Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Το παρακράτος δεν είναι είδηση; Ας ρωτήσουμε τους αρμόδιους


Γιατί σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θέωρησε σημαντικό γεγονός την πρώτη επίσημη, δηλαδή με την βούλα της αστυνομίας, ανάληψη δράσης από το παρακράτος; Υπάρχει τρόπος να μάθουμε, αναλαμβάνοντας δράση.

Σε οποιαδήποτε σοβαρή Ευρωπαική χώρα το περιστατικό θα αποτελούσε κύριο θέμα της ειδησεογραφίας: μια νεοφασιστική οργάνωση επιτίθεται σε μετανάστες και τα παιδιά τους που παίζουν σε μια πλατεία. Η επιχείρηση έχει προαναγγελθεί και γι αυτό διεξάγεται παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που παρατηρούν αμέριμνες τα συμβάντα. Την επόμενη μέρα ο αρχηγός της αστυνομίας,αν όχι και ο αρμόδιος υπουργός, θα είχε παραιτηθεί υπό την πίεση της κοινής γνώμης που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ακριβώς αυτό το σκηνικό είδαμε προχθές στην Αθήνα με τις εκκαθαρίσεις της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Αττικής. Γιατί ,εκτός από το Tvxs,σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θέωρησε σημαντική την πρώτη επίσημη, δηλαδή με την βούλα της αστυνομίας, ανάληψη δράσης από το παρακράτος;

Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία που σίγουρα βρίσκονταν στην πλατεία ήταν από το πρακτορείο Reuters, τον Αντέννα και τον Alpha , τον Σκάι (τηλεόραση και ραδιοφώνο) και τον Αθήνα 9,84. Απ όλα αυτά οι μόνες αναφορές που έπεσαν στην αντίληψη μας έγιναν από τον συνάδελφο Κυριάκο Αργυρόπουλο στο ραδιόφωνο του Σκάι τόσο εκείνη την ώρα στην εκπομπή του Β.Κουφόπουλου όσο και την επόμενη μέρα το πρωί(εκπομπή Πορτοσάλτε) και στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του σταθμού. Ο Σκάι δεν θέλησε πάντως να δώσει διαστάσεις στην υπόθεση, στην οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν αναφέρθηκαν καθόλου.

Αντίθετα μάλιστα στις διαδικτυακές εκδόσεις ορισμένων εφημερίδων(Καθημερινή, Νέα καθώς και στο in.gr) η είδηση εμφανίστηκε τελείως διαστρεβλωμένη και χωρίς καμμία αναφορά στην Χρυσή Αυγή:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και τη βία πραγματοποίησε απόψε η «Επιτροπή κατοίκων» της πλατείας Αττικής. Οι διαδηλωτές καλούσαν τους περίοικους… να ενωθούν μαζί τους σε ένα κοινό αγώνα με στόχο να «σωθεί η γειτονιά και η πόλη μας από την αλλοίωση που επιφέρουν οι μετανάστες». Υπογράμμιζαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει γκέτο πουθενά στην πόλη, ότι η σιωπή είναι συνενοχή και η αλληλεγγύη το μόνο όπλο. Ένας ο αγώνας παντού, ένας στόχος, ένας σκοπός, ήταν το σύνθημα των κατοίκων της πλατείας Αττικής.».

Δεν υπάρχει καμμία συνομωσία εδώ: η είδηση που δημοσίευσαν είναι copy paste τηλεγραφήματος του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Απομένει να διευκρινιστεί αν το τηλεγράφημα απηχούσε κυβερνητικές απόψεις ή οφείλεται σε λάθος κάποιου συντάκτη.

Γιατί όμως τα τηλεοπτικά κανάλια που δίνουν και τον τόνο δεν αναφέρθηκαν στο περιστατικό παρ ότι πολλά ήταν εκεί; Υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Α. Γεγονός είναι ότι μόλις έγινε το ντου οι κάμεραμαν έτρεξαν να σωθούν και μάλλον δεν πρόλαβαν να αποθανατίσουν την επίθεση. Επειδή δεν είχαν εικόνες προτίμησαν να μην παίξουν καθόλου το θέμα. Β εξήγηση: απέκρυψαν την είδηση για πολιτικούς λόγους.

Υπάρχει τρόπος να μάθουμε τι συνέβη..Nα πάρουμε τηλέφωνο ή να στείλουμε mail ζητώντας μια εξήγηση: γιατί δεν αναφερθήκατε σε ένα περιστατικό που δείχνει το παρακράτος να αναλαμβάνει καθήκοντα αστυνομίας; Που οδηγείται μια χώρα όπου ομάδες προχωρούνε σε πράξεις αυτοδικίας μπροστά στα μάτια της αστυνομίας; Από τις ιντερνετικές εκδοσεις μπορούμε επίσης να ζητήσουμε να επανορθώσουν το λάθος τους.Ας ζητήσουμε απ όλους να αναφερθούν έστω και καθυστερημένα στο περιστατικό γιατί είναι σημαντικό.

Ας πάρουμε τηλ-στείλουμε μέιλ όσοι περισσότεροι μπορούμε, βάζοντας φίλους και γνωστούς στο παιχνίδι. Και ύστερα γράψτε εδω υπό μορφή σχολίου τι απαντήσεις πήρατε. Η πείρα δείχνει ότι ο ευγενικός και πολιτισμένος τρόπος υποβολής ερωτήσεων και διαμαρτυρίας φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα.


ΥΓ. Στην αρχική ανάρτηση υπήρχαν και τα τηλέφωνα-ηλεκτρονικές διευθύνσεις ΜΜΕ. Τα αποσύραμε γιατί δεχθήκαμε διαμαρτυρίες από τα τελευταία τα οποία με την σειρά τους δέχθηκαν υβριστικά ή και απειλητικά τηλεφωνήματα.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι ο στόχος της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των φορέων της ενημέρωσης και η πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τις παρακρατικές δραστηριότητες.