Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν με την παρουσία τους την πραγματοποίηση της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων των Εξαρχείων ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που σκορπούν τον καρκίνο.

Από τις 7.30 που είχε καλεστεί η συνέλευση, αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ) είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο της οικοδομής που βρίσκεται στη γωνία Καλλιδρομίου και Πλαπούτα, στην ταράτσα της οποίας έχει εγκατασταθεί κεραία της WIND, ενώ δίπλα τους επί της Καλλιδρομίου βρίσκονταν δύο δυμοιρίες ΜΑΤ.

Για όσους δεν το θυμούνται, σε προηγούμενες συνελεύσεις των κατοίκων μέσα στο καλοκαίρι είχε αποφασιστεί επί τόπου η απομάκρυνση της κεραίας, και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, γείτονες και αλληλέγγυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά, αντιεξουσιαστές, αριστεροί κλπ, είχαν μπει κατά δεκάδες στο σφραγισμένο κτίριο, ανέβηκαν στην ταράτσα του και κατέστρεψαν την κεραία, ενώ δεκάδες ακόμα συγκεντρωμένοι περιφρουρούσαν την είσοδο ώστε να μην πλησιάσουν τα ΜΑΤ. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και σε πολυκατοικία στη Σπύρου Τρικούπη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, όπου βρέθηκε και καταστράφηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας... καμουφλαρισμένη σε θερμοσίφωνα!

Τον δεκαπενταύγουστο η WIND φρόντισε να επανεγκαταστήσει την κεραία στην οικοδομή της Καλλιδρομίου και Πλαπούτα, χωρίς άδεια φυσικά. Έτσι την προηγούμενη Τετάρτη έγινε συνέλευση των κατοίκων που βρήκε απέναντί της ΟΠΚΕ και ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πορεία ως το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, ανανεώνόντας τελικά το ραντεβού για σήμερα.

Έτσι, όταν η σημερινή συγκέντρωση βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ο κόσμος ήταν περισσότερο αποφασισμένος. Περίπου 100 άτομα ξεκίνησαν πορεία μέσα στα Εξάρχεια, ενημερώνοντας και άλλους για την ύπαρξη των κεραιών και την αστυνομοκρατία, με σκοπό να επιστρέψουν ξανά στην στο σημείο συγκέντρωσης.

Η πορεία με παλμό και συνθήματα κινήθηκε στη Σπύρου Τρικούπη, σταμάτησε στην πλατεία και συνέχισε μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη όπου έγιναν ολιγόλεπτες στάσεις μπροστά στο ΠΑΣΟΚ και στο ύψος του αστυνομικού τμήματος, όπου ήταν παραταγμένες διμοιρίες ΜΑΤ. Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως "ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ", "ΒΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ", "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝΕ ΚΑΖΙΝΟ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ" και αρκετά προς τους μπάτσους, όπως "ΣΚΥΛΙΑ ΦΥΛΑΤΕ Τ'ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ"...

Στη συνέχεια η πορεία, ενισχυμένη αριθμητικά, επέστρεψε στη γωνία Καλλιδρομίου και Πλαπούτα, όπου παρέμεναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Όσοι έπαιρναν το λόγο απαιτούσαν με έντονο τρόπο της αποχώρησή της, φωνάχτηκαν συνθήματα και επικράτησε ένταση. Μπροστά στην άρνηση των μπάτσων να απομακρυνθούν από την είσοδο του κτιρίου, διαδηλωτές εκτόξευσαν πάνω τους αυγά και γιαούρτια, προσφέροντας άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους. Σε αυτό το σημείο επενέβησαν τα ΜΑΤ και οι συμπλοκές γενικεύτηκαν. Κάποιοι διαδηλωτές χυπήθηκαν από τα γκλομπ, ακολούθησε ένας σύντομος πετροπόλεμος και κυνηγητό στους γύρω δρόμους. Μέχρι την Τοσίτσα στήθηκαν πρόχειρα οδοφράγματα με κάθους για να ανακόψουν την κίνηση των διμοιριών που έριξαν δακρυγόνο για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Ο περισσότερος κόσμος διαλύθηκε τελικά στην πλατεία Εξαρχείων.

Η σημερινή κίνηση δείχνει απλά ότι όσοι αγωνίζονται για να φύγουν οι καρκινογόνες κεραίες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην απαγόρευση των συνελεύσεών τους από τις δυνάμεις καταστολής, δεν τρομοκρατούνται και δεν υποχωρούν. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΠΟΥΤΑ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ-ΕΣ ΕΚΕΙ.

ΠΗΓΗ:INDYMEDIA