Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Π. Ρήγας: Όλοι πια αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Συμφωνία με συγκεκριμένο οδικό χάρτη

Π. Ρήγας: Όλοι πια αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Συμφωνία με συγκεκριμένο οδικό χάρτη:
Για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Το αποτέλεσμα είναι θετικό. Αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν πολλοί δεν θα φανταζόντουσαν ότι μπορούσαν να επιτευχθούν πριν από μερικούς  μήνες.  Δεν πανηγυρίζουμε, απλά λέμε ότι αυτή η επίμονη προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά μας έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη. Ξέρουμε πολύ καλά τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τι παραλάβαμε και πως έλεγαν ναι σε όλα.
Μετά τη δύσκολη συμφωνία που κάναμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει έχουν τη δυσκολία τους, αλλά πιστεύω ότι ήταν ότι καλύτερο γινόταν και με μια λογική να μην πληγούν τα κοινωνικά στρώματα τα οποία είχαν πληγεί την προηγούμενη περίοδο. Να υπάρξει δηλαδή μία προσπάθεια διασποράς των βαρών σε εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν. Αυξάνοντας το ΑΕΠ θα υπάρξουν και οι δυνατότητες ελαφρύνσεων είτε από τους φόρους είτε στο εισόδημα των εργαζομένων. 


Για τα θετικά από το χθεσινό Eurogroup.
Το κύριο είναι ότι τελείωσε η αξιολόγηση άρα έχουμε για το επόμενο διάστημα την εκταμίευση των δόσεων 10,3 δισ. στην ελληνική οικονομία. Στο δικό μας χέρι είναι από εδώ και  πέρα να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας. Πρωτοβουλίες δηλαδή που θ’ αφορούν την παράλληλη προγραμματική μας λογική το επόμενο διάστημα.
Πέρα από τα οικονομικά είναι και το ζήτημα της επιτροπείας. Πρέπει να επανέλθει η Δημοκρατία και στην Ευρώπη και στις χώρες ώστε να μπορούν οι κυβερνήσεις από μόνες τους να επιλέγουν το πώς θα διαμορφώνουν την πολιτική τους. Αυτό θα επιτευχθεί βήμα – βήμα.
Η Ευρώπη και πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν που είχαν οδηγηθεί τα πράγματα όλη την προηγούμενη περίοδο. Σε αυτή τη μεταβολή καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μάχες που δίνουν οι ίδιες οι κοινωνίες.

Για το χρέος
Έχει συμφωνηθεί οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης  βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μείωση των επιτοκίων, επιστροφή 20δις από το μηχανισμό σταθερότητας και αποδέσμευση της Ελλάδας από συγκεκριμένα πλεονάσματα μετά το 2015.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και φαίνεται από δηλώσεις όλων των πλευρών.

Για την κ. Κατριβάνου.
Η κ. Κατριβάνου με την πράξη της να επιστρέψει στο κόμμα την έδρα της, τιμά το ηθικό πλαίσιο της Αριστεράς.  Δεν συμφωνούμε με την επιλογή της καταψήφισης διότι όλα αυτά ήταν γνωστά με την συμφωνία του Αυγούστου πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Για τον ρόλο του κόμματος  σε σχέση με την κυβέρνηση και για την διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Όλη αυτή τη περίοδο το κόμμα προσπάθησε να ανασυγκροτηθεί μετά τη δύσκολη φάση την οποία περάσαμε. Διαμόρφωσε και παρενέβη πολλές φορές σε διάφορα ζητήματα με τη λογική της στήριξης, αλλά και της διόρθωσης. Επίσης προσπαθεί και κάνει ότι είναι δυνατόν να διατηρεί τη σχέση του με την κοινωνία.
Για το συνέδριο είμαστε έτοιμοι στο επίπεδο των θέσεων.  Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσουν τον οδικό χάρτη τις επόμενες ημέρες.  Θέλουμε ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία ώστε να συζητήσουμε  με τα μέλη του κόμματος αλλά και με την κοινωνία τα δύσκολα που περάσαμε όλη αυτή την περίοδο και να διαμορφώσουμε το σχέδιο και την στρατηγική της επόμενης περιόδου.