Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo 0...


Δ. Τζανακόπουλος: Καμία υποχώρηση σε παράλογες απαιτήσεις (βίντεο)

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.


«Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β' αξιολόγηση», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι «από τη δική μας πλευρά υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα και επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ». 
Επιπλέον στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του με αφορμή το ζήτημα του πόθεν έσχες της συζύγου τού προέδρου της ΝΔ. 


Έκανε λόγο για θέμα τεράστιας σημασίας που αφορά την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί «σε μια προσπάθεια λογοκρισίας που σχετίζεται με τις καταγγελίες για την απόκρυψη του πόθεν έσχες της συζύγου τού προέδρου της ΝΔ». Η ΝΔ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με διαρκείς παρεμβάσεις στελεχών της ζητά να μην προβάλλονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν το θέμα της απόκρυψης του πόθεν έσχες της συζύγου τού κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ευθέως χθες τη δημόσια τηλεόραση για την αυτονόητη επιλογή της να προβάλει τις δηλώσεις αυτές. Ως αποκορύφωμα της «επιχείρησης ελέγχου της αντικειμενικής ενημέρωσης», χαρακτήρισε την «αμήχανη άρνηση του κ. Κουμουτσάκου να παρευρεθεί σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία και την ίση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η τακτική του εκβιασμού που ακολουθείται από τη ΝΔ και ενορχηστρώνεται από τον κ. Μητσοτάκη και την ηγετική του ομάδα δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οποίο υποκριτικά ομνύει ο πρόεδρος της ΝΔ, ούτε βεβαίως προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο και την χωρίς περιορισμούς ενημέρωση».
«Σε πείσμα αυτής της τακτικής», υπογράμμισε, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρο της ΝΔ πειστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις». Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για εμμονή της κυβέρνησης, αλλά για νομική υποχρέωση του κ. Μητσοτάκη που ερείδεται σε τρεις διαφορετικές ιδιότητές του: του βουλευτή, του πρώην υπουργού και του αρχηγού κόμματος. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε χτες και τόνισε ότι οφείλει άμεσα να απαντήσει: 
-Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές;
-Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι;
-Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου;
-Είναι αληθές ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη είχε κοινή εταιρεία με τον κ. Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ; 
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αναγκαίες απαντήσεις η ηγεσία της ΝΔ «έχει υιοθετήσει μια ακραία, ασυνάρτητη αντιπολιτευτική τακτική την οποία έχει αναλάβει εργολαβικά ο ακροδεξιός κ. Γεωργιάδης, μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών και χυδαιολογίας που συμπαρασύρει δυστυχώς σχεδόν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Επισήμανε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «της ασυναρτησίας και του πολιτικού μίσους τους», όπως είπε, τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ που επανέλαβε χτες για δεύτερη φορά ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να πέσει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση. 
Κατόπιν αυτών τόνισε ότι «η ΝΔ επιθυμεί ακόμη και την καταστροφή της χώρας, αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση της και του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε αντίθεση με αυτή την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας». Είπε ότι ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνηγορούν ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη σε αυτό. 
Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, ότι το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ότι έχει καταγραφεί υπεραπόδοση των εσόδων τουλάχιστον 1%, «έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί».
Στην επενδυτική τράπεζα Rothschild ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι, στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή προς το Δ.Σ του ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ, με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.


Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
Κυρίες και Κύριοι,
Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Από τη δική μας πλευρά υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα και επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Ωστόσο σήμερα θέλω να θέσω ένα θέμα τεράστιας σημασίας που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες και αφορά την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια λογοκρισίας που σχετίζεται με τις καταγγελίες για την απόκρυψη του πόθεν έσχες της συζύγου του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κου Μητσοτάκη.
Με διαρκείς παρεμβάσεις στελεχών της η Νέα Δημοκρατία ζητά να μην προβάλλονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ευθέως χθες, τη δημόσια τηλεόραση για την αυτονόητη επιλογή της να προβάλει τις δηλώσεις αυτές.
Αποκορύφωμα της επιχείρησης ελέγχου της αντικειμενικής ενημέρωσης ήταν η αμήχανη άρνηση του κου Κουμουτσάκου να παρευρεθεί σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία και την ίση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων.
Η τακτική του εκβιασμού που ακολουθείται από τη ΝΔ και ενορχηστρώνεται από τον κο Μητσοτάκη και την ηγετική του ομάδα, δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οποίο υποκριτικά ομνύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ούτε βεβαίως προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο και την χωρίς περιορισμούς ενημέρωση.
Σε πείσμα αυτής της τακτικής η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα που αφορούν το πόθεν έσχες της συζύγου του.
Διότι δεν πρόκειται εδώ για εμμονή της κυβέρνησης, αλλά για νομική υποχρέωση του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία ερείδεται σε τρεις διαφορετικές ιδιότητές του: Του βουλευτή, του πρώην Υπουργού αλλά και του αρχηγού Κοινοβουλευτικού κόμματος
Με αυτά τα δεδομένο πρέπει να απαντήσει:
1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το Πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές;
2. Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι;
3. Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου; και
4. Είναι αληθές ότι η σύζυγός του είχε κοινή εταιρεία με τον κο Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ;
Τις τελευταίες μέρες όμως, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αναγκαίες απαντήσεις, η ηγεσία της ΝΔ έχει υιοθετήσει μια ακραία, ασυνάρτητη αντιπολιτευτική τακτική, την οποία έχει αναλάβει εργολαβικά ο ακροδεξιός κος Γεωργιάδης.
Μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών και χυδαιολογίας, που συμπαρασύρει δυστυχώς σχεδόν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ασυναρτησίας αλλά και του πολιτικού τους μίσους αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χτες για δεύτερη φορά, επανέλαβε ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση.
Με λίγα λόγια λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί ακόμη και την καταστροφή της χώρας αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση της ΝΔ και του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία.
Σε αντίθεση με αυτή την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Εξάλλου ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, ότι το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ότι έχει καταγραφεί υπεραπόδοση εσόδων τουλάχιστον κατά 1% , έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: