Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Πίσω από τη βιτρίνα κρύβεται η παντελής έλλειψη μέριμνας για τους άστεγους

Τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα και τη λάμψη των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης στον εύρωστο οικονομικά Δήμο Γλυφάδας αποκάλυψε ο θάνατος του 53χρονου άστεγου μετά από συμπλοκή με άλλους άστεγους φτωχοδιαβόλους, που διεκδικούσαν την ίδια θέση για να περάσουν τη νύχτα...

Ο άτυχος 53χρονος δέχθηκε την επίθεση δύο νεαρών άνδρων πολωνικής καταγωγής, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, του κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία του σώματος. Η επίθεση έγινε την περασμένη Τετάρτη στον προαύλιο χώρο ισόγειου οικήματος στην οδό Ζέρβα και Λαζαράκη, που παλαιότερα λειτουργούσε ως καφετέρια, και την οποία οι άστεγοι, ο 53χρονος και οι δράστες χρησιμοποιούσαν περιστασιακά ως κατάλυμα. Μετά την πράξη τους, οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν τον χώρο και κατευθύνθηκαν σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Άνω Γλυφάδα, όπου συνελήφθησαν αργότερα από την αστυνομία.

Ο άτυχος άστεγος μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τάσος Ταστάνης: Παντελής έλλειψη κοινωνικής μέριμνας των ευαίσθητων ομάδων

O θάνατος του 53χρονου δεν είναι το μοναδικό τραγικό συμβάν με άστεγους τα τελευταία χρόνια στη Γλυφάδα. Όπως μας πληροφορεί ο Τάσος Ταστάνης, μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Κίνησης "Γλυφάδα Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες", "το γεγονός του θανάτου ενός άστεγου συμπολίτη μας μετά από ξυλοδαρμό μέσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο ακριβώς της κάτω Γλυφάδας δεν είναι το μοναδικό στην πόλη μας. Είχαν προηγηθεί ο περίεργος θάνατο από πυρκαγιά πριν από 2 μήνες περίπου στην Τερψιθέα Γλυφάδας, ενός άστεγου που ζούσε σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό, καθώς επίσης και ο εγκλεισμός του άστεγου Ηλία της πλατείας Καραϊσκάκη Τερψιθέας το 2004 στο ψυχιατρείο.
Το 2008, σε μια πόλη όπως είναι η Γλυφάδα, από τους πλέον εύρωστους οικονομικά Δήμους της Ελλάδας (με τις μαρίνες πολυτελών γιώτ και σκαφών, με την οδό Μεταξά από τις ακριβότερες στον κόσμο, με την κάτω Γλυφάδα των μπουζουκομάγαζων και των λάιφ στιλ μπαρ), η παντελής έλλειψη κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι εξαρτημένοι, οι περιθωριοποιημένοι και οι άστεγοι, αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό στην ανθρώπινη συνείδηση. Η πιο βάρβαρη μορφή της νεοφιλελεύθερης λογικής από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, ότι μπροστά σε αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα κλείνουμε τα μάτια, τα αγνοούμε παντελώς, στην πόλη της Γλυφάδας έχει γίνει πραγματικότητα".
Ο κ. Ταστάνης καταλήγει με την ευχή "το φαινόμενο των άστεγων συμπολιτών μας να μην πάρει τις διαστάσεις που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στα αστικά κέντρα. Ζητάμε από την πολιτεία και τη δημοτική αρχή να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς των κοινωνικών υπηρεσιών τους, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν το δικαίωμα στη μέριμνα, την αλληλεγγύη και τη στέγη..."

Η κλίκα αναλαμβάνει τα έξοδα της κηδείας

Η ΜΚΟ κλίκα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τα έξοδα της κηδείας του άτυχου άστεγου, υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς "συμπλοκές και τραυματισμοί από πράξεις βίας είναι συχνές μεταξύ των αστέγων, απόρροια της απόλυτης εξαθλίωσης όπου καθιστά την καθημερινότητά τους επικίνδυνη, οδυνηρή, έως τραγική". Η ανακοίνωση τελειώνει τονίζοντας πως η παρουσία όλων "θα είναι σημαντική, προσφορά τιμής και ανθρώπινο χρέος σε έναν συμπολίτη μας που έζησε 'υπό' και 'εκτός' της κοινωνίας και πέθανε με την ανοχή της άδικα".

Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ απο την εφημ. Η ΑΥΓΗ