Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Απετράπη η "ευρωπειρατεία" ψηφιακών δικαιωμάτων

Μετά από πιέσεις του Συμβουλίου Υπουργών, το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε χθες τις περισσότερες αλλαγές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιώματα των πολιτών, περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών συστημάτων, την προσβασιμότητα σε αυτά και την ουδετερότητα του διαδικτύου.

Το πετυχημένο lobby εταιρειών πνευματικής ιδιοκτησίας, μουσικής και ταινιών και οι πιέσεις του συμβουλίου υπουργών οδήγησαν σε συμβιβασμό μεταξύ Λαϊκού - Σοσιαλιστικού Κόμματος και Φιλελευθέρων, με αρνητικές συνέπειες για τα ατομικά δικαιώματα στην Ε.Ε.

Σε μια δραματική -όπως περιγράφεται από όσους την παρακολούθησαν- συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, χθες το μεσημέρι οι βουλευτές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων σε συνεργασία με έναν ευρύ συνασπισμό κινημάτων πολιτών για τα ατομικά δικαιώματα (Blackout Europe) κατόρθωσαν να περισώσουν στοιχειώδεις αρχές όπως το τεκμήριο της αθωότητας και η αρχή της αναλογικότητας για όσους κατεβάζουν αρχεία ήχου και εικόνας, φράσσοντας τον δρόμο σε κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών στο Διαδίκτυο.

Στη μεν Γαλλία ο νόμος Hadopi επιτρέπει στους παρόχους σύνδεσης στο internet να διακόπτουν τη σύνδεση ενός χρήστη μετά από δυο ειδοποιήσεις για παράνομο κατέβασμα ταινιών ή αρχείων ήχου, ενώ στη Μ. Βρετανία ήδη οι πάροχοι έχουν πάρει το δικαίωμα να κόβουν τη σύνδεση σε ολόκληρα δίκτυα υπολογιστών όπως τα peer to peer δίκτυα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το pirate bay.

«Το 'τηλεπικοινωνιακό πακέτο' που ζήτησαν η Κομισιόν και το Συμβούλιο αποτελεί μια δυνητική απειλή για τα δικαιώματα των πολιτών» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλης. «Με τις τροπολογίες μας ζητήσαμε τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, προσβασιμότητα για όλους, διαφάνεια και ελευθερία στο διαδίκτυο ως χώρο διακίνησης ιδεών και όχι πολιτικά και επιχειρηματικά ελεγχόμενο μέσο. Οι χρήστες του Ίντερνετ δεν είναι πελάτες αλλά πολίτες».

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ η εισηγήτρια των Σοσιαλιστών Κατρίν Τράουτμαν στην πρώτη έκθεσή της για τα ψηφιακά δικαιώματα υπέβαλε στο κοινοβούλιο την υιοθέτηση αρχών σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες (αξιοσημείωτη είναι και η προοδευτική έκθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Λαμπρινίδη για την ιδιωτικότητα), στη δεύτερη ανάγνωση της έκθεσης οι Σοσιαλιστές προχώρησαν σε συμβιβασμούς οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο για καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών από εταιρείες και κρατικές αρχές.

«Δεν μπορεί να επιβάλλεται κανένας περιορισμός επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση, ιδίως σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης, εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες η απόφαση δύναται να είναι αντίστοιχη».

Στην τελική ψηφοφορία η ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος διασπάστηκε, ενώ και τα κόμματα των Φιλελευθέρων καθώς και το Λαϊκό Κόμμα μέτρησαν απώλειες με αποτέλεσμα να περάσει η προοδευτική τροπολογία 138.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. Η ΑΥΓΗ