Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ν. Παππάς: Δεν θα κάνουμε πίσω, θα μπει τέρμα στην ανομία του ραδιοτηλεο...



Ν. Παππάς: Η αεροπειρατεία τελείωσε, από Δευτέρα η νέα ρύθμιση (βίντεο)

«Δεν θα κάνουμε πίσω, θα μπει τέρμα στην ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», υπογράμμισε εκ νέου ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ - «Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, τελειωσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών», το μήνυμα του Ν. Παππά
 Τη Δευτέρα φέρνουμε καινούρια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό» τόνισε (σ.σ. της μη αδειοδότησης των καναλιών). Υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ.
«Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει σε σχέση γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι όλοι κρίνονται, «ακόμα και το ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ». Υπάρχει κανείς που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός; διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. «Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο και διαφανή. Μπήκαν 275 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Μπορούν να τοποθετηθούν τα κόμματα, πώς μπορεί να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι είναι επίφαση για τα κόμματα, το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Μιλώντας για τον νόμο 4339, υποστήριξε ότι βάζει πολύ αυστηρά κριτήρια, για πρόγραμμα, εγκαταστάσεις κλπ. Και όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, την ίση προβολή των απόψεων, ενώ προκάλεσε τον οποιοδήποτε να πει αν έχουν τεθεί τόσο αυστηρά κριτήρια στο παρελθόν. «Εμείς βάλαμε αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε ποιος θα πάρει άδεια, καμία δυνατότητα» σημείωσε και πρόσθεσε: Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά με το παρελθόν: Οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την Πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες.
«Το μήνυμα είναι το ακόλουθο, εάν κάποιος νομίζει ότι εμείς θα σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν, κάνουν λάθος» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.  Σχολιάζοντας τις πιθανότητες ανασχηματισμού και αλλαγής της θέσης του, είπε ότι στη θέση την υπουργική βρίσκεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, και απολαμβάνει τη στήριξη του πρωθυπουργού. «Εμείς θα κάναμε το μεγαλύτερο λάθος αν σε αυτή τη στροφή καθόμασταν στα αυγά μας. Και εγώ και όλοι υπουργοί ακολουθούμε συλλογικά διαμορφωμένη πολιτική» τόνισε ο Ν. Παππάς.
Σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρχαν έγγραφα τα οποία δεν είχαν υπογραφεί, καθώς η ΝΔ τόσο καιρό δεν εισέπραττε ούτε τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης, ούτε το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Δήλωσε ότι τόσο καιρό οι ιδιοκτήτες καναλιών προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ, λέγοντας ότι δεν το αναγνωρίζουν, για να τονίσει ότι τώρα είναι δύσκολο να εισπραχθούν από το δημόσιο τόσα χρήματα, τόσο σύντομα. «Όμως» συνέχισε ο Νίκος Παππάς «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339. Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης, σχολίασε.
Σημείωσε ότι η ΝΔ τώρα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και την κάλεσε να απαντήσει για το τίμημα που θεωρεί αυτή ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να κατέχει νόμιμη τηλεοπτική άδεια, ενώ σχολιάζοντας την απαίτησή της για εκλογές, είπε ότι το συγκεκριμένο αίτημα το θέτει εδώ και καιρό, απλά περίμενε το ΣτΕ. 
*******
«Η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Κατηγορεί επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις». 
Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο» και εξαπέλυσε βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βεβαίωση προσωρινής άδειας θα πρέπει να πάρει όποιος θέλει να εκπέμπει μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ. Την προσωρινή άδεια για να την πάρει, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.