Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

(Επιμέλεια: Μάκης Ντόβολος, 22/2/2010, s.ntovolos@parliament.gr)

ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ø Τη λήψη νέων αυστηρότερων οικονομικών μέτρων ζήτησε το Ecofin από την Ελλάδα μέχρι την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε στις 16 Μαρτίου. Και αυτό διότι πιστεύει ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ αλλά μόνο κατά 2,75%. Και αυτό συμβαίνει διότι η Κομισιόν εκτιμά ότι η μεταβολή του ΑΕΠ δεν θα είναι μόνο -0,3% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερα. Επίσης το Ecofin ζητά από την Ελλάδα να πάρει και άλλα μέτρα έως τα τέλη του 2010 και νέα έως τα τέλη του 2012. Μεταξύ των άμεσων μέτρων που ζητούνται είναι η αύξηση του ΦΠΑ, των φόρων σε καύσιμα και πολυτελή αγαθά, η περικοπή του 14ου μισθού και οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ø Στην Αθήνα καταφθάνει εντός των προσεχών ημερών μεικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ όπου θα εξεταστεί η πορεία του προϋπολογισμού και τα πρόσθετα μέτρα που δρομολογούνται.

Ø Στην επικαιρότητα ήρθαν λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Σημίτη για την μείωση του δημοσίου χρέους με επιβάρυνση όμως των επόμενων προϋπολογισμών. Το 2001, χρέος ύψους 10 δις. δολαρίων μετατράπηκε σε ευρώ με διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Το κλειδί για τη μείωση του χρέους ήταν η ισοτιμία. Τότε, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια. Όμως η Goldman Sachs αγόρασε αυτό το χρέος με ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα 1,30 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό το χρέος μίκρυνε κατά περίπου 2,8 δις. ευρώ με την Ελλάδα να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους μεταξύ του 2004 και του 2019, με ετήσια επιβάρυνση στο έλλειμμα της τάξης του 0,15% του ΑΕΠ.

Ø Υποχώρησε η υπουργός Οικονομίας στις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων σχετικά με τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Όπως ανακοίνωσε για τον υπολογισμό των τιμών θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών στην ευρωζώνη και όχι στο σύνολο της ΕΕ όπως είχε αρχικά είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Με το τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι οι τιμές των φαρμάκων θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%, ενώ αν ως βάση λαμβάνονταν όλες οι χώρες της ΕΕ θα προέκυπτε μείωση κατά 32% στα πρωτότυπα φάρμακα και κατά 55% στα αντίγραφα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η χώρα μας είναι μία από τις 3 ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και η τρίτη πιο ακριβή χώρα στο κόσμο στα αντίγραφα φάρμακα.

Ø Το ΤΕΜΠΜΕ εξετάζει τη δυνατότητα να χορηγήσει εγγυήσεις για δάνεια προς επιχειρήσεις με σκοπό την αποπληρωμή οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία κλπ είπε η υπουργός Οικονομίας.

Ø Το 30% των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε αυτές αφορούν στους εργαζόμενους είτε στην ασφάλιση των επιχειρηματιών όπως προέκυψε μετά από ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Ø Παρά τα δραματική μείωση των αγοραπωλησιών ακινήτων κατά 60% τη διετία 2008-2009 οι τιμές των ακινήτων δεν πιέστηκαν καθώς το 2009 κατέγραψαν μικρές απώλειες κατά 3,9% ενώ το 2008 είχαν σημειώσει οριακή αύξηση 1,7%.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ και ΜΜΕ

§ Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόλυτη συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλέον αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών.

§ Την αποκάλυψη-βόμβα ότι 6 χρηματοοικονομικοί όμιλοι προερχόμενοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας φέρεται να έκανε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση επιτροπής στο γαλλικό κοινοβούλιο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

25 Φεβρουαρίου 2010 : Ενδιάμεσες Οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν

4 Μαρτίου 2010: Συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

15-16 Μαρτίου 2010: Σύνοδος Eurogroup και Ecofin

20-21 Απριλίου: Σύνοδος των υπουργών εργασίας και απασχόλησης των G20 στην Ουάσιγκτον.

24-25 Απριλίου: Ανοιξιάτικη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Πρόσφατα Στατιστικά Στοιχεία


Στοιχείο

Περίοδος

Τιμή




Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμός)

Ιαν. 10/Ιαν. 09

2,4










Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Εκτιμήσεις)

Δ' 3μηνο 2009

-2,6


Δείκτης Ανεργίας

Γ' 3μηνο 2009

9,3






Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Δεκ. 09/Δεκ. 08

-7,6


Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Νοέμ. 09/Νοέμ. 08

-7,6










Οικοδομική Δραστηριότητα (όγκος)

Νοεμ. 09/Νοεμ. 08

-19,0