Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας

Γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας
Δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2016  Η ΑΥΓΗ

 Την ώρα που οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η τριμερής σύνοδος Αιγύπτου ‐ Κύπρου ‐ Ελλάδας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που βαθαίνουν τη συνεργασία των τριών χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η ανάπτυξη και η ασφάλεια, έχουν και μία εξίσου σημαντική προέκταση. Δημιουργούν νέες, στέρεες συμμαχίες την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι, στην ίδια γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, άλλοτε με φανερή και άλλοτε με κρυφή ατζέντα, οδηγούν σε επικίνδυνες γεωπολιτικές αναταραχές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία σταδιακά κλιμακώνει τις διαφορές που έχει με όλες τις χώρες και τους λαούς που βρίσκονται στη νότια γραμμή των συνόρων της. Όπως πρόσφατα είδαμε, μια διεθνής συνθήκη που κρατά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Συνθήκη της Λωζάννης, έφτασε να γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και εκτόξευσης απειλών 90 και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της.
Μια χώρα που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι βυθισμένη στις εσωτερικές αντιφάσεις της, με μια κυβέρνηση που αναζητεί νέο ρόλο στη γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και πολλά ερωτήματα.
Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοίνωνε την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, που έχει προγραμματιστεί να φθάνει μέχρι τον Έβρο, ο οποίος θα θέτει και θα επαναθέτει τη διέξοδο του αερίου προς τη δυτική Ευρώπη και πάλι μέσα από τη χώρα μας.

Φυσικά όλα τα ανοικτά θέματα πρέπει να διευθετηθούν μέσω των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Η μόνη απάντηση, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας από την Αίγυπτο, είναι η κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη στάση όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.
Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή για δύο λόγους. Από τη μια πλευρά είναι μια χώρα με την οποία δεν έχουμε διαφορές και ανοιχτά ζητήματα και από την άλλη είναι μια σημαντική μουσουλμανική χώρα που αναζητεί διέξοδο και προοπτική στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από μια τέτοια προσέγγιση Καΐρου ‐ Βρυξελλών και εμβάθυνση των σχέσεων η Ελλάδα μπορεί να έχει οφέλη. Από την ανάπτυξη των οικονομικών προοπτικών, αλλά και την αντιμετώπιση πολλών κινδύνων. Από το προσφυγικό κύμα που πλέον διογκώνεται από τις ακτές της Αιγύπτου έως ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας.