Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Το δεύτερο Σπούτνικ Festival ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου




Ανοίγει τις πύλες του στο πάρκο Στρατού στο Γουδή το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ
Τι κι αν το φθινόπωρο κάνει δειλά την εμφάνισή του; Το "Σπούτνικ" κρατάει το καλοκαίρι... λίγο ακόμα. Μέχρι τουλάχιστον να το αποχαιρετήσουμε την επόμενη εβδομάδα από το Πάρκο Στρατού στο Γουδή το οποίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο κοσμοδρόμιο.
Αναφερόμαστε βέβαια στο δεύτερο Σπούτνικ Festival που ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπό τους χάλκινους ήχους του Goran Bregovic, θα ταξιδέψουμε για «έναν νέο κόσμο».

Τέτοιες μέρες, έναν χρόνο πίσω, η ομάδα του «Σπούτνικ», νέοι και νέες που προτιμούν να μην δέχονται τα πράγματα «όπως είναι» αλλά να δώσουν μια οπτική διαφορετική, «out of the box» και να δώσουν στο περιοδικό ζωή, χρώμα και φωνή. Η δοκιμαστική πτήση κρίθηκε επιτυχής, αφού χιλιάδες άνθρωποι αγκάλιασαν το εγχείρημα και συμμετείχαν στο πρώτο φεστιβάλ.
Έναν χρόνο μετά, το «πλήρωμα» του «Σπούτνικ» είναι πια έμπειρο ώστε να μας οδηγήσει ακόμη πιο μακριά. Μια εμπειρία που μπολιάστηκε από την καθημερινή δραστηριότητα και παρουσία του «Σπούτνικ», από τον πολυχώρο του Μεταξουργείου μέχρι το «Kardelen» της Ξάνθης και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Έγιναν πολλά μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Το περιοδικό απέκτησε τη δική του στέγη: το υπέροχο νεοκλασικό της πλατείας Αυδή στο Μεταξουργείο στεγάζει τον πολυχώρο του «Σπούτνικ» ενώ η κλασική αθηναϊκή αυλή του φιλοξένησε σειρά θερινών προβολών. Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως νεολαία, πέρασαν από το αυτοοργανωμένο θερινό σινεμά του «Σπούτνικ», μετατρέποντας τις Τρίτες της καλοκαιρινής Αθήνας σε μια μικρή γιορτή.
Πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, λαϊκές και ρεμπέτικες βραδιές, αγώνες πινγκ πονγκ, επιτραπέζια, βιβλία και άλλα πολλά μπορεί κανείς να πετύχει στο πλούσιο πρόγραμμα του πολυχώρου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη νεανική δημιουργία και στην αλληλεγγύη. Έτσι γεννήθηκε και η Sputnik Band, που θα κάνει παρθενική εμφάνιση στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ ανοίγοντας τον Goran Bregovic.
Επιπλέον ο πολυχώρος φιλοξενεί και κοινωνικό φροντιστήριο, ενώ συχνά πραγματοποιούνται δράσεις για τους πρόσφυγες. Ωστόσο φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά. Και αυτό γιατί το περιοδικό έχει φτάσει, πια, σε όλη τη χώρα και διανέμεται δωρεάν σε καφέ, στέκια αλληλεγγύης, σχολεία, πανεπιστήμια και, συχνά, σε πλατείες και δρόμους των πόλεών μας.
Έτσι το φεστιβάλ του «Σπούτνικ» αποκτά φέτος «αδελφάκια», αφού Θεσσαλονίκη (6-7 Οκτωβρίου) και Ηράκλειο (διεξάγεται αυτές τις ημέρες) θα αποτελέσουν επιπλέον σταθμούς για το διαστημικό ταξίδι.
Μην νομίζετε όμως ότι πρόκειται για μια απλή γιορτή με πολλή μουσική και γεύσεις από όλο τον κόσμο. Το Σπούτνικ Festival συζητάει πολιτικά, αγωνίζεται για τη διατήρηση της μνήμης, μιλάει για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τις διδαχές της. Συζητάει χωρίς φόβο για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και την αντιμετώπιση του φασισμού, τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ανοίγει το ζήτημα της αλληλέγγυας οικονομίας και του νέου παραγωγικού μοντέλου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες αφηγήσεις, ενώ μιλάει για τις έμφυλες διακρίσεις, την κάνναβη και άλλα πολλά.
Το Σπούτνικ Festival επιδιώκει να αποτελέσει ένα σταθερό πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός. Με τον καιρό να είναι κόντρα, φαίνεται πως το ταξίδι θα διαρκεί πολλά χρόνια ακόμα!
Ραντεβού στο Πάρκο Στρατού στο Γουδή!
Μικρός οδηγός για το δεύτερο Σπούτνικ Festival
Πώς να πας, τι να κάνεις, τι θα δεις
Το Σπούτνικ Festival 2017 γίνεται στο Άλσος Στρατού - Γουδή, πολύ κοντά στη στάση Κατεχάκη του μετρό. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, θα συναντήσεις την κεντρική σκηνή, τη Sputnik Stage, που θα φιλοξενεί και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ συναυλίες, μεταξύ των οποίων και την εμφάνιση του μεγάλου Goran Bregovic και των Wedding & Funeral Band. Κάπου εκεί θα βρεις και κάποιον/α από την ομάδα του “Σπούτνικ”, για να προμηθευτείς το νέο τεύχος του περιοδικού (δωρεάν φυσικά).
Κατηφορίζοντας πίσω από τη Sputnik Stage θα δεις τον χώρο των πολιτιστικών εκθέσεων γεμάτο με πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, την ιστορία της Μακρονήσου, τον Μάρκο Βαμβακάρη, αλλά και με ζωγραφιές από τους ασυνόδευτους ανηλίκους του Ελληνικού και με εικαστικά έργα από τους μαθητές του γυμνασίου - λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Λίγο παρακάτω θα υπάρχει Info Point, όπου θα μπορείς να μάθεις οποιαδήποτε πληροφορία για το φεστιβάλ, ενώ ακριβώς δίπλα θα μπορείς να επισκεφθείς το ιδιαίτερα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο και να επιλέξεις από μία μεγάλη ποικιλία βιβλίων.
Στο θεατράκι, αριστερά από τον χώρο του βιβλιοπωλείου, θα διεξαχθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις των τριών ημερών, με θεματικές τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον αθλητισμό και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Από την άλλη, στα γρασίδια πίσω από τον χώρο των εκθέσεων, θα στηθεί το Σάββατο 7.10 η μαθητική Bloco Stage, όπου θα διοργανωθεί συζήτηση για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, αλλά και συναυλίες με νεανικές μπάντες.
Στην πλατεία πίσω από το βιβλιοπωλείο θα βρίσκεται ο χώρος των σκακιστικών εκδηλώσεων και του πινγκ - πονγκ, όπου θα μπορείς να παρακολουθήσεις, να μάθεις και να συμμετέχεις στις δραστηριότητες. Ακριβώς δίπλα θα φιλοξενούνται LGBTQI+ οργανώσεις, δομές αλληλεγγύης, μεταναστευτικές και προσφυγικές ομάδες, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι του Σπούτνικ Festival 2017.
Προχωρώντας προς τα κάτω θα βρεις τη Laika Stage, στην οποία θα γλεντήσουμε και τις τρεις ημέρες έως το πρωί με λαϊκό - ρεμπέτικο πρόγραμμα και με γλέντια από την Κρήτη και την Ικαρία. Στα αριστερά της Laika Stage οι μεταναστευτικές κουζίνες θα σερβίρουν εδέσματα από κουζίνες όλου του κόσμου προσφέροντας εντελώς καινούργιες γευστικές εμπειρίες.
Ακριβώς απέναντι από τις μεταναστευτικές κουζίνες, και κοντά στο Bloco Stage, ο παιδότοπος θα απασχολεί τα παιδιά μικρής ηλικίας με δημιουργικές δράσεις και θεατρικές παραστάσεις.
Βγαίνοντας από την κάτω είσοδο του φεστιβάλ θα βρεις τον χώρο του μπάσκετ, όπου θα διοργανωθεί το Σάββατο 7.10 και την Κυριακή 8.10 τουρνουά 3 on 3 (μην ξεχάσεις να δηλώσεις συμμετοχή για την ομάδα σου στο sputnik.athens@gmail.com). Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Καλή διασκέδαση!
Δηλώσεις καλλιτεχνών: Να δώσει σάρκα και οστά στην έννοια της συλλογικότητας
Γιώργος Μαργαρίτης
Συμμετέχω με μεγάλη μου χαρά στη φετινή διοργάνωση, αφού αποδέχτηκα την πρόταση γνωρίζοντας ότι ολόκληρο το πρόγραμμα είναι «χτισμένο» πάνω σε αυστηρές, ποιοτικές επιλογές, τέτοιες που δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν ποικιλία μουσικών ειδών και θεμάτων, αλλά και εξαιρετικοί καλλιτέχνες που τα υπηρετούν.
Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη νεολαία η διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ, που παρουσιάζουν τη σύγχρονη ελληνική μουσική στις καλύτερες μορφές της και ενισχύουν και το λαϊκό μας τραγούδι, ειδικά σήμερα που η σύγχρονη μουσική βιομηχανική παραγωγή προσπαθεί να το παραμερίσει. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας και καθιέρωση του Σπούτνικ Festival ως ετήσιας σταθερής διοργάνωσης.
Ex-girlfriend’s perfume
Είμαστε μια παρέα που αγαπάμε πολύ τη μουσική, τη δημιουργία και την επαφή με τον κόσμο. Το όνομά μας θυμίζει κάτι από τα παλιά. Φέρνει στο μυαλό εικόνες από γλυκόπικρες ιστορίες, αναμνήσεις που θέλουμε να ξαναζήσουμε ή και όχι. Τόσο αναπάντεχα εναλλάσσονται και τα είδη μουσικής που μπλέκουμε. Οι δικές μας αναμνήσεις ως παρέας είναι πολλές: Jumping Fish, Rockwave, live εδώ κι εκεί, γιατί ακριβώς ζούμε για τις στιγμές που θα ενωθούμε με τον κόσμο. Το Σπούτνικ Festival είναι μία ακόμα ευκαιρία να το «ζήσουμε» και θα είναι υπέροχα. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Να είστε εκεί όλοι «παρέα» μας!
Sputnik Rock Band
Η δημιουργία της μπάντας μας ήταν μια πρώτη σκέψη, που πλέον αποτελεί και πράξη αρκετό καιρό πριν. Την εποχή που «αναγκάζαμε» τη σκέψη μας να δημιουργήσει διάφορες εικόνες στο μέλλον για το πώς φανταζόμαστε το στέκι μας, εκτός των εκδηλώσεων, των προβολών, των συζητήσεων, των αλληλέγγυων μαθημάτων, είχαμε την ανάγκη να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε. Ένα κενό που έπρεπε με κάποιο τρόπο να ενταχθεί ομαλά στους κόλπους των πολλών δραστηριοτήτων του πολυχώρου Sputnik.
Έτσι, λοιπόν, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μια μπάντα που αποτελείται από ανθρώπους του πολυχώρου που αντιλαμβάνονται τη μουσική όχι ως ένα μέσο προβολής και καταξίωσης, αλλά ως ένα εργαλείο απέναντι σε κάθε ατομικό και προσωπικό συμφέρον. Σε πείσμα των καιρών, στοχεύουμε η μπάντα του πολυχώρου μας, να δώσει σάρκα και οστά στην έννοια της συλλογικότητας μέσα από έναν σεμνό και ανθρώπινο τρόπο. Τη μουσική...
Sunday Afternoon
Είμαστε οι Sunday Afternoon, μια τετραμελής ροκ μπάντα με επιρροές από φανκ μουσικές σε μια πιο φρέσκια εκδοχή. Βέβαια τα ακούσματά μας δεν είναι αποκλειστικά η φανκ-ροκ μουσική, αλλά μέσα από τη σύνθεση των ακουσμάτων μας καταλήξαμε εκεί. Όσον αφορά το φεστιβάλ, είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχουμε, γιατί είναι ένα ηχηρό πολιτιστικό αντιπρόταγμα, στο οποίο θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε, αφού αποτελεί ένα φεστιβάλ με άξονα τη συλλογική ζωή και την αλληλεγγύη. Ακόμα η εμπειρία μας από τέτοια εγχειρήματα αλληλεγγύης υπάρχει καθώς δύο από τα τέσσερα μέλη της μπάντας είχαν συμμετάσχει στις συναυλίες για την ΕΡΤ. Τέλος, ελπίζουμε να είστε όλοι εκεί και να περάσουμε όμορφα και συλλογικά.
Από το φεστιβάλ δεν θα λείψουν οι συζητήσεις, οι προβολές και τα workshops...
Παρασκευή 6 Οκτωβρίου
«10 βήματα για να δημιουργήσεις μια κοινωνική επιχείρηση.
Ο ρόλος της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο»
Παρεμβαίνουν:
- Αντώνης Βορλόου, ειδικός γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας
- Σοφία Λάμπρου, Impact Hub Athens
«Οι έμφυλες διακρίσεις μέσα από τον καθρέφτη της Έβδομης Τέχνης»
- Μαρία Κατσικαδάκου - Cyber director outview film festival
- Ντέπυ Βρεττού, film commissioner, μέλος των WIFT
"Έγκλημα και τιμωρία: Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο και στον δρόμο»
- Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος “Εφημερίδα των Συντακτών”
- Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος - πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
- Πάνος Λάμπρου, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο 7 Οκτωβρίου
«Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Σχολείο ανοιχτό για όλους και όλες»
- Λευτέρης Κωνσταντινίδης, νομικός - μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Επιστημόνων
- Βάλια Καραφέρη, εκπαιδευτικός - μέλος ΕΛΜΕ Κορωπίου
- Μαρία Βουλγαρίδου, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού - εκπρόσωπος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
«Εργασία 2017: Κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία»
- Νάσος Ηλιόπουλος, ειδικός γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Χρήστος Γιαμπουράνης, μέλος Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Αθήνας
Τη συζήτηση συντονίζει μέλος των Reworkers
Κυριακή 8 Οκτωβρίου
«Από το Φεστιβάλ Δράμας στο Σπούτνικ Fest:
Προβολή των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους
- «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα (2016, διάρκεια 24)- «Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου (2016, διάρκεια 19) - «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου (2016, διάρκεια 15). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.
-«100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Η μνήμη ενάντια στη λήθη»
Παρεμβαίνουν:
- Άντα Διάλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών
- Κώστας Δουζίνας, καθηγητής Νομικής και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
- Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Οι προτάσεις μας
Το Sputnik Festival φιλοξενεί σειρά εκθέσεων. Σας προτείνουμε...
«Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά: Ένας αιώνας Κόκκινος Οκτώβρης»
Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την παρακαταθήκη της στον πολιτισμό. Οι μέρες του Οκτώβρη, η εξάπλωση των γραμμάτων και των τεχνών σε όλη την επικράτεια. Επανάσταση στη ζωγραφική, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και την ποίηση. Οι μεγάλοι της Ρώσικης Πρωτοπορίας, από τον Συμβολισμό στο κονστρουκτιβιστικό κίνημα, η γέννηση του φωτομοντάζ, το Θέατρο του Λαού σε χωριά και πόλεις, ο αβανγκάρντ κινηματογράφος, η φουτουριστική ποίηση, οι καινοτόμες συμφωνικές ορχήστρες. Η τέχνη ακολουθεί όπου η ζωή κυλά και διαδραματίζεται.
«Γλαροφωλιά»
Η Μακρόνησος, το νησί που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και στρατόπεδο συγκέντρωσης για χιλιάδες κομμουνιστές και πολιτικούς κρατούμενους. Το νησί που ανακηρύχθηκε ως μνημείο της εποχής του Εμφυλίου. Ένας χώρος σημαντικής ιδεολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που πρέπει να σωθεί από τη βορά της ιστορικής ‘‘λήθης’’. Πώς ήταν η ζωή των εξόριστων στη Μακρόνησο; Τι ήταν τα αναμορφωτήρια, οι κλωβοί, τα σύρματα, οι αμετανόητοι, τα τρελάδικα; Ο Γιάννη Ρίτσος έγραψε: ‘‘Ο κρατούμενος κοιμάται μάγουλο με μάγουλο με τον θάνατο...’’.
Ο πατριάρχης του ρεμπέτικου «Μπουζούκι, σύντροφε πιστέ, εσύ μονάχα μένεις αυτή την ψεύτικη ζωή να μου την εγλυκαίνεις...»
Πειραιάς. Προσφυγιά. Δικτατορία. Η ζωή των ξενιτεμένων, των κυνηγημένων, του τεχνίτη, του εργάτη, του νησιώτη ζυγιάζεται αγέρωχη στους λιτούς ρυθμούς ενός τρίχορδου, στα δωρικά καραντουζένια του Μάρκου, που έμελε να αλλάξει την ιστορία του ρεμπέτικου. Με ένα αργό απτάλικο συντρίβουν τις σκοτούρες της καθημερινής δοκιμασίας, του σεβντά και της ανέχειας. Η ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, η ζωή μιας ολόκληρης γενιάς.