Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Έναρξη 2ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ

“Με την Αριστερά μπροστά για τη Ελλάδα που μας αξίζει.

 Κοινωνική Δικαιοσύνη - Δημοκρατία - Δίκαιη Ανάπτυξη”


2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, 13-16 Οκτωβρίου: Το πρόγραμμα των εργασιών

Αρχίζουν την Πέμπτη 13/10 οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο με σύνθημα «Με την Αριστερά μπροστά για τη Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη - Δημοκρατία - Δίκαιη Ανάπτυξη»
Το σιτε για το συνέδριο





Το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου έχει ως εξής:
Πέμπτη 13.10.16
17:00 - 19:30 - Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων
19:30 - 19:45 - Έναρξη 2ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο
19:45 - 20:00 - Άνοιγμα εργασιών από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα
20:00 - 21:00 - Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα
21:00 - 22:00 - Χαιρετισμοί
Πιερ Λοράν (Πρόεδρος ΚΕΑ)
Άντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)
Εκπρόσωποι ελληνικών Κομμάτων
22:00 - 22:30 - Ημερήσια Διάταξη
Συγκρότηση Προεδρείου
Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης
Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού
Τέλος Εργασιών
Παρασκευή 14.10.16
09:00 -15:00
  • Η Αριστερά στον 21ο αιώνα
Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον)
Ομιλίες Συνέδρων
15:00 – 21:00
Το Κόμμα
Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ
Ομιλίες Συνέδρων
 21:00 - Λήξη Εργασιών

Σάββατο 15.10.16

09:00 – 09:30 Έναρξη- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:30 – 15:30
Προγραμματικές αιχμές
Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ
Ομιλίες Συνέδρων
16:00 – Κείμενο Θέσεων - Πολιτική Απόφαση – Τροποποίηση Καταστατικού - Ψηφοφορίες
21:00 – Λήξη Εργασιών
Κυριακή 16.10.16
10:00-17:00
  • Εκλογή Προέδρου
  • Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής
  • Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής

Τα συνθήματα, οι προσκεκλημένοι και οι αντιπροσωπείες

Πολλές από τις τελευταίες πινελιές του συνεδρίου αποφασίστηκαν σε απανωτές συσκέψεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εβδομάδα. Ανάμεσα σε αυτές το σύνθημα του συνεδρίου: “Με την Αριστερά μπροστά για τη Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη - Δημοκρατία - Δίκαιη Ανάπτυξη”
Προσκαλεσμένοι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην Χρυσής Αυγής, δηλαδή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι. Επίσης, έχουν κληθεί οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΠΡΑΤΤΩ (του Νίκου Κοτζιά), η ΕΚΙΕΑ του Φώτη Κουβέλη, η Κοινωνική Συμφωνία (της Λούκα Κατσέλη), η Κοινωνία Πρώτα, η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στο τιμητικό προεδρείο του Συνεδρίου θα καθίσουν ο πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μίμης Δαρειώτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η Λένα Κουγέα από το Κοινωνικό Ιατρείο, ο Χρήστος Γιαμπουράνης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βλάσσης Τσιόγκας, η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Μαρία Κανελλοπούλου, ο πρώην βουλευτής Σερρών Φιντίας Βελίκης, το στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Βασίλης Δεμουρτζίδης, το στέλεχος του αντιδιακτατορικού αγώνα στο εξωτερικό Μπάμπης Καλατζής και η Άννα Ροδάκη από την ΑΔΕΔΥ. Εκκρεμότητα υπάρχει με ακόμα μερικές θέσεις του τιμητικού προεδρείου (τουλάχιστον ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), σύμφωνα με πληροφορίες τιμητική έχει απευθυνθεί στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μέλος της ΕΠΟΝ και Γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη Τάκη Μπενά.
Τέλος, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσκληθεί αντιπρόσωποι από περίπου 80 χώρες (Ασία 16, Αφρική 12, Αμερική 16, Ευρώπη 34), περίπου 25 πρεσβείες και γύρω στις 30 προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων, θα παρευρεθούν από τη Γαλλία ο πρόεδρος του ΚΚΓ και πρόεδρος του ΚΕΑ Pierre Laurent, από τη Γερμανία και το Κόμμα της Αριστεράς ο Gregor Gysi, από την Ιρλανδία και το Sinn Fein ο Francie Molloy. Πλούσια αντιπροσωπεία θα υπάρχει από την Ιταλία (Κομμουνιστική Επανίδρυση, Sinistra Italiana, Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα). Από την Ισπανία θα βρεθούν στο συνέδριο το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά, το Κ.Κ. Ισπανίας (η αντιπρόεδρος του Maite Mola), καθώς και οι Πράσινοι της Καταλωνίας, ενώ από την Πορτογαλία και το Μπλόκο της Αριστεράς η Maria Rola. Από την Κύπρο, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού. Από τη Ρωσία, ο Alexander Romanovich του κόμματος Δίκαιη Ρωσία. Από την Τουρκία, ο συμπρόεδρος του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) Selahattin Demirtaş