Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ και «όχι» στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από τον Αλ.Αλαβάνο



Eurokinissi
Χαμένη η ψήφος στο δικομματισμό, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα



Σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης από την πλατεία Κοτζιά, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος απέρριψε τα εκβιαστικά διλήμματα, εκτίμησε ότι οι εκλογές αυτές θα σημάνουν «το κύκνειο άσμα του δικομματισμού» και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

«Στις 16 Σεπτεμβρίου το τοπίο πρέπει ν' αλλάξει. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η απαξίωση της ζωής μας. Αυτή η πλειοδοσία υποσχέσεων που ξεχνιούνται την επομένη των εκλογών. Έχουμε δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο σήμερα. Φτάνει πια με τη μιζέρια της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία. Φτάνει πια με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

«Όπου και να βρεθούμε» συνέχισε, «μια βαθιά επιθυμία αφουγκραζόμαστε: Σε αυτές τις εκλογές να αλλάξει η εικόνα του πολιτικού χάρτη, να αλλάξει το τοπίο, να ηττηθεί ο δικομματισμός, να ενισχυθεί η κοινωνία που αντιστέκεται, που διεκδικεί και ελπίζει. Και το πιστεύουμε πια ότι δεν είναι αδύνατη αυτή η προοπτική».

«Όπως πιστέψαμε και πέρυσι το χειμώνα» υπογράμμισε, «όταν κανείς άλλος δεν το πίστευε, πως αυτό που φαινόταν αδύνατο -η ματαίωση της αναθεώρησης του άρθρου 16- θα γίνει δυνατό και έγινε δυνατό μέσα από τη συμμετοχή της νεολαίας στο προσκήνιο, που σφράγισε τις εξελίξεις. Έτσι και τώρα, το πιστεύουμε. Πιστεύουμε ότι η ψήφος της γενιάς του άρθρου 16, της γενιάς των 400 ευρώ, των συμβασιούχων και part time εργαζόμενων νέων, είναι αυτή που θα αλλάξει το τοπίο, είναι αυτή που θα κάνει ότι μέχρι σήμερα φαινόταν αδύνατο, να γίνει δυνατό».

«Το 'χουμε ξαναπεί και το πιστεύουμε, ότι ζούμε το κύκνειο άσμα του δικομματισμού. Και το ζούμε με τον πιο δραματικό τρόπο» προσέθεσε.

Σχολιάζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιθυμούν εξίσου την αυτοδυναμία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ισχυρίζονται ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, αυτό που εννοούν είναι ότι χρειάζονται μια κυβέρνηση που να μην υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις του κόσμου για αξιοπρεπή ζωή».

«Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να αθετήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όπως κάνανε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, για να μπορέσουν να ξηλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα, να βάλουν την αγορά μέσα στα πανεπιστήμια, να αναθεωρήσουν το άρθρο 24» συμπλήρωσε.

«Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει υπογραφή σε λευκό χαρτί, για να προωθήσουν ότι θέλουν. Ακυβερνησία ονομάζουν το να είναι αναγκασμένοι να δίνουν λόγο για την πολιτική που ακολουθούν. Παλιά ήταν ο εκβιασμός της χαμένης ψήφου. Τώρα, που η ψήφος στο δικομματισμό θεωρείται η πιο χαμένη, βρήκανε τον εκβιασμό της ακυβερνησίας» υπογράμμισε, για ν' ανεβάσει αμέσως μετά τους τόνους:

«Αλήθεια, ποιόν απειλεί ο πρωθυπουργός, όταν εκβιάζει πως, αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές; Μήπως τους χιλιάδες νέους όμηρους συμβασιούχους, που έχει αφήσει έξω από το διάταγμα Παυλόπουλου; Μήπως τη γενιά των 400 ευρώ; Μήπως τους χιλιάδες άνεργους και υποαπασχολούμενους, τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, που δεν γνωρίζουν κάθε μέρα που ξημερώνει αν θα έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο; Μήπως τους χιλιάδες φοιτητές και τις φοιτήτριες, που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους απαντήσανε με τα ΜΑΤ και με τους πραίτορες του κ. Πολύδωρα; Ή μήπως τα πάνω από 2.000.000 νοικοκυριά που τη βγάζουν με δάνεια και με υπερχρεωμένες κάρτες στις τράπεζες, που ξεζουμίζουν το υστέρημά τους; Ποιόν αλήθεια εκβιάζετε κύριε Καραμανλή;».

Αλλά ο κ. Αλαβάνος δεν στάθηκε μόνο στην σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης. Συνέχισε και με το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

Και εξήγησε: «Το ΠΑΣΟΚ επί 3,5 παρακολουθούσε αμήχανο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση στη Βουλή και στους δρόμους. Και ακόμα πιο αμήχανα παρακολουθούσε η ηγεσία του τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, τους ψηφοφόρους του, όσους προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, να συναντιούνται με την ενωτική Αριστερά μέσα στις μεγάλες κοινωνικές διεργασίες της προηγούμενης περιόδου».

«Όταν όμως οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ συναντιόντουσαν στους δρόμους των μεγάλων εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων με τον κόσμο και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μίλαγαν για μετεμφυλιοπολεμικό κατάλοιπο, αναφερόμενοι στο άρθρο 16» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Σήμερα (η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) μιλά όσο πιο γενικόλογα μπορεί, για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση στα φλέγοντα ζητήματα. Για να αποφύγει την κουβέντα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το Ασφαλιστικό, για την αναδιανομή του πλούτου, για το χωρισμό Εκκλησίας - κράτους, για τη λεηλασία του περιβάλλοντος εν ονόματι της ανάπτυξης, που ήταν σημαία των κυβερνήσεών του».

«Δεν είσαι όμως πειστικός» επισήμανε, «όταν μιλάς για δίκαιη κοινωνία, χωρίς να προσδιορίζεις ποια είναι η αδικία στην κοινωνία και ποιος ωφελείται από αυτήν. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για δίκαιη κοινωνία, εστιάζοντας την αδικία στο γεγονός ότι κυβερνά η ΝΔ και όχι αυτό. Αυτή η αδικία αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Κανένα άλλον στην κοινωνία».

«Και έρχεται τώρα για άλλη μια φορά λίγο πριν τις εκλογές και μιλά γενικά και αόριστα για προοδευτικές πλειοψηφίες και μετεκλογικές συνεργασίες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε απέναντι, τώρα υπαινίσσεται δυνατότητα συνεννόησης για κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς απαντάμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλατιά με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με όλους όσους βρεθήκαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν θα συνεργαστούμε με την ηγεσία του, γιατί δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις πολιτικές που πολεμήσαμε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα».

Της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Μανώλη Γλέζο. Ακόμη, ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν μια ρεαλιστική δυνατότητα για μια διαφορετική πορεία».

»Η μη αυτοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων και η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή μπορούν να αποτελέσουν την προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές και σοβαρές εξελίξεις. Με αυτή την έννοια, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια συναισθηματική έκφραση επιθυμίας να μπει στη Βουλή, αλλά αποτελεί μια αποφασιστική επιλογή για να αρχίσουν ουσιαστικές και σοβαρές εξελίξεις στον τόπο και στην ευρύτερη Αριστερά».

ΠΗΓΗ:in.gr