχεται αναφανδόν χορηγίες από την εταιρία του Λάτση.

Όμως πέραν του παλαιού κατεστημένου, το ηθικό στοιχείο και η πιθανολογούμενη διαπλοκή που φαίνεται να αναδεικνύονται από τα νέα δεδομένα, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσουν και μια αλλαγή κλίματος και στην ίδια την κυβέρνηση  η οποία αντιμετώπιζε την υπόθεση του Ελληνικού ως μνημονιακό βαρίδι από το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να απεμπλακεί.

Στις νέες συνθήκες ο ρόλος των ενεργών πολιτών του κινήματος μπορεί να είναι καθοριστικός στο βαθμό που:
  • Θα κινητοποιήσουν άμεσα φρέσκιες και ηθικές τοπικές δυνάμεις που θα το πάρουν στα χέρια τους.
  • Θα επαναπροσδιορίσουν τους στόχους του με βάση τα επίδικα στο χώρο και τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Θα ενώσουν τους πολίτες στη βάση αυτών των επίδικων και των αναγκών.
  • Θα κλείσουν τ' αυτιά τους σε ιδεοληπτικές ανοησίες -ή και προβοκάτσιες- που βλέπουν δράκους και φαντάσματα ή καλούν σε άλλου τύπου κινητοποιήσεις διαιρώντας τον κόσμο σε νέους και παλαιούς μνημονιακούς, αντί να τον ενώνουν.
*** * ***

Στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers βρίσκουμε και αυτό του Ευάγγελου Χρόνη. Βάσει στοιχείων και μολονότι το ICIJ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αντιπρόεδρο της Lamda Development (ενδιαφερόμενης για το Ελληνικό) και γενικό διευθυντή του ομίλου Λάτση. Με λίγα λόγια, το «δεξί χέρι» του γνωστού επιχειρηματία.

Ο στενός συνεργάτης του Λάτση είναι μέτοχος στη Harpins Properties Ltd,http://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Ενδιάμεσος σύνδεσμος προς αυτήν την εταιρεία είναι η τράπεζα EFG Bank του ίδιου επιχειρηματικού ομίλου, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση. Παρεμπιπτόντως και η ίδια ηEurobank EFGhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif βρίσκεται στα Panama Papers, καθώς φαίνεται λειτουργεί ως ενδιμάεση για μία offshore εταιρεία στις Σεϋχέλλες.

Ο Χρόνης σπούδασε Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ιωάννη Σ. Λάτση επί 27 έτη. Είναι Πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και κοινωφελών Ιδρυμάτων.

Το όνομα του Χρόνη είχε βρεθεί στη δημοσιότητα το 2012, όταν σύμφωνα με ιδιόχειρο σημείωμα του Άκη Τσοχατζόπουλου,ο Χρόνης, γενικός διευθυντής τότε του Ομίλου Λάτση, φερόταν να έχει δώσει στον Γιάννη Σμπώκο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου τον Φεβρουάριο του 2003 το ποσό των 10 εκ. ευρώ.

Στα Panama Papers βρίσκουμε και το όνομα Henriette Latsishttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιοκτησία offshore εταιρειών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κρύβεται κάποια παρανομία από πίσω. Ωστόσο οι διαρροές όλων των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούνται συχνότατα για φοροαποφυγή. Άλλωστε, όπως συχνά μας λένε, όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Μπείτε στη νέα έκδοση της πλατφόρμας OpenProjecthttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif και δείτε ποιοι Έλληνες εμπλέκονται στα Panama Papers, τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην ιστορία. Στηρίξτε την προσπάθεια μας εδώhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif για να συνεχίσουμε να ενοχλούμε για λογαριασμό σας

thepressproject

*** * ***

Νέα αδιανόητη διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων και ιδιωτικών συμφερόντων, με πρωτοφανή ασυμβίβαστα ταυτόχρονης κατοχής θέσεων σε κρίσιμα δημόσια πόστα και υπεράκτιες εταιρίες στον Παναμά, φέρνει στο φως η έρευνα της εφημερίδας «δημοκρατία».

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα (πέραν αυτών που δημοσιοποιήθηκαν χθες διεθνώς από το ερευνητικό ινστιτούτο ICIJ με τα Panama Papers), ο υπεύθυνος του υπουργείου Οικονομικών για την ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο Δημήτρης Δημητρίου, συμμετείχε σε δύο offshore εταιρείες στη μακρινή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Στις ίδιες εταιρείες με τις ονομασίες Diman και Green Shamroch συμμετείχε και ο στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Σταύρος Παπασταύρου.

Πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων, καθώς δύο εκπρόσωποι των ίδιων offshore εταιριών, αφενός είχαν τη δυνατότητα ανάμειξης σε συμβόλαια αξίας πολλών εκατομμυρίων και διεθνούς ενδιαφέροντος και αφετέρου είχαν σχέση ελεγκτή-ελεγχόμενου (γραφείο Πρωθυπουργού και Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών).

Επίσης πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση μέγιστης οικονομικής σημασίας, μετά τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία ο πρώην Πρωθυπουργός είτε κάλυπτε στενούς συνεργάτες του είτε αυτοί λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα πίσω από την πλάτη του και το όνομά του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα «Δημοκρατία» και βάσει ειδικής έρευνας που αγγίζει και άλλες offshore, το ιστορικό της περίεργης αυτής υπόθεσης διαπλοκής είναι το εξής:

1. Στις 25 Νοεμβρίου 2005 (δηλαδή την ίδια εποχή που ο κ. Παπασταύρου έκλεινε ένα λογαριασμό του στην HSBC Γενεύης και λίγο μετά άνοιγε άλλον στην ίδια τράπεζα, όπως αποκαλύφθηκε από τη λίστα Λαγκάρντ), ιδρύονται οι εταιρίες Diman Foundation και Green Shamrock Foundation. Εκτός από τον κ. Παπασταύρου, στο διοικητικό συμβούλιο των δύο εταιριών συμμετέχουν και οι Πρόδρομος Πατούνης και Αλέξανδρος Πετρίδης.

2. Στις 12 Μαΐου 2009 γίνεται τροποποίηση των καταστατικών των δύο εταιριών, ώστε μαζί με τους τρεις προαναφερθέντες, να συμμετάσχει στα διοικητικά συμβούλια και ο Δημήτρης Δημητρίου. Τα τέσσερα μέλη της νέας σύνθεσης των Δ.Σ φέρεται ότι έχουν συναντηθεί περίπου έναν μήνα νωρίτερα, στις 16 Φεβρουαρίου 2009, στη Γενεύη, προς συζήτηση του θέματος και λήψη αποφάσεων.
Παραμένει άγνωστο, προς το παρόν, αν ο κ. Δημητρίου συμμετείχε στις δύο εταιρίες ως «αυτόνομος» επιχειρηματίας (ως φυσικό πρόσωπο ή με την εταιρία του Δ. Δημητρίου Α.Ε) ή ως εκπρόσωπος τρίτου επενδυτή.

3. Στις 6 Φεβρουαρίου 2012 (δηλαδή επί κυβέρνησης Παπαδήμου), ο κ. Δημητρίου προσλαμβάνεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε θέση ειδικού συμβούλου στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Προϊστάμενός του ήταν ο γενικός γραμματέας Αβραάμ Γούναρης, που θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης τού τότε προέδρου της ΝΔ (στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου) Αντ. Σαμαρά. Οι συμβάσεις του κ. Δημητρίου θα ανανεωθούν αργότερα, έως τις αρχές του 2013.

4. Στις 12 Μαρτίου 2013, με απόφαση που υπογράφει ο τότε υπουργός Οικονομικών (και νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος), Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Δημητρίου αναβαθμίζεται, οριζόμενος «προϊστάμενος του Γραφείου Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, επί θητεία διαρκείας τριών (3) ετών με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης». Είναι πολιτικά αυτονόητο ότι στη σημαντική αυτή θέση, που επόπτευε το ΤΑΙΠΕΔ και αποτελούσε τη γέφυρά του με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Δημητρίου μπορούσε να διοριστεί μόνο μετά την προσωπική έγκριση του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Το σημαντικό που μένει να αποδειχθεί, είναι αν ο κ. Δημητρίου επόπτευε για λογαριασμό του Μαξίμου τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της Ελλάδας (και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης), ως προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά ή ως πρόσωπο που υποδείχθηκε από τον κ. Παπασταύρου ή και τα δύο. Σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών, έκθετος είναι ασφαλώς ο κ. Σαμαράς, που είτε γνώριζε τη δράση των δύο «Παναμέζων» είτε έπεσε θύμα τους.

5. Το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα του 2014 σημειώνονται σοβαρότατες και περίεργες εξελίξεις που συμπίπτουν με την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά λόγω της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και εν μέσω κυβερνητικής κρίσης (είχε προκληθεί από την αποτυχημένη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ και την παραίτηση του Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο Παν. Ζωγράφου) ο κ. Παπασταύρου σπεύδει να συναντηθεί με τον κ. Δημητρίου και με άλλα μέλη των Δ.Σ των δύο offshore, αποφασίζοντας τη λύση των εταιριών.

Κατά περίεργο τρόπο η εν Αθήναις απόφασή τους υλοποιείται στον Παναμά σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου 2014, και αφού προηγουμένως έχει μεσολαβήσει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού στις αρχές Οκτωβρίου.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω αλυσιδωτών εξελίξεων, είναι ενδεικτικό πως ο κ. Δημητρίου, με νέα απόφαση του τότε Μαξίμου, αναβαθμίζεται σε άλλη θέση ευρύτερου ενδιαφέροντος, απ’ όπου θα χειριζόταν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις αν μακροημέρευε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή ανήμερα της αποτυχημένης τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Δημητρίου διορίζεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Στη θέση αυτή θα παραμείνει και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς έως τώρα να έχει γίνει γνωστό αν συμμετείχε σε άλλες offshore αυτήν την περίοδο.

enikos.gr

Στον παρακάτω φάκελο:
Αναρτήθηκε από Εδώ στο Νότο