Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος




-Πρωταρχικός σκοπός των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος είναι η δημιουργία προγραμμάτων με σκοπό την μακρόχρονη παιδική προστασία και, κυρίως από το 2010 η υποστήριξη των παιδιών που οι οικογένειες τους έχουν “χτυπηθεί” βαριά από την κρίση.
- Άρση της προδήλως άδικης φορολογικής μεταχείρισης προκειμένου να εξασφαλίσουν την συνέχιση  της ύπαρξης και προσφοράς τους.

δείτε εδώ την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ



Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Οικονομικών
–     Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Τα  Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι Σωματείο μη  κερδοσκοπικού χαρακτήρα βάσει του ΝΔ 1111/72, ΝΠΙΔ αναγνωρισμένο ως ειδικά Φιλανθρωπικό με την 2501/75 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πρωταρχικός σκοπός των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος είναι η δημιουργία προγραμμάτων με σκοπό την μακρόχρονη παιδική προστασία και, κυρίως από το 2010 η υποστήριξη των παιδιών που οι οικογένειες τους έχουν “χτυπηθεί” βαριά από την κρίση. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με τις εξής δράσεις:
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
  • ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS σε Αθήνα (Βάρη) ,Θεσσαλονίκη (Πλαγιάρι) και Αλεξανδρούπολη (Αρίστηνο). Σε αυτά προστατεύονται παιδιά από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά κυρίως προβλήματα, όπως χρήστες γονείς, ψυχιατρικά ασθενείς ή κακοποιητικοί προς τα παιδιά. Η φιλοξενία βασίζεται στην οικογενειακού τύπου φροντίδα (Μητέρες SOS) και είναι μακρόχρονη μέχρι την αποκατάσταση του παιδιού. Μέση ηλικία που τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται είναι τα 23 έτη.
     Τα τρία Παιδικά Χωριά SOS είναι ιδιόκτητα, έχουν κτιστεί με Ειδικά Προεδρικά Διατάγματα χωρίς δυνατότητα  μεταβίβασης ή αλλαγής χρήσης τους. Επίσης δεν θεωρούνται συναλλακτικό  μέσο εμπράγματης  ασφαλείας προς τις τράπεζες.
  • ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΛΙΖΑ, για σοβαρά κακοποιημένα παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών, σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη. Είναι θεραπευτικοί ξενώνες βραχύχρονης φιλοξενίας, μέχρι 18 μήνες. Τα ακίνητα που λειτουργούν οι ξενώνες είναι και αυτά ιδιόκτητα και φτιαγμένα με δωρεές με δεσμευτικούς όρους. Στην συνέχεια τα παιδιά προστατεύονται σε ανάδοχες οικογένειες ή στα Παιδικά Χωριά SOS.
  • ΣΤΕΓΕΣ ΝΕΩΝ. Αφορούν  εφήβους ηλικίας από 16 ετών και πάνω, που προέρχονται κυρίως από τα Παιδικά Χωριά SOS. Τα ακίνητα είναι ιδιόκτητα, φτιαγμένα από δωρητές με δεσμευτικούς όρους περί μη αλλαγής χρήσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.  Είναι ένα δίκτυο 6 Κέντρων στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καλαμάτα και Κρήτη) με σκοπό την υποστήριξη οικογενειών με παιδιά, που λόγω της οικονομικής κρίσης απαιτείται  η παρέμβαση και στήριξη τους τόσο σε υλικό επίπεδο (τρόφιμα, ρουχισμός κλπ), όσο και σε ψυχοκοινωνικό, όπως συμβουλευτική, μαθησιακή , ψυχολογική και λογοθεραπευτική υποστήριξη. Στα ΚΣΠΟ χρησιμοποιούνται επαγγελματίες ειδικοί, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Τα Κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια που είναι από δωρεές με δεσμευτικούς όρους περί μη αλλαγής χρήσης και στην Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης ενοικιάζονται και το ενοίκιο καταβάλλεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.
Όλα τα προγράμματα και οι δράσεις των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές πηγές ,όπως δωρεές απλών πολιτών (κυρίως) και χορηγίες εταιριών σε χρήματα και είδη. Δεν παίρνουν οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.
Με το Νόμο 3842/23-4-2010 καθώς και τον Νόμο 4110/23-1-2013 καθιερώθηκε η εξοντωτική φορολόγηση των Σωματείων και Ιδρυμάτων, δημιουργήθηκαν βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις για όλα τα κοινωφελή-φιλανθρωπικά Σωματεία και Ιδρύματα και ουσιαστικά καταργήθηκε  η έκπτωση-αφαίρεση της χρηματικής δωρεάς από το εισόδημα του δωρητή.
Με το  νόμο  αυτό  τα Σωματεία πληρώνουν:
  • 20% φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια , 26% από το 2013
  •   το χαράτσι της ΔΕΗ για όλα τα ακίνητα πλην των ιδιοχρησιμοποιούμενων
  • · 0,5%   φόρο   για   χρηματικές   δωρεές,   χρηματικές   κληρονομιές   και    κληρονομιές ακινήτων .
  • 6%ο (έξι τοις χιλίοις)  για τα ακίνητα που εκμισθώνονται, συμπεριλαμβανομένων και των  κενών  και 3%ο (τρία τοις χιλίοις) ως  Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για την αξία των   οικοπέδων και των ακινήτων, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του σωματείου (χωριά  SOS  και όλα τα άλλα προγράμματα.)
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση του κόστους θέρμανσης και φωτισμού, χωρίς καμία απαλλαγή ούτε ένταξη σε επιστροφή φόρου πετρελαίου ή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Σημαντικό στοιχείο είναι η κατάργηση της έκπτωσης από το εισόδημα των δωριζομένων ποσών από ιδιώτες. Μέχρι το 2010, κάθε ποσό που δωριζόταν αφαιρείτο από το εισόδημα του δωρητή. Σήμερα δικαιολογείται και αφαιρείται μόνο το 10% του δωριζόμενου ποσού και η αφαίρεση γίνεται από την αναλογία του φόρου του. Δηλαδή: στα 1.000 Ευρώ δωρεά, δικαιολογούνται τα 100 Ευρώ και από αυτά αφαιρείται ο φόρος από το φόρο, δηλαδή το όφελος του δωρητή για κάθε 1.000 Ευρώ δεν υπερβαίνει τα 10-12 Ευρώ.
              Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να προχωρήσουν στην άρση της ανωτέρω προδήλως άδικης φορολογικής μεταχείρισης προκειμένου να εξασφαλίσουν την συνέχιση  της ύπαρξης και προσφοράς των Παιδικών Χωριών SOS; 
1. Στην απαλλαγή από το φόρο  κληρονομιάς και δωρεάς μετρητών ή ακινήτων, εφόσον  το σωματείο δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση αλλά εξαρτάται για την λειτουργία του αποκλειστικά από τους ιδιώτες;
2. Στην απαλλαγή από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα οικόπεδα και τα ακίνητα, τα οποία ιδιοχρησιμοποιεί  για  προγράμματα που εξυπηρετούν τον  σκοπό του καταστατικού, αλλά και για τα ακίνητα που έχουν κληροδοτηθεί;
3. Στην αφαίρεση της δωρεάς από το εισόδημα του  δωρητή   στο σύνολό της έως ένα ποσοστό επί του εισοδήματος, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα  και να μπορέσει το σωματείο να συνεχίσει το λειτουργία του;

                                            Οι ερωτώντες  βουλευτές

Νάντια Βαλαβάνη
Γελαλής Δημήτρης
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Σαμοΐλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτρης


Syriza – Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος