Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Όσα παίρνει ο (στρατηγός) άνεμος

Του Γιώργου Ιωαννίδη

Το ότι ο Έλληνας εμφορείται από το κόμπλεξ του περιούσιου λαού το γνωρίζαμε και από πριν. Το ότι θα είναι όμως τόσο μαλάκας ώστε να πιστέψει ότι οι φωτιές είναι έργο αναρχικών των Εξαρχείων (δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών), σκοτεινών δυνάμεων αποσταθεροποίησης (δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών) ή ουτσεκάδων πρακτόρων της CIA ("αποκάλυψη" της Αυριανής) δεν θα το πίστευα. Και όμως τις δύο τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι φίλοι, μου εξιστορούν συνομιλίες με ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτά ακριβώς. Τα σενάρια συνωμοσίας επιστρατεύτηκαν προκειμένου να εξασφαλίσουν την εθνική ομόνοια και ομοψυχία και ο τύπος με το φραπέ από παλιά μαγευόταν από αυτά. Έτσι και αυτός την βγάζει καθαρή, έτσι φταίει κάποιος άλλος.
Και όμως αν βγούμε από το εθνικό μας καβούκι ίσως διαπιστώσουμε το φετινό ολοκαύτωμα δεν αποτελεί αποκλειστικά εθνικό μας προνόμιο. Έως τις αρχές Αυγούστου ο απολογισμός των φωτιών στη Νότια Ευρώπη είχε περίπου ως εξής: Αλβανία: 100 φωτιές και άγνωστος αριθμός καμένων εκτάσεων, Βουλγαρία: 300 φωτιές και 50.000 εκτάρια καμένης γης, Δημοκρατία της Μακεδονίας: 27.000 εκτάρια καμένης γης, Ισπανία 8.500 εκτάρια καμένης γης τα περισσότερα στα Κανάρια Νησιά, Ιταλία: πάνω από 86.000 εκτάρια καμένης γης τα περισσότερα στη Σαρδηνία, στη Καλαβρία και στη Σικελία, Κροατία: 8.500 εκτάρια, Κύπρος: 2.300 εκτάρια, Βοσνία Ερζεβοβίνη: 32.000 εκτάρια, Σερβία 41.000 εκτάρια. Τέλος έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μεσογειακές ακτές της Αφρικής όπου όμως κανείς δεν μετράει.
Εκτός λοιπόν από τους οικοπεδοφάγους, τους πυρομανείς, τους βοσκούς και τις ογδοντάχρονες που μαγειρεύουν τραχανά κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Και αυτό το κάτι άλλο έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται κλιματική αλλαγή. Είναι η παρατεταμένη ξηρασία και η ανομβρία που μετατρέπουν τα δάση σε πυριταποθήκες όχι μόνο στη χώρα του Περικλή και του Καραμανλή αλλά σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Είναι το ίδιο φαινόμενο από την ανάποδη που πλήττει με επίσης πρωτοφανείς πλημμύρες τη Βόρεια Ευρώπη.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα τόσο για τον κ. Καραμανλή, όσο και για τον κ. Παπανδρέου. Γιατί εδώ η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί από πράκτορες της ΕΥΠ που θα ψάχνουν εμπρηστές. Απαιτείται ριζικός αναπροσανατολισμός του ίδιου του μοντέλου ανάπτυξης και αυτό σημαίνει κόστος, σημαίνει και συγκρούσεις. Απαιτείται επίσης πρόληψη και όχι καταστολή, απαιτείται μια συνεπής οικολογική πολιτική τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλιώς θα καούμε και πνιγούμε μέχρι τον τελευταίο. Ο Συνασπισμός κατέθεσε τις 10 προτάσεις του, να δούμε αν θα κάνουν τον κόπο να απαντήσουν.
Δεύτερο θέμα: προφανώς η έκταση και η ένταση των πυρκαγιών ήταν πρωτόγνωρη και υπερέβαινε τις υπάρχουσες δυνάμεις πυρόσβεσης. Προφανώς μπροστά σε μια τέτοια θεομηνία κάθε κυβέρνηση βρίσκεται σε μια σχετική αδυναμία. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι στο ότι κάθε δήμος της χώρας έλαβε μόλις 20.000 ευρώ για δασοπροστασία στις αρχές του καλοκαιριού, στο ότι όταν ξέσπασε η κρίση η πυροσβεστική ενημερώνονταν για τους αποκλεισμένους από τα τηλεοπτικά κανάλια, στο ότι δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, στο ότι ο κ. Πολύδωρας προσέλαβε 2.500 αγροφύλακες αντί για 2.500 πυροσβέστες, στο ότι πέρσι προσλήφθηκαν μόλις 6 δασολόγοι, στο ότι η Δασική Υπηρεσία υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση... Αυτά δεν είναι αυτονόητα, είναι εγκληματικά.
Όταν πριν από κάποια χρόνια είχε βγει στους κινηματογράφους το Ghost Dog, ο κύριος Πολύδωρας (τότε η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση) κελαηδούσε στα τηλεοπτικά παράθυρα, αφού ως θαυμαστής των σαμουράι είχε μεταφράσει στα ελληνικά τον κώδικα των Γιαπωνέζων πολεμιστών. Αποδείχθηκε όμως ότι ο υπουργός Δημοσίας Τάξης μάλλον είναι βλαχοτσολιάς. Αλλιώς ως γνήσιος σαμουράι θα έκανε στο Σύνταγμα χαρακίρι.
Η ΑΥΓΗ