Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Έκλεισε το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά λόγω έλλειψης πόρων

Άλλη μια κίνηση υποβάθμισης του αγώνα κατά των ναρκωτικών.
Αντιγράφουμε απο το in.gr:

Την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) επέκριναν σε συνέντευξη Τύπου το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και άλλοι φορείς ενασχολούμενοι με το πρόβλημα των ναρκωτικών όπως το 18ΑΝΩ και το ΚΕΘΕΑ.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά ανέστειλε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2008, ύστερα από μήνες λειτουργίας με υποχρηματοδότηση από ερευνητικά κονδύλια του ΕΠΙΨΥ, καθώς ο αρμόδιος φορέας ΟΚΑΝΑ έπαψε να το χρηματοδοτεί παρ' όλο που υπάρχει συμβόλαιο έργου για τη διετία 2008-2009.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΕΠΙΨΥ καθηγητής Κώστας Στεφανής, το ίδιο συνέβη πριν από ένα χρόνο με το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης Ναρκωτικών.

Μονάδα του ΕΠΙΨΥ και το Κέντρο, ήταν αυτό στο οποίο εκπαιδεύονταν όσα στελέχη στη συνέχεια απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τομέα. Για εκείνο η χρηματοδότηση είχε λήξει τον Οκτώβριο του 2006, για ένα χρόνο συντηρήθηκε με μετακύλιση πόρων από το ΕΠΙΨΥ και στο τέλος αναγκάσθηκε να κλείσει και αυτό.

Αποτέλεσμα των διαδοχικών «αναστολών λειτουργίας» είναι η αποσάθρωση των μηχανισμών πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας του προβλήματος της τοξικομανίας, υποστήριξαν οι παριστάμενοι και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί με δυναμικό τρόπο η επαναλειτουργία των Κέντρων.

Παρεμβάσεις έγιναν από την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον κ. Μανώλη Σκουλάκη από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τον πρώην υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο (ΝΔ), την επιστημονική διευθύντρια του 18ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα, τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπο Πουλόπουλο, και εργαζομένους.

Ήδη έχει γίνει σχετική επερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις ερχόμενες ημέρες θα φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ.

Για διγλωσσία και υποκρισία απέναντι στο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών έκανε λόγο η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι «προ ημερών ο υπουργός Υγείας παρουσίασε φιλόδοξους στόχους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υποχρηματοδότηση και θεσμοί αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

«Έχουμε πεδίο δράσης κομματικής αντιπαράθεσης. Ας αφήσουμε απέξω τόσο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως τα ναρκωτικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι

«Είναι ντροπή 3.500 άτομα να περιμένουν για να μπουν σε θεραπευτικά προγράμματα» σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος.

«Μια κυβέρνηση που οδηγεί σε ασφυξία και κλείσιμο ένα κέντρο έρευνας σημαίνει ότι δεν της χρειάζεται η έρευνα και ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα» σημείωσε η επιστήμονας του 18ΑΝΩ κ. Μάτσα.

Δηλώσεις Αλ.Παπαρήγα

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών. Η κα. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπός της πολιτικής της στο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι είτε να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας που έχει σχέση με την πρόληψη και απεξάρτηση είτε να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, «υπολογίζοντας πια να έχουν πελατεία τις δυστυχισμένες λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ναρκομανίας και της απεξάρτησης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ